torsdag 2 oktober 2014

Tomatsoppa med kesomacka



De sista av sommarens tomater fick utgöra grunden i min tomatsoppa. Det går lika bra att bara använda passerade tomater men färskt är väl alltid bäst.

Jag använde mig av rökt skinka i kesoröran men det går utmärkt att göra den köttfri dag använda grönsak istället.

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 tomater i olika storlekar och sorter
500 gram passerade tomater
2 dl vatten
1 msk fond
1 dl grädde/gott-i-maten
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka lök och vitlök.
Fräs i en gryta utan att löken får färg.
Tärna tomaterna grovt och lägg dem i gryta.
Tillsätt passerade tomater, vatten och fond.
Koka upp.
Låt koka i 5-10 minuter. Tills tomaterna blir mosiga.
Mixa soppan slät med stavmixer.
Sätt grytan på spisen igen och tillsätt grädde.
Koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.

Kesomacka:
Strimla skinka/salami eller liknande.
Blanda ihop med 3 dl Keso.
Bred kesoröran på mackor.
Toppa med någon kvist persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar