torsdag 30 oktober 2014

Jordärtskocksoppa med örtolja och kycklingmacka



Idag är det bara tre personer till middag. Passar på att servera jordärtskockssoppa eftersom min lokala Maxibutik erbjuder ekologiska skockor för 10 kr för 300 gram.

Detta kan vara en helt vegetarisk rätt om man utesluter mackan. Gubben måste ju ha lite kött till middag så rester ifrån gårdagens grillade kyckling kommer till pass.


600 gram jordärtskockor
2 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
citronsaft
2 dl grädde (Gott-i-maten)
2 tsk flytande honung
1/2 tsk citronsaft
2 krm äppelcidervinäger
2-3 krm salt
1/2 - 1 krm svartpeppar

Skala och skiva jordärtskockorna.
Lägg dem i lite vatten med några droppar citronsaft. (motverkar missfärgning)
Hacka lök och fräs i 2 msk olja.
Tillsätt jordärtskockorna, vatten och buljong.
Sjud i 15 minuter eller tills jordärtskockan är mjuk.
Tillsätt 2 dl grädde. Jag använde Gott-i-maten.
Mixa soppan slät.
Koka upp och tillsätt honung och citronsaft.
Smaka av med salt och svartpeppar

Örtolja:
1 msk körvel
2 msk basilika
1/2 dl olivolja
salt
svartpeppar
äppelcidervinäger

Mixa körvel, basilika med  olivolja tills den blir grön och slät.
Smaka av med salt, svartpeppar och äppelcidervinäger.
Ringla över soppan innan servering.

Servera med macka med grillad kyckling, rucola och tomat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar