torsdag 30 oktober 2014

Se en människa

Jag bor mitt emellan två större samhällen som har Maxibutiker. Oftast åker jag söderöver men ibland händer det att jag åker norrut. Igår var jag norrut.

När jag och tjejerna närmade oss Maxis ingång ser jag att kvinnan som jag gav en kasse med mat till sitter vid dörren. Hennes blick är nedslagen och hon ser ut att frysa. Hon har dragit upp sjalen över halva ansiktet som för att värma sig. Det är soligt men hon sitter i skuggan och vindarna är lite kalla. Människor skyndar förbi henne och hon ser osynlig ut.

Hon kastar en hastig blick upp och fångar mina ögon. På ett ögonblick förvandlas hela hennes kroppsspråk. Hon ler, sträcker på sig och vinkar yvigt. Självklart återgäldar jag hennes leenden. En blick och ett leende är helt gratis men plötsligt är det en kvinna av kött och blod, inte en tiggare som sitter på marken.

När jag är framme pratar hon med mig, trycker min hand och utbrister "Salut!" (rumänska för Hej!). Hennes uppriktiga glädje över att se mig gladde mig. Tänk så många människor som passerat henne sedan jag besökte just den Maxibutiken. Ändå mindes hon just mig.

- Men mamma, om någon gör något snällt eller säger något snällt till dig då kommer du också ihåg dem, utbrister Maja.

Denna gången hade jag inte så mycket pengar men plockade ändå ihop lite i en kasse. Några ägg, äpple, torkade aprikoser, kycklingpastej, pulversoppa och vatten. Maja stoppade ner ett choklad.

När vi går ut och kvinnan inser att jag inte bara stoppar ner en tjuga i hennes mugg utan även lämnar över en kasse verkar hon inte kunna hejda sig. Tänk om jag hade förstått alla ord hon sa. Hon trycker mina händer. Orden strömmar ur henne och jag klappar hennes axel. När hon säger tack ser jag henne djupt in i ögonen. Någonstans där mitt i allt tror jag att vi ändå förstod varandra. En kvinna till en annan. En människa till en annan.

För mig spelar det ingen roll om orden hon sa var:

- Dumma svenskar som går på den lätte.

Jag är kristen och för mig är alla människor lika mycket värda. En människa ska inte värderas utifrån ras, religion, sexualitet eller kön. En människa får vad hxn sår. Sår du gott får du skörda gott. För en sann kristen är det en skyldighet att hjälpa en medmänniska i nöd. Om sedan en människa utnyttjar den godheten får de sitt straff, förr eller senare, av den ende som har rätt att döma. Gud ser ända in i ditt hjärta. Han vet.

När vi närmar oss bilen är mina steg mycket lättare. Kroppen gör fruktansvärt ont, huvudet bultar men jag är varm i mitt hjärta av att veta att jag gjort någons mage mätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar