söndag 28 december 2014

Killevipp, tjillevipp eller chillevipp


I Kristianstad med omnejd serveras en bakelse som kallas för Killevipp. Tjillevipp eller chillevipp finns också som stavningsalternativ. Kärt barn har många namn sägs det ju.


Gubben har letat och letat efter ett recept till denna sockerbomb. Tillslut hittade han detta. Slutade med att han gjorde sin egen variant. Han ville bara göra fem bakelser och inte mängder.

Givetvis använde gubben sig av laktosfria produkter.

Maräng:
6 äggvitor
3 dl socker
10 droppar ättikssprit

Vispa äggvitorna och ättikspriten tillsammans med 1/2 dl av sockret till att det börjar bli ett hårt skum.
Sänk hastigheten på vispen och tillsätt sedan resten av sockret i omgångar.
Spritsa ut smeten på bakplåtspapper i 10 stycken kupoler i 8 cm i diameter. Jag anser att Killevipp kunde vara hälften så stora. Man klarar, jag klarar inte att äta en hel.


Jämna till försiktigt.


Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter på 125 grader.
Ta ut och knacka hål i botten och tryck in så det bildas en grop. Försiktigt så kupolen inte går sönder.


In i ugn igen 80-100 grader i 60 minuter till för att torka ut marängen.
Låt helst stå och svalna i ugn under natt. (Gubben skippade detta för ärligt: Vem orkar vänta? Han väntade bara så länge så marängerna svalnat.)

Chokladsmörkräm:
100 gram smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao (chokladsmörkräm)

Rör smör mjukt.
Tillsätt socker samt vaniljsocker.
Rör eller vispa några minuter tills sockret löst sig och du har en jämn fluffig smörkräm.
Tillsätt kakao.
Bred chokladsmörskrämen på de fem kupoler som ska vara toppen.

Vispa 5 dl grädde och fyll de kvarvarande kupolerna med grädde.
Placera toppmarängen ovanpå.
Smält choklad i vattenbad och ringla på kupolen.
Toppa med att sikta florsocker över.

- Åh, pappa! Det smakar precis som Killevipp ska smaka, sa Maja från soffan.


17 kommentarer:

  1. Gjorde en tredjedel av receptet. Det blev två chilliviper. Kanske inte så vackra som på bilden men grymt goda. Frugan orkade bara en halv så det blev lite extra till mig. Det var ett bra recept som var lätt att följa. Tur vi bor i Kristianstadstrakten så vi har lärt oss vad en chillivip är och hur den ska smaka.
    //. Hans //.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att killevippen blev lyckad. :-D Det är verkligen en bakelse som är mäktig. Vet du Killevippens historia? Är den från Kristianstad ursprungligen?

      Radera
  2. Den är från Östersund.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt denna sidan så är den ursprungligen från Kristianstadstrakten men spridit sig längs med regementstäder. Spelar ingen roll egentligen var den kommer ifrån men kul med historia.

      https://www.google.se/amp/s/geogrof.wordpress.com/2016/07/16/killevippen/amp/

      Radera
  3. Roligt med Killevippenintresset!
    Jag åt ofta den bakelsen när jag på 1960-talet besökte min mormor och morfar i Örebro. På Konditori Wasa där den fortfarande görs.
    Jag har försökt spåra ursprunget och har också kommit till Kristianstad och att en av bagarna, en man från Sölvesborg ska ha bakat dem.

    Den finns även utanför regementesstäderna. Fricks konditori i Rättvik gör en variant med jordgubbssylt (!).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter spännande med jordgubbssylt. Har vi någon gång vägarna förbi Rättvik ska jag be gubben att testa.

      Radera
    2. Samma historia har jag . Fast jag var bosatt i Örebro. Älskar den bakelsen över allt annat bakverk ❤️

      Radera
  4. Kopplingen till regementesstäder...har det med utseendet att göra? Att den ser ut som en kanonkula - och är nästan lika tung :-)

    SvaraRadera
  5. Här i Karlskrona hade vi nåt liknande, men då kallades den för marängbomben och den va rejält stor och god mums mums 😋☺

    SvaraRadera
  6. Testade detta recept idag. Spritade upp kupoler så när jag vände på dem va där redan ett hål att fylla grädde i 👍🏼
    De blev magiskt goda.. har inte ätit killevipp på 20 år men det va min favorit när vi gick på konditori när jag va liten! Och dessa smakade precis som jag mindes dem.. 👌🏼🤤
    Tack för ett kanon recept!
    Tredubblade receptet (men vispade äggvitorna i två olika bunkar! Det fungerade utmärkt.. Hoppas jobbarkompisarna blir glada över lyxig fredagsfikat i morgon 🥰

    PS. Är gluten och laktosintolerant samt allergisk mot nötter. Därför äter jag sällan (aldrig) kakor och bakverk längre, det brukar inte finnas.. och det blir ofta sådär när man bakar! Men killevipper är ju perfekt! Inget mjöl och lätt att byta ut grädde och smör till laktosfritt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar. Hoppas att killevipperna blev bra och att jobbarkompisarna blev glada.

      Radera
  7. Åt dessa som liten i Karlshamn, har alltid varit min favoritbakelse. Nu tycker mina döttrar som jag! Man måste föra bra gener vidare 😁. Har länge letat efter ett recept så nu ska jag prova👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt bra måste föras vidare. Även mängder av grädde 😉 Hoppas att receptet fungerar bra för dig.

      Radera
  8. Kommer från Konditori Malmströms.fråån början. Uppväxt precis bredvid. Vaknade i morse med en otrolig absistens. Konditoriet finns längre, så måste nog bli söndagsbak. Fast gör som.på Malmströms och strör chokladflingor över. Har tyvärr inte längre metabolismen, så för böja mig med en, och sedan långpromenad, men det är de värda! Var nära att vinna ett presentkort där då det var rätta svaret på en fråga i lokalradion, men föll på uppflöljningfråhäganbom hur man stavar Schwartzwaldtårta! Goda tider med radio C4 och Malmströms.

    SvaraRadera