måndag 29 december 2014

Mariabullar


Gubben är rastlös men mår fortfarande inte tillräckligt bra för att orka vara till nytta. Så han fortsätter baka.

Jag tyckte att baka nog var tillräckligt nytta men gubben höll inte med.

- Baka är väl inte jobbigt. Inte som att jobba eller träna precis.

Visst är jag glad att han bakar men hoppas nog snart att han blir "frisk". Annars är det risk att familjen rullar fram.


Sikta gärna lite florsocker över innan servering.

Gubben fyllde med vaniljgrädde men det går utmärkt med vispad grädde eller varför inte lite sylt.

Mördeg:
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
100 gram smör

Petit choux:
3 dl vatten
100 gram smör
2 dl vetemjöl
3 ägg

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 äggulor
2 msk potatismjöl
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker


Arbeta ihop mjöl, socker och smör till mördegen och låt vila i kylen i 30 minuter. Koka upp vatten och smör till petit choux-smeten i en kastrull.
Rör i mjölet och värm tills det blir en smet som släpper kastrullens kant och botten.
Låt svalna ett par minuter.
Rör ner två av äggen, ett i taget.
Vispa upp det sista och tillsätt lite i taget till en smet som går att klicka ut utan att rinna.
Spritsa ut 12 bollar på en plåt med bakplåtspapper.



Kavla ut mördegen och ta ut 12 rundlar ca 7 cm i diameter.

Lägg en rundel på varje petit choux-klick.
Grädda mitt i ugnen 200 grader i ca 40 minuter. Öppna inte ugnen de första 20 minuterna.
Låt svalna.



Vispa ihop 1 dl grädde, mjölk, äggulor, potatismjöl och socker i en kastrull.
Sjud försiktigt under vispning tills krämen tjocknar.
Låt kallna och rör i vaniljsocker och 2 dl vispad grädde.
Gör ett litet hål i varje Mariabulle och fyll med kräm. Enklast är det att spritsa in krämen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar