måndag 8 december 2014

Sömnproblem

Varför sover jag som jag göra? Kan jag göra något för att få sova en hel natt? Finns det någon som kan ge svar.

Sedan vi bytte sovrum tycker jag att jag sover bättre. Sedan jag slutade jobba till 23.30 har jag inbillat mig att jag sover bättre men när jag funderar så är det inte riktigt sant.

Jag är helt slut i kropp och knopp vid 21- tiden och försöker lägga mig. Oftast ligger jag i sängen runt 22.

Övriga familjen är inte intresserade av sömn då utan huset sjuder av liv. Gubben sitter i rummet bredvid och tittar på tv. Han hör dåligt och ljudet är alltså högt. Tror också att det höga ljudet är ett sätt för honom att koncentrera sig.
Vårt sovrum är enda vägen till toalett och ovanvåningen så det blir mycket spring.

Trots att jag har hörlurar med regnljud (åskan har jag fått sortera bort. Klarar inte det höga ljudet längre) störs jag varenda gång dörrarna öppnas.

Även om jag försökt fixa allt innan jag gått och lagt mig kommer det ungdomar som vill ha hjälp eller bara prata.

Kort sagt så blir jag störd fram till runt 23. Därefter är ungdomarna tystare. Gubben brukar stänga av tv:n vid midnatt på vardagarna. Helgerna kan bli betydligt senare.

Men nu tillbaka till mig.

När jag väl får lugn och ro runt mig lyckas jag somna. I 15-20 minuter och sedan vaknar jag.

Det spelar ingen roll om det är så natten eller på dagen. Efter 15-20 minuter vaknar jag.

Ytterst sällan sover jag längre. Ibland kan det hända att jag lyckas få 30 minuter i en följd och få är de gångerna jag sover 60 minuter utan att vakna.

Är det konstigt att jag är konstant trött? Att min hjärna är trött?

Vad beror detta på? Varför kan jag inte koppla av? Varför kan jag inte sova längre än 15 minuter?

Jag kan lägga mig igen när familjen gått till jobb och skola. Ställa klockan på 60 minuter. Inte ha något som jag måste göra. Ingen tid att passa. Ändå vaknar jag efter 15-20 minuter.

Det spelar ingen roll om jag har hörlurar med lugna ljud eller om jag har öronproppar i. Efter 15-20 minuter vaknar jag.

Är det på natten tar det sedan mellan 30 minuter och 1 timme innan jag lyckas somna igen.

På dagtid bryr jag mig inte ens om att försöka. Lönlöst.

Börjar bli jobbigt. De senaste 20 åren tror jag att jag bara har sovit tre-fem hela nätter utan att vakna. Tänk vilken utopi att få lägga huvudet på kudden och sova tills klockan ringer.

Kanske inte konstigt att kroppen säger ifrån att den inte orkar mer.

Finns det någon som kan hjälpa mig? Förklara eller ge tips?

7 kommentarer:

  1. Hej! Vad ledsen jag blir! Klart att du måste få sova bättre! Kan du rita ner hur ert hus ser ut så kanske jag eller någon annan kan försöka komma på någon smart lösning om det går att möblera om eller så?

    Jag har inte någon aning, bara funderar lite, kan det kanske finnas trådlösa hörlurar så att din älskade gubbe kan få ha på högt ljud på tv:n och du kan få tyst samtidigt?

    Stor kram! från Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din omtanke. Ska försöka men tror att möblera om blir svårt. Klart någon annan kanske har någon bättre idé om hur vi ska fördela oss på 118 kvm.
      Vi har haft trådlösa hörlurar. Jag tyckte det var en utmärkt idé. Gick inte lika bra hem hos gubben. Tyvärr!

      Radera
  2. Trådlösa hörlurar till gubben alltså. :-)

    SvaraRadera
  3. Förlåt att jag skriver detta, men nu börjar jag bli lite arg på dig faktiskt... dock med glimten i ögat och stort hjärta. Om du har så svårt att sova - HUR kan du acceptera att din gubbe vägrar använda hörlurar? Och HUR kan du acceptera att tonåringar "måste" springa och fråga saker när du ligger i sängen (diagnos eller inte - de är tonåringar). Det är väl illa nog att de "måste" passera genom ditt sovrum! Det är ju jättegulligt att vara så omtänksam mot familjen som du är, men om du nu inte säger stopp om någonting annat, så måste du göra det här. Du måste! Sömn är kroppens sätt att läka, och det är väl inte så konstigt att du mår som du gör när du inte får sova ordentligt!?

    Jag har själv faktiskt just idag fått melatonin (circadin) utskrivet av min läkare eftersom jag efter 20 år faktiskt verkar ha fått en medicin som gör att jag mår bättre, men som har biverkningen att jag inte sover så bra. Har ingen aning om ifall det skulle hjälpa dig, och jag vet att många tror att circadin inte är bra att äta, men min son med AS har ätit det i flera år, och hade ju inte sovit bra utan det, men det skadar väl inte att fråga om du kan få pröva i alla fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig. Till hundra procent men det är så svårt att verkligen få till det.
      Gubben sänker ljudet när jag ber honom men det är ändå för högt. Ungdomarna hade säkert också låtit mig vara om jag sagt åt dem.
      Problemet ligger mycket hos mig själv.
      Nu när jag går till kurator och pratar inser jag hur mycket jag bär på. Har börjat bena i varför och hur det kan bli bättre. Det är svårt. Inte lätt lära om en människa som ser till alla andra före sig själv. Jag har också existerande rätt utan att behöva vara alla till lags.

      Gubben har sagt i åratal att jag borde be om sömntabletter men det vägrar jag.
      Ska ta och testa melatonin. Köpte till Max för många år sedan men de hjälpte inte. Han fick istället Attarax.

      Tack för din omtanke.

      Radera
    2. Inte alltid fingrarna och hjärnan fungerar ihop. ;-) Meningen var att efter jag skrivit om att ungdomarna säkert varit tysta och att gubben skruvat ner skulle fortsatt med:
      Mitt problem är nog att jag hör. Mina öron är det i iallafall inget fel på.

      Radera