fredag 26 december 2014

Rotfruktsgratäng med sallad


Maja vaknade med täppt näsa, tjock hals, ont i huvud och öra samt feber. Stackars liten.

Vi ockuperar tv:n och tvingar gubben se Maria Langs serie som Maja fått.


Magdas ögon ser bättre ut idag efter intag av allergitabletter. (Tack för tipset igår, Jaana. Att jag inte tänkte så långt själv.)

Familjen beställde pizza medan jag åt rotfruktsgratäng.

Salladen blev idag lite annorlunda. Fräscht och gott.

Jag använder mig av havre men du kan givetvis istället använda mjölkbaserat om du vill.

100 gram palsternacka
150 gram rotselleri
2 stora morötter
3 potatis
purjolök
1 vitlöksklyfta
knappt 1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
2-3 dl ifraiche
1-2 dl havregrädde
eventuellt riven ost

Dela rotsakerna i mindre delar och förkoka 10 minuter. Häll av vattnet och låt rotsakerna svalna lite.
Strimla purjolöken.
Blanda ihop rotsaker och purjolök i en bunke.
Krydda och blanda runt ordentligt.
Pressa i vitlöken och blanda.
Smörj en ugnsform med olja.
Häll i rotsakerna.
Blanda ifraiche och havregrädde.
Häll över grönsakerna.
Riv eventuellt ost och toppa med den.
Gratinera i 220 grader i 20-30 minuter. Känn med sticka så rotfrukterna är mjuka.

Sallad:
grönkål
rödkål
torkade tranbär
rostade pumpafrö
pinjenötter
olivolja
Italiensk salladskrydda

Servera rotfruktsgratängen med kokt brysselkål och sallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar