Väldigt spännande! Familjen ville ha pulled pork och jag sa till gubben att man måste kunna göra det vegetariskt.
- Vad ska du pulla då? En morot?
Så jag googlade och upptäckte jackfruit.
Första besöket i den asiatiska butiken var väldigt intressant och jag kom hem med fel Jackfruit. Finns i sockerlag också. Rätt ska vara den omogna i saltlag.
Jag fuskade och använde mig av barbequesås på flaska. Här kan du själv bestämma vad du vill ha för smak. Rökt, chili eller honung. Finns mängder av färdiga barbequesåser.
Vegan: 2 portioner
1 burk Jackfruit i saltlake á 565 gram
1/2 flaska öl
1/2 tsk grillkrydda
1 tsk smoked paprikapulver
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1/2 dl vatten
1/2 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl barbeque sås
1/2 dl vatten
Hälla av och skölja jackfruiten.
Stek i en gryta tillsammans med kryddorna, salt och peppar i några minuter så vätskan avdunstar och den får lite färg.
Tillsätt öl, vatten och buljongpulver.
Koka i 30-40 minuter under lock på medelvärme.
När jackfruiten har kokat klart lägg över allt i en ungsfast form.
Täck med barbequesås och vatten.
Rör om.
Grilla i ca 20 minuter i 200 grader.
Ta därefter ut formen och dra isär jackfruiten med två gafflar så att den trådar sig.
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 gula lökar
4-6 vitlöksklyftor
1 flaska barbequesås
Krydda köttet med salt och svartpeppar.
Lägg köttet i en ugnsfast gryta med lock.
Skala och skär löken i klyftor.
Skala vitlöksklyftorna.
Lägg lök och vitlök run!t köttet.
Häll på barbecuesåsen.
Sätt på locket, låt köttet stå i nedre delen av ugnen i 120-130 grader i 5 timmar.
Häll eventuellt av lite vätska men spara den ifall du behöver spä.
Häll eventuellt av lite vätska men spara den ifall du behöver spä.
Dra isär köttet direkt i grytan med två gafflar så det faller isär och blandas med såsen.
Coleslaw:
4 dl finstrimlad vitkål
1 stor morot
1 rödlök
3 dl ifraiche (2 dl cream fraiche+1 dl majonnäs)
1/2-1 tsk dijonsenap
knappt 1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Strimla vitkålen fint.
Skala och riv moroten fint.
Skiva rödlöken tunt.
Blanda ihop allt i en stor skål.
I en annan skål blandar du ihop övriga ingredienserna och blandar väl.
Rör ihop dressingen och grönsakerna.
Låt stå svalt i ungefär en timme innan servering.
Serveringstillbehör:
4 dl finstrimlad vitkål
1 stor morot
1 rödlök
3 dl ifraiche (2 dl cream fraiche+1 dl majonnäs)
1/2-1 tsk dijonsenap
knappt 1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Strimla vitkålen fint.
Skala och riv moroten fint.
Skiva rödlöken tunt.
Blanda ihop allt i en stor skål.
I en annan skål blandar du ihop övriga ingredienserna och blandar väl.
Rör ihop dressingen och grönsakerna.
Låt stå svalt i ungefär en timme innan servering.
Serveringstillbehör:
bröd (fralla, baguette eller tortilla)
majs
tomater (tärnad)
paprika (tärnad)
gräddfil/creme fraiche/turkisk yoghurt (åt dem som inte vill ha coleslaw)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar