torsdag 22 januari 2015

Rödbetsbiffar samt rotsakspytt med vegetabiliskt örtsmör


Familjen serverades vitlök- och chilimarinerad fläskytterfilè till rotsakspytten.

Max tyckte det saknades en sås. Han hade hellre velat ha örtsmöret bredvid så han själv kunnat klicka på. Och mycket mer än vad jag hade vänt ner bland rotsakerna.

Rödbetsbiffar:
3 rödbetor
1 potatis
1/2 gul lök
ca 1 tsk potatismjöl
1/2-1 msk vatten
skorpmjöl
2-3 krm salt
1/2 - 1 krm svartpeppar

Skala och riv rödbetor och potatis grovt.
Hacka löken fint.
Blanda ingredienserna och häll på knappt 1 dl ströbröd.
Krydda med salt och svartpeppar.
Låt stå kallt i en kvart.
Forma till biffar.
Vänd biffarna i ströbröd och stek på medelhög värme i 2-3 per sida.

Rotsakspytt med örtsmör:
3 morötter
2 palsternackor
8-10 potatis
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk vegetabiliskt smör
1 kruka persilja
1 kruka gräslök

Skala och dela rotsakerna i mindre bitar.
Koka rotsakerna i några minuter.
Häll av vattnet och häll rotsakerna i en ugnsfast form.
Stek klara i ugn 220 grader.

Hacka persilja och gräslök.
Blanda smör, örter, pressa ner vitlök och krydda med salt och svartpeppar.
Vänd örtsmöret med rotsakerna.

Servera med gröna blad och tomat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar