Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
torsdag 12 juli 2012
Jordgubbsstubbe
Testar ett annat recept för eventuell efterrätt på måndags grillfest.
Idag kom Marcus med sin familj för att provsmaka.
Jag var lite snabb med att lägga i fyllningen och rulla ihop eftersom jag trodde de var på väg men de dröjde.
Rekommenderar verkligen att man fyller tårtan i sista sekunden eftersom maräng och grädde inte riktigt är kompisar. Marängen smälter faktiskt av grädden. Men smaken var det inget fel på. Lite för sött kanske. Aldrig är man nöjd. Igår för surt och idag för sött.
Botten:
75 gram smör
1 dl strösocker
4 äggulor
2-3 msk mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
50 gram mandelspån
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 msk likör eller annan smaksättning (jag använde Bananlikörs extrakt)
1 liter jordgubbar
Vispa äggvitor och 1 dl socker hårt.
Tillsätt 1 dl socker till och vispa lite till.
Vispa smör och socker poröst till botten.
Tillsätt en äggula åt gången.
Häll i mjölken.
Blanda mjöl och bakpulver.
Sikta ner mjölblandningen och rör till en jämn smet.
Klä en plåt eller form ca 25*35 centimeter med bakplåtspapper.
Bred först bottensmeten på bakplåtspappret.
Sedan brer du marängen över.
Strö över mandelspånen.
Grädda kakan nederst i ugnen i 150 grader i 40 minuter.
Lyft kakan med bakplåtspappret på och låt svalna lite på galler.
Vänd kakan upp och ner på ett nytt bakpåtspapper och lossna kakan från det första pappret.
Låt svalna helt.
Vispa grädde smaksatt med likör eller liknande hårt.
Bred grädden på kakan.
Skiva jordgubbar och lägg ovanpå.
Rulla ihop kakan från långsidan som en rulltårta.
Skiva och garnera med riven mörk choklad. Jordgubbarna som jag skulle garnera med hade någon (Magda) ätit upp. Men det gick ändå.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar