fredag 13 juli 2012

Lammstek med potatisgratäng


Lammkotletter är så små och innehåller så mycket ben. Ett smartare sätt är att be slaktaren skiva lammsteke. Du får mer mat på så sätt.

4 skivor lammstek á ca 180-200 gram

Marinad:
1 msk ketchup
1 tsk soya
1 msk olja
1 krm svartpeppar
2 krm salt

Potatisgratäng:
potatis
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
5 dl grädde
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
ost

Blanda ihop marinaden i en plastpåse och stoppa i lammskivorna.
Låt dra minst i 15 minuter. Gärna längre.

Skiva potatisen tunt.
Strimla purjolöken.
Koka potatis och purjolök i grädde med kryddor och vitlök tills grädden kokat in något. OBS! Rör hela tiden.
Häll i smörad ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i ugn 200 grader tills potatisen är klar.

Stek eller grilla lammet cirka 4 minuter per sida.
Strö lite flingsalt över.

Servera med brunsås och grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar