söndag 3 november 2013

Kanelbullar


Med en fru med feber, förkylning och hosta sätter gubben igång ett bullbak.


Jag kravlar ur sängen för att hjälpa till med äggpensling och pärlsockerströssling.


Dubbelsats av följande recept:

50 gram jäst
1/2 liter mjölk
100-150 smör
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
1 1/2 liter vetemjöl

Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut den med lite av mjölken.
Smält smöret.
Häll på mjölken och ljumma den.
Häll mjölken över jästen och rör ner salt, socker, kardemumma och 1 liter av mjölet.
Tillsätt ägg och resten av mjölet i omgångar.
Arbeta degen seg, smidig och blank.
Strö på lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek. Ca 40 minuter.

Arbeta först upp degen i bunken.
Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig.
Kavla ut degen och bred på valfri fyllning. Gubben gjorde hälften med kanel och hälften med mandelmassa. Följande recept använde han. Han dubblade fyllningsreceptet eftersom det ska vara gottigt i mitten.

Fyllning:
100 gram smör
1 1/2 dl socker
2-4 msk kanel


Samt:
100 gram smör
1 1/2-2 dl socker
100 gram mandelmassa




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar