Suck, ibland blir det inte bra. Nu har ärtsoppan kokat i över 3 timmar och ärtorna är fortfarande hårda.
Vi åt ändå och får hoppas att våra magar klarar det.
Måste vara något tokigt med just detta märket. Eller denna påsen. Har inte köpt dem innan, "Risenta" gula ärtor.
Vill man göra ärtsoppan vegetarisk så uteslut fläsket. Jag vill inte ha fläsk i min ärtsoppa så jag serverar istället fläsket i skivor vid sidan.
8 portioner
8 dl gula ärtor
2 gula lökar
3 dl vatten
1 - 2 tsk salt
1 - 2 tsk timjan färsk eller torkad
1 - 2 tsk mejram färsk eller torkad
400 gram rökt sidfläsk
Lägg ärtorna i blöt kvällen före.
Skala lök och skär i stora klyftor.
Koka upp ärtor i saltat vatten.
Skumma av och plocka bort skal som flyter upp.
Lägg i lök och fläsk samt kryddor.
Koka på svag värme i 1 timme. Rör om då och då.
Plocka upp fläsket och lägg det vid sidan.
Koka ärtsoppan i ytterligare ca 30 minuter eller tills ärtorna är mjuka.
Tillsätt mer vätska om det kokar bort.
Smaka av med eventuellt mer salt.
Skär fläsket i mindre bitar och lägg tillbaka i soppan innan servering.
Pannkakor/plättar:
5 ägg
1 liter mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk smält smör
Vispa ihop ingredienserna.
Låt smeten stå och svälla.
Stek pannkakor/plättar.
1 msk smält smör
Vispa ihop ingredienserna.
Låt smeten stå och svälla.
Stek pannkakor/plättar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar