Maja har länge pratat om att hon ville ha en regnbågstårta. Allra helst vill hon ha en regnbågstårta med en enhörning på. Enhörningen kan jag tyvärr inte fixa (än) men regnbågstårta kan jag klara.
Jag började med att googla regnbågstårta och hittade en inspirerande blogg: amyspieceofcake.blogspot.se
Därifrån tog jag receptet till Majas regnbågstårta.
Kom ihåg att alltid ta fram dina ingredienser i god tid innan du börjar baka. Allt ska vara rumstempurerat.
Amyspieceofcake använder sig av färgpasta men det hade inte jag hemma så jag tog vanlig hushållsfärg (karamellfärg).
Tänk på att dumlefluff till fyllning gärna ska stå över natten så gör det dagen innan. INTE precis innan du ska fylla tårtan. Detta receptet räcker till två lager i tårtan.
Detta blir alltså 8 tårtbottnar i regnbågstårtan.
Allt jag tillagar är gjort med laktosfritt. Så även denna tårta.
Tårtbottnar:
300 gram smör
5 dl strösocker
6 ägg
5 tsk vaniljsocker
ca 9,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5 tsk bakpulver
5 dl mjölk
Hushållsfärger (karamellfärg) gul, blå grön och röd. Orange=gul+röd och lila=röd+blå.
Fyllning:
5 dl vispad grädde
Tårtbottnar:
300 gram smör
5 dl strösocker
6 ägg
5 tsk vaniljsocker
ca 9,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5 tsk bakpulver
5 dl mjölk
Hushållsfärger (karamellfärg) gul, blå grön och röd. Orange=gul+röd och lila=röd+blå.
Fyllning:
5 dl vispad grädde
Dumlefluff
Dumlefluff:
180 gram dumlekolor (ca 22 stycken)
3 dl vispgrädde
180 gram dumlekolor (ca 22 stycken)
3 dl vispgrädde
Limefrosting:
100 gram smör
7 dl florsocker
300 gram färskost t ex philadelphiaost
finrivet skal av 2 lime
2 tsk limejuice
100 gram smör
7 dl florsocker
300 gram färskost t ex philadelphiaost
finrivet skal av 2 lime
2 tsk limejuice
Vispa smör och strösocker poröst.
Separera äggen. Gula och vita för sig.
Häll i äggvitan lite i taget samtidigt som du vispar tills smeten är väl blandad.
Sikta ner vaniljsocker i smeten.
Rör om tills smeten är jämn. Använd inte en visp här utan hellre en slickepott, så att du är säker på att det rörs om och inte kommer in för mycket luft i smeten.
Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke.
Varva därefter med att sikta ner mjölblandningen och mjölken i smeten samtidigt som du rör om.
Fördela smeten i 8 skålar. Försök få lika mycket smet i varje form. Jag använde mig av dl-måttet.
Färga tills du är nöjd med färgerna.
Smörj 8 stycken engångspajformar (aluminium, 23 cm) med smör och fördela den färgade smeten i varsin form.
Grädda i ugnen på 150 grader (i varmluftsugn. 175 grader vanlig ugn).
Häll i äggvitan lite i taget samtidigt som du vispar tills smeten är väl blandad.
Sikta ner vaniljsocker i smeten.
Rör om tills smeten är jämn. Använd inte en visp här utan hellre en slickepott, så att du är säker på att det rörs om och inte kommer in för mycket luft i smeten.
Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke.
Varva därefter med att sikta ner mjölblandningen och mjölken i smeten samtidigt som du rör om.
Fördela smeten i 8 skålar. Försök få lika mycket smet i varje form. Jag använde mig av dl-måttet.
Färga tills du är nöjd med färgerna.
Smörj 8 stycken engångspajformar (aluminium, 23 cm) med smör och fördela den färgade smeten i varsin form.
Grädda i ugnen på 150 grader (i varmluftsugn. 175 grader vanlig ugn).
Jag bakade fyra bottnar åt gången. I min ugn behövde de stå inne i 20 minuter. Känn med en sticka att bottnarna är torra.
Efter att tårtbottnarna har kallnat ordentligt, lossa dom försiktig ur pajformen.
Efter att tårtbottnarna har kallnat ordentligt, lossa dom försiktig ur pajformen.
Plasta in bottnarna var för sig med plastfolie och frys in över natten.
ta fram bottnarna några timmar innan tårtan ska fyllas och låt den tina i rumstemperatur.
Dela dumlekolor i mindre bitar. Värm vispgrädden i en kastrull. OBS! Får inte koka!
Häll i kolorna och rör om tills de smält.
Låt svalna lite.
Häll dumlegrädden i en burk med tätslutande lock och låt den stå kallt i minst 6 timmar i kylskåpet (gärna över natten).
När dumlegrädden är helt kall vispas den till ett fluff.
Bred fyllning mellan bottnarna. Jag gjorde två lager med daimfluff och resten med vispad grädde.
Vispa ihop smör och florsocker med elvisp.
Vispa ihop smör och florsocker med elvisp.
Tillsätt färskost, limeskal och juice.
Vispa smeten slät.
Spritsa eller fördela frostingen med en spatel på och runt om tårtan.
Jag är så imponerad! Vilket mästerverk som säkert smakade lika ljuvligt som det såg ut! :)
SvaraRaderaTack! Den var riktigt god. Som du ser på bilderna hade jag ganska mycket fyllning mellan bottnarna men när vi sedan skar tårtan var det knappt någon fyllning. Den hade sugits in i bottnarna.
SvaraRaderaMed det riktigt söta på toppen tyckte jag att det blev en perfekt kombination. Inte alls för sött.
Håller på att baka regnbågstårta efter ditt recept. Hoppas min blir lika fin som din :-)
SvaraRaderaMed vänlig hälsning
Jenny Gustavsson
Åh! Hoppas verkligen att den blir bra. Lycka till! <3
Radera