Idag blev det en riktig lyxig söndagsmiddag. Jag köpte en bit rostas hos slaktaren. Rostas är en del av rostbiffen och brukar anses som näst mörast efter oxfilen. Priset är däremot en stor skillnad. För rostas betalade jag 130 kronor kilot hos slaktaren. Biten jag köpte vägde runt 1,4 kilo.
När du ska tillaga kött så var alltid noga med att ta fram det från kylskåpet en stund innan. Köttet behåller köttsaften lättare om det inte kallt slängs i en varm panna och utsätts för en chock.
Krydda köttet runt om med salt och svartpeppar.
Bryn det på alla sidor i smör på spisen.
Lägg över i en ugnssäker form.
Lägg över i en ugnssäker form.
Stick in en köttermometer på det tjockaste stället i köttet.
Stek köttet till innertemperatur 60º för rött kött, 65º för rosa kött och 70º för genomstekt kött.
Jag tog ut mitt vid 65 och lät det sedan ligga i folie under 30 minuter.
Stek köttet till innertemperatur 60º för rött kött, 65º för rosa kött och 70º för genomstekt kött.
Jag tog ut mitt vid 65 och lät det sedan ligga i folie under 30 minuter.
Skär aldrig upp köttet direkt.
Hos oss gillar Maja varken rött eller rosa utan hennes bit eftersteks i stekjärnet. Bättre lösning än att de som vill ha rött/rosa ska behöva ha genomstekt.
Till rostas serverade jag vitlökskryddad potatisgratäng, champinoner och purjolöksfräs, gröna blad samt en sås gjord på skyn från köttet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar