lördag 31 mars 2012

Grillat


Var uppe på Szbaos Hemchark och köpte lite marinerade karrékotletter och marinerade grillspett.

Gubben grillade kött och lite marinerade hela champinjoner. Jag fixade pommes frites och sallad med fetaost.

Nu blir det soffhäng. 

Lottas äppelcider

Minns ni äppelcidern jag gjorde i höstas?

När vi skulle provsmaka frynte ungarna på näsan när de kände doften för det luktade inte gott. Rena mäskdoften. De vågade inte ens provsmaka trots att jag lovade att det inte smakade som det luktade. Lite som surströmming. Det smakar långt ifrån hur det luktar.

Så jag bestämde att vi skulle vänta lite till. Det tar inte skada av att mogna lite tänkte jag.

Nästa gång jag bestämde mig för att prova exploderade korken. Gissa om det var sött.

Nåja, det får stå lite till tänkte jag för hälla ut det är jag för snål för.

Efter lite rådfrågan med kära Nillan så bestämde jag mig för att nu får det bära eller brista.

1 dl väldigt torrt vitt vin (Regatta Bay) och 2 dl otroligt sött Lottas äppelcider blev....

Riktigt gott.

Med en istärning i sitter jag nu och läspar på en riktigt god cider. Det ni. Trodde jag aldrig.


Gubben städar köket och jag hjälper till. Mår så dåligt av att se hur illa det är. Att jag inte orkar hålla ordning som jag brukar.

- Ah, det är ju så, säger gubben. Du orkar inte.

http://lottasmat.blogspot.se/2011/10/appelcider.html

http://lottasmat.blogspot.se/2011/10/appelcider_08.html

http://lottasmat.blogspot.se/2011/10/appelcider_16.html

http://lottasmat.blogspot.se/2011/11/forsta-provsmakningen-av-lottas-cider.html


Kommer du att släcka?

Idag mellan klockan 20.30-21.30 släcks ljusen i minst 147 länder och tusentals städer.

Kommer du att släcka dina lampor under den timmen? Tror du att det spelar någon roll att du släcker dina lampor?

Earth Hour är tänkt att vara en signal till alla makthavare att ta klimatförändringarna på allvar. Men det är också ett sätt att inspirera den vanliga människan till att ta personligt ansvar.

Vad kan du göra i ditt liv för att agera klimatsmart? Det behöver inte vara stora gigantiska saker. Även det lilla räknas. Som att ställa bilen ibland och ta kollektivtrafiken eller cykeln. Sopsortera. Försöka handla produkter som inte transporterats över hela världen. Äta lite mindre kött osv.

Finns de som går väldigt långt. Blir vegetarianer/veganer eller inför shoppingfria år. Där de beslutar sig för att inte handla mer än det som är absolut nödvändigt och först och främst begagnat eller second hand.

Tag denna timmen till att fundera på vad du kan göra. 20.30-21.30.

Earth Hour 2012

Dagens skratt med blekt ögonbryn


Fick mig ett ordentligt gapskratt idag. Plötsligt upptäckte Maja att gubben hade olika färg på ögonbrynen. 

Jag skrattade så ögonen tårades och magen krampade. 


Gubben fick två svinkoppor på ögonbrynet också och han hade lugnt smörjt med medicinen som sköterskan rekommenderat. Microcid 1%.


- Kan det vara det som har blekt mitt ögonbryn, undrade gubben.

När jag hämtar tuben så står det med ganska stora bokstäver för den som har glasögon:

Hydrogen.peroxid 1 %
Väteperoxid 1 %

Hahahahaha!!!!!!

Så med en liten varning forsätter jag skratta. Undra om jag kommer att klara av att titta på gubben idag.

http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4teperoxid

fredag 30 mars 2012

Baconlindad kyckling i balsamvinägersås


Idag sitter jag i en svår sits. Maja älskar kyckling. Gubben avskyr det. Sist jag serverade kyckling fnös han och jag fick ett utbrott.

Men är det rätt att inte servera något bara för att en person av fem inte gillar det? Gubben å sin sida tycker att ungarna inte ska gnälla när vi har fisk och att de i alla fall ska smaka och äta av det de vill ha.

Jag att han ska föregå med gott exempel. Inte kasta sten i glashus.

Om han inte gillar kyckling får han äta av det andra som står på bordet. Jag är trött på att hela tiden ta hänsyn till alla dessa olika viljor.

Jag står vid spisen. Jag lagar maten. Varsågod och ät. Passar det inte så låt bli att ät. Laga din egen mat och gnäll inte på arbetet jag lagt ner.

Låter jag sur? Bra. Jag är trött på att serva alla andra och få gnäll tillbaka.

1 kg kycklingfiléer
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
2 paket bacon
4 dl matlagningsgrädde
4 msk balsamvinäger
2 msk kycklingfond
3 vitlöksklyftor

Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano.
Linda bacon runt om och lägg i en ugnsfast form.


Vispa ihop grädde, balsamvinäger, fond och vitlök.
Häll blandningen över kycklingen.


Stek i ugnen 220 grader i 20 minuter. Kontrollera kycklingen med en sticka. Ingen eller klar saft färdig. Rosa saft inte klar.


Jag tänkte servera potatisklyftor till men när jag kom till affären var deras potatis äckligare än äckligast. Och de ynkliga potatisarna som låg i bingen hade inte räckt till min familj. Så jag bestämde mig för att testa något nytt.


Två av dessa påsarna följde med mig hem. 

Jag klyftade dem. Hällde olivolja och grovsalt på dem. Stekte i ugn 220 grader tills klara. Rörde runt någon gång.




Serverade med ugnsstekt grön sparris och tomater.

Migrän

Efter över en vecka med huvudvärk och yrsel orkade inte hjärnan mer igår. Kände det redan innan jag kom till jobbet men trodde det skulle släppa.

Tog min migrän medicin och började jobba.

Efter en stund kände jag att den inte fungerade och frågade chefen efter huvudvärkstablett. Han hade ingen och jag hoppades att medicinen skulle värka.

Jag tänkte det var lika bra att förbereda sig på det värsta så jag jobbade undan snabbt. Fortfarande ingen lättnad i huvudet.

När det var dags att äta lite tog jag ytterligare en tablett. Tänkte att lite mat också skulle hjälpa till.
Men icke.

När Jan dök upp för att börja jobba satt jag med huvudet i händerna och höll på att bli galen.

Per satt några meter ifrån och bankade in sin artikel så att tangenterna säkert gjorde avtryck i datorn. Tänkte skrika till honom att det är en dator och inte en gammal antik skrivmaskin han sitter vid. Men snälla Lotta kniper igen.

Som tur var hade jag redan gjort  min del av arbetet så Jan tyckte jag skulle åka hem.
Envis som jag är jobbade jag lite till för att inte lämna honom i sticket.

Jag började bli illamående och den delen av migränen är den jag avskyr mest.
Då bestämde jag mig.

Lika bra att köra hem innan jag blir en riktig fara på vägarna. Ska köra 3,8 mil så jag behövde lite ork för resan.

När jag kommer till bilen ringer jag gubben för att meddela att jag kör hem. När jag hör hans röst kommer tårarna.

Hur jag kom hem vet jag faktiskt inte men hem kom jag.

Innanför dörren stöp jag i sängen.

Idag känner jag mig bättre. Har fortfarande huvudvärk och yrsel men ingen migrän. Så idag hoppas jag orka jobba hela passet. Har några timmar till på mig att känna efter.

torsdag 29 mars 2012

Lillens kotletter med sting


Idag blir det favorit i repris.

Igår när jag var hos slaktaren köpte jag kotletter för jag hade ett recept i huvudet men det är som bortblåst idag. Varför skriver jag inte in det när jag har det färskt?

Lillen använde karrékottletter när han första gången bjöd min gubbe på denna rätten. Men Maja har väldigt svårt för karré så jag gör samma rätt med vanliga fläskkotletter. Kyckling går också utmärkt. Det har jag testat innan.

1 kg benfria fläskkotletter
4 dl creme fraiche
4 dl grädde
1/2 dl soja
1/2-1 tsk sambal oelek   STARKT!!!

Lägg kotletterna i en ugnsform.
Blanda övriga ingredienser till en sås och häll den över köttet.
In i ugnen i 170-180 grader i ca 1 1/2 timme.
Rör om några gånger.

Serverar idag med ris eftersom jag inte orkar skala potatisen och min krasslige Max är inte till stor nytta. Han har ryggläge i sängen.

Det annorlunda idag är att jag kokar råris med buljongtärning i vattnet.

Servera med sallad.



Mask

Varje dag tar jag på mig en mask. En del dagar är den masken av ett hårdare slag eftersom det jag som är innanför är skörare än vanligt.

Min mask finns där för att få mig att orka vara en del av vardagen. Med den värk som jag ständigt har skulle jag egentligen varit en otroligt gnällig kärring som inte ens steg upp ur sängen.

Men det är inte jag. Det är inte min personlighet. Min reumatism är inte jag. Jag har inte tänkt låta den ta över mitt liv.

Vissa dagar spricker masken upp. Jag orkar inte hålla den där fasaden. Jag orkar inte knäppa igen ordentligt utan det sipprar ut. Det är de dagarna när det syns på mig. Det är de dagarna som folk reagerar och ställer sig undrande till hur jag mår.

Men min värk är där 24 timmar varje dag. Visserligen i lite olika grader men den finns där. Som en ständig följeslagare.

Hur mycket jag än gör för att bli av med den så sitter följeslagaren där fastlimmad på axeln och viskar i mitt öra.

Jag förnekar för mig själv. Jag förnekar min klenhet. Jag förnekar att jag inte orkar. Jag tar på mig saker för att slippa känna. Slippa tänka. Slippa....


Så för att orka tar jag på mig en mask.


Gubben ber mig göra saker. Som igår köpa cement.

- En säck väger bara 25 kilo så det är inte så mycket. Orkar du det, frågar han.
- Nej, det gör jag inte men jag gör det ändå.


Svarade jag och köpte två. Lika bra annars får jag bara köra tillbaka snart och köpa igen.

Varför säger jag inte:

- Nej, jag orkar inte. Du får göra sådana saker själv. Jag orkar faktiskt inte lyfta 25 kg. Ännu mindre orkar jag lyfta och bära säcken några meter till bilen.


Jag vet varför. Jag är Syster Duktig.

Jag ska ställa upp. Vara snäll och duktig. Jag tar på mig saker som jag vet skänker andra glädje eftersom jag genom deras lycka själv blir glad.

Men jag då? När jag efteråt får bita i det sura äpplet. Sitta här med ännu mera värk.

Idag är en dag där det inte spelar någon roll hur hård mask jag tar på mig. Så idag stoppar jag i mig den där medicinen som jag inte vill ta. Idag lägger jag mig i sängen och försöker sova bort förmiddagen. För att orka laga mat. För att orka köra till jobbet i eftermiddag. För att orka ta på mig masken och knyta den hårt, hårt.





onsdag 28 mars 2012

Fruktsallad


Huvudvärk och yrsel i en hel vecka nu och jag börjar tröttna. Idag är det extra tungt.

Varit i Karlshamn och beställt kantsten till gubbens projekt. Det som från början bara var en stödmur har blivit lite större.

Nu har han förutom mur och uteplats bestämt att gräva upp runt om och lägga sten samt singel/natursten. Kantstenen jag beställde idag ska ligga närmast gräsmattan så det ska underlätta klippningen.

I singel/naturstenen ska det placeras krukor istället för massa rabatter. Jag orkar inte sköta rabatterna längre och mår väldigt dåligt av att se dem gro igen. Detta var en snällt initiativ av gubben.

Han fortsätter även utgrävningen runt huset så det blir lättare att klippa gräset.

Tur att det enda jag behövde ta med mig hem var täckväv. Resten hämtas i morgon av en lastbil och levereras hem till tomten.

Jag har också beställd mer stenmjöl/grus till tomten. Jag fick rätt i min misstanke att det lastbilslass som levererades inte skulle räcka till hela gårdsplanen och vägen upp.

Sedan återstår arbetet med uteplatsen. Gubben frågade om jag ville hjälpa till och snickra och självklart gör jag det. Jag tycker ju det är kul. Nackdelen är att jag inte orkar så mycket. Men det blir nog bra.

Ser fram emot att få en uteplats med möbler och grillplats. Längtat efter det ända sedan vi bodde i lägenhet för 17 år sedan.

Nu har Maja gjort lite fruktsallad. En perfekt avslutning på hennes Hemkunskapsuppgift.

Fruktsallad och kaffe i soffan med en värkande kropp. Kanske orkar jag ner och hänger tvätt. Kanske inte. Den finns kvar i morgon.

Sköt om er alla.


Köttfärsfylld pannkaksrulle med vitkålssallad


Maja har hemuppgift i Hemkunskapen. Hon ska laga en måltid ensam med köttfärs som basvara. Dessutom ska hon använda matcirkeln och tänka fettsnålt.

Förutom att laga maten ska hon sköta efterarbetet själv och göra i ordning i köket efter sig.

Maja ville göra något annorlunda än köttfärssås eller köttbullar. Jag gav henne köttfärsfylld pannkaksrulle som förslag och det nappade hon på. Pannkaksrulle gillade hela familjen när jag lagade det.

Jag hjälper henne bara genom att dokumentera hennes arbete.

Pannkaka:
2 ägg
6 dl mjölk
2 3/4 dl vetemjöl
25 gram smör
knappt 1/2 tsk salt

Vispa ihop pannkakssmeten och låt den dra en stund.
Smält smöret i långpannan och rör ner i pannkakssmeten.
Häll smeten i långpanna.
Grädda pannkakan ca 25 minuter i 225 grader. 
Vänd upp den på bakplåtspapper/smörpapper och låt den kallna.

Fyllning:
500 gram fläskfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater (400 gram)
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 msk tomatpuré
riven ost
1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar

Finhacka löken och stek den mjuk. 
Tillsätt köttfärs och fräsa den smulig.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt färsen småkoka tills vätskan från tomaterna kokat in.
Bred ut färsen över pannkakan.


Rulla ihop den till en tjock rulle. Som du gör med en rulltårta.




Lägg rullen på en plåt.
Strö på ost. 


Gratinera i 250-275 grader med endast övervärme tills osten smält. 


Skär pannkaksrulle i skivor när det är dags att äta.


Vitkålssallad:
1 litet vitkålshuvud
4 msk olivolja
2 presade vitlöksklyftor
1 1/2 msk vitvinsvinäger
2 tsk oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Hyvla vitkål med osthyvel eller skär i tunna strimlor.
Blanda samman dressingen.
Häll över vitkålen.
Låt salladen gärna dra en stund i kylskåp.

tisdag 27 mars 2012

Grönsakssoppa med macka


Det blev inte vegetariskt igår så jag tar det idag istället.
En enkel vegetarisk soppa med en macka till. Gubben tycker inte han blir mätt på soppa så det behövs bröd till.

Jag passade på att köpa gårdagens bröd från Liljas konditori i Olofström när jag var där idag. Fyra tekakor för 20 kronor är helt okej. De är så stora och matiga att familjen inte behöver ha så många.

Själv räcker det med soppan i matlådan till jobbet ikväll.

500 gram rotselleri
3 stora morötter 
300 gram palsternacka 
150 gram haricots verts 
1 blomkålshuvud 
1 liten purjolök 
1-1 1/2 l vatten 
2-3 grönsaksbuljongtärningar
salt 
svartpeppar 
1 bubbla persilja

Skala och tärna rotselleri, morot och palsternacka. 
Dela bönorna i mindre bitar. 
Ansa blomkålen och dela i buketter. 
Skiva purjolöken. 
Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta. 
Tillsätt rotselleri, morot och palsternacka, och låt koka i 5-10 minuter. Beroende på hur små/stora du gjort dem.
Tillsätt bönor, blomkål och purjolök och låt koka i ca 3 minuter, tills grönsakerna är mjuka. 
Smaka av med salt och svartpeppar.

Självklart kan du mixa soppan slät men jag vill gärna se de olika bitarna jag äter.

Strö över persilja vid servering. 

måndag 26 mars 2012

Lottas pytt med ägg


Idag blir det rester. Inget märkvärdigt men gott.

kokt potatis
kassler
gul lök
grillkrydda

Hacka löken och stek utan att den får färg.
Dela potatisen och kasslern i mindre bitar.
Rör ner potatis och kassler i stekgrytan och stek klart.
Krydda.

Sås:
gräddfil
1 bubbla persilja
1 tsk salladskrydda

Hacka persiljan och rör ihop allt.
Låt stå kallt.

Servera med stekt ägg och tomat.

Lite mer JUMP

Kanonkulan Magda


Gubben satt och titta på Magda när hon hoppade. 


Och inte skulle han vara sämre. 


Balans ...


Ansats...


Nu kör vi ...


Gamle gubben kan än....

JUMP

















Kaffe och lugn


På vägen till http://nillans.com/ så kör jag igenom en skog. Varje gång jag kommer till just denna delen av vägen infinner sig ett lugn i mig.
Är det vetskapen om att jag ska till människor som förstår? Är det tryggheten och värmen som de utsöndrar? Är det glädjen som jag fylls med i mitt hjärta när jag varit där?
Eller är det helt enkelt så att skogen skänker mig ro?



Efter ett tag börjar jag närma mig havet och det öppnas upp ett helt nytt fantastiskt landskap. Detta måste vara en av de vackraste platserna på jorden. En sådan ro.





Havet är vackert. Vilken total skillnad från skogen men lika lugnande.


Det var så  varmt på Nillans veranda att jag fick plocka av mig vårjackan. Kaffe, skitsnack och en kaka i solen. Det är livet det.