Enligt ica.se är detta Världens godaste äppelsmulpaj och vi håller med. Så gott. Receptet kommer från Buffé nr 9, 2011.
ca 800 gram äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt (viktigt att det är flingsalt som används)
smör till formen
125 gram kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 - 1 1/2 dl socker
1/2 - 1 tsk flingsalt (viktigt att flingsalt används, används vanligt salt minska på mängden)
Sätt ugnen på 225°C.
Skär smöret i bitar.
Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa.
Blanda i socker och flingsalt, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så att sältan blir lagom.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
Låt svalna något och servera med vaniljsås.
Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
Låt svalna något och servera med vaniljsås.