tisdag 19 november 2024

Pizzasallad


Har man tid och ork tycker jag att hemgjord pizzadeg är bäst men det är absolut inte något fel i att göra pizza på köpt pizzadeg. 
Pizzasalladen gjorde jag redan igår.

500 gram vitkål
4 msk olivolja
2-4 vitlöksklyftor
1/2 msk vinäger
2 tsk oregano
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Strimla vitkål fint. Fungerar utmärkt med osthyvel.
Pressa eller finhacka vitlöken.
Blanda samman dressingen.
Häll över vitkålen.
Massera in.
Låt salladen helst dra en stund i kylskåpet. Gärna över natten. 

måndag 11 november 2024

Potatis- och purjolökssoppa


Jag hade så svårt att skala potatis idag och det gjorde så ont i händerna att jag grät efteråt men jag gjorde en riktigt god soppa.

Vi är nu i årstiden som är som allra jobbigast för mig och andra som lever med kronisk värk. Varje dag är en riktig kamp och jag har svårt att hålla humöret uppe. Kämpar!

Både jag och gubben gillade lite hetta i soppan så 2 krm chiliflakes var precis lagom men givetvis kan du minska eller utesluta chili om du vill.

8 - 10 potatis (fast)
1 purjolök 
2 - 3 vitlöksklyftor 
1 1/2 liter vatten 
3 grönsaksbuljongtärningar 
2 - 3 dl grädde
1 msk timjan 
1 - 2 krm chiliflakes 
1 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Skiva purjolöken. Skölj noggrant.
Dela potatisen i 2-3 cm tärningar. 
Fräs purjolök, vitlök och chiliflakes i en gryta. 
Tillsätt potatisen, buljongtärning, timjan, salt, svartpeppar och vatten. 
Koka tills potatisen är mjuk.
Tillsätt grädde.
Mixa eventuellt soppan slät.
Värm igen och smaka av med salt och svartpeppar. 

Servera med ett gott bröd.

lördag 9 november 2024

Amerikanska pannkakor


När man sover hos mormor och morfar blir det oftast lite lyxfrukost. I alla fall om det är helg. Idag serverades amerikanska pannkakor med Nutella och hallon. 

2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ner mjölk, smör och sist ägg.
Rör ut allt till en slät smet.
Klicka 1 msk smet i en stekpanna.
Grädda 1 1/2 minut på varje sida.
När det börjar bubbla på ytan är det dags att vända.

fredag 1 november 2024

Grönsakssoppa


Grönsakssoppa är ännu en soppa där du kan använda precis de grönsaker som du gillar eller har hemma. 

Varför inte en soppa med potatis,  morot och lök? Älskar något så enkelt som potatis- och purjolökssoppa. Det måste jag laga i veckan. 

Jag gillar att både mixa och att inte mixa soppan. Gubben vill inte ha soppan mixad. Han vill se vad han har på skeden.

Fördelen med att inte mixa är att du får tuggmotstånd och fiber som magen behöver arbeta med. I den mixade soppan ser jag möjligheten att tillsätta grädde, philadephiaost eller crème fraiche för att få lite krämigare soppa.

Sedan handlar det om tillbehören. Givetvis är ett nybakat bröd lyxen att kunna servera till men det duger utmärkt med köpt. Knäckebröd med ost är en klassiker som jag tyvärr inte längre kan äta på grund av artros i käken.
Eftersom soppan sköter sig själv när man väl skurit allt i bitar och fått den att puttra kan man också göra varma mackor att servera till. 

Att ha olika typer av proteinkälla att tillsätta i soppan när den väl ligger på tallriken är också bra och väldigt uppskattat hos oss. Var och en kan välja eftersom det alltid finns minst två alternativ, animaliskt/vegetariskt.

Räkor, kyckling (grillad eller gårdagens rester), strimlad kassler/skinka, knaperstekt bacon/fejkon, tofu (tärningar eller riven) eller tex Oumph. Osttärningar eller krutonger är också gott.

Du kan också toppa med en färsk hackad ört som persilja, timjan eller oregano. 

Ät soppa och värm dig inifrån under höst och vintertid. 

4 - 5 stora potatisar (400 gram)
1 stor palsternacka (170 gram)
3 stora morötter (350 gram)
1 kålrot (380 gram)
1 purjolök
1 1/2 liter vatten
5 msk grönsaksfond eller 3 buljongtärningar
1 - 1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala och tärna potatis, palsternacka, morötter och kålrot.
Skiva purjolök.
Koka upp vatten och fond.
Tillsätt rotsakerna och koka dem mjuka (10-15 minuter beroende på hur stora/små du skurit dem).
Tillsätt purjolök de sista minuterna.
Smaka av med salt och svartpeppar.

onsdag 30 oktober 2024

Färssoppa med pasta


En väldigt enkel färssoppa med pasta som du kan piffa till efter önskemål eller vad som finns hemma.

Soppan är väldigt "naken" och innehåller inte grönsaker alls men du kan tillsätta färska grönsaker som till exempel paprika, broccoli, blomkål eller morötter.

Grovt riven kål så som vitkål, spetskål, rödkål passar bra. Varför inte vända ner grönkål, spenat eller svartkål i slutet.

Kanske finns det haricots verts i frysen och majs i skafferiet?
Du kan också ha i bönor av olika slag, vita, svarta, kidneybönor eller en förpackning med blandade bönor.

Istället för pasta kan du ha potatis. 

Som vanligt så är det du som bestämmer vad som ska vara i soppan. Tänk bara på att lägga i ingredienserna när de behöver. Morötter behöver koka längre än spenat osv.
Du kanske behöver tillsätta mer vätska och då måste du smaka av om det behövs mer kryddor. 

Jag gjorde soppan med vegofärs men nötfärs passar utmärkt. 

500 gram färs
1 gul lök
1 solovitlök 
2 msk tomatpure
1 - 1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
1 krm chiliflakes
1 krm svartpeppar 
1 buljongtärning/1 1/2 msk fond (grönsak eller kalv)
1 tsk kinesisk soja
2 förpackningar krossade tomater
1 liter vatten
1 förpackning philadelphiaost
250 gram valfri pasta
1 msk agave sirap 

Hacka lök och vitlök.
Stek tills löken mjuknar.
Tillsätt tomatpure och låt fräsa en stund. 
Vänd ner färs och bryn.till din färg. 
Tillsätt kryddor, buljongtärning, soya, krossade tomater, philadephiaost, agave sirap och vatten. 
Låt puttra i 10 - 15 minuter.
Tillsätt pasta och koka i 8 - 10 minuter eller tills pastan är klar.
Spä eventuellt med mer vatten och smaka av.

Servera med ett gott bröd.

söndag 27 oktober 2024

Vegetariska kåldolmar


Kåldolmar är en rätt som du enkelt gör vegetariskt med formbar vegofärs. Den håller formen väldigt bra och är enkel att piffa till med kryddor. 

1 litet vitkålshuvud 
300 gram formbar vegofärs
1 gul lök
2 msk brynt scharlottenlöksfond
2 msk kinesisk soya
1/2 tsk salt 
1 krm vitpeppar 
agave sirap

Ta ut vegofärs från frysen och låt den tina lite. 
Skär bort stammen på vitkålen och förväll den i 15 minuter. 
Låt svalna så kålen blir hanterbar. 
Plocka försiktigt bort blad från huvudet och ansa bort den tjocka nerven i mitten av bladen.
Hacka gul lök fint.
Blanda ihop färs, lök, brynt scharlottenlöksfond, salt och vitpeppar. 
Ta cirka 3 msk färs och forma till en dolme.
Placera färsen på ett kålblad och vik ihop. 
Placera kåldolmarna i en ugnsfast form, ringla över lite agave sirap och stek dem klara tills de fått fin färg.

Servera med kokt potatis, brunsås  haricots verts och lingonsylt. 




tisdag 22 oktober 2024

Lövbiffsrullader fyllda med kantarellost


Idag jobbade gubben över så jag passade på att ta mig tiden till lite lyxigare tisdagsmat. 

Butiken hade bra pris på lövbiff så jag bestämde mig för att göra rullader. Fyllde dem med färskost med kantarellsmak. Hade tänkt att även ha bacon i eller runt men glömde det när jag handlade så det fick gå utan.

600 gram lövbiff
200 gram färskost kantarell
1 gul lök
3 vitlöksklyftor 
250 gram champinjoner 
2 dl crème fraiche 
3 dl vispgrädde
1 tsk oxfond
1 - 2 tsk kinesisk soya
salt
svartpeppar
1/2 kruka persilja
1 krm chiliflakes 

Krydda lövbiff med salt och peppar. 
Bred på osten.
Rulla ihop och fäst ihop med tandpetare. Jag har mindre grillspett av trä som är perfekt att använda. Tror jag köpte dem i fyndlådan på ICA efter en jul.
Bryn rulladerna i en het panna tills de får fin färg.
Plocka ur rulladerna ur pannan.
Finhacka lök.
Klyfta eller dela champinjonerna beroende på storlek. 
Fräs lök och champinjoner i samma panna som du stekte rulladerna i. 
Finhacka eller pressa vitlök och tillsätt bland svampen. 
Finhacka persilja. 
När svampen fått fin färg tillsätter du crème fraiche och grädde.
Tillsätt soya och oxfond.
Låt koka ihop något under 5-10 minuter. 
Smaka av med salt, svartpeppar, persilja och chiliflakes. 
Tillsätt rulladerna och sjud i 10-15 minuter.


Servera med kokt potatis och haricots verts. 
Servera med kokt potatis och haricots verts.

torsdag 12 september 2024

Äppelsmulpaj


Äpple hör verkligen hösten till eller i varje fall skördetid till. Bra äpplen är lätt att hitta när man bor i ett område där det finns mängder av äppelträd. Tyvärr har vi inte själv några äppelträd på tomten men det finns andra som har. Släkt, vänner och grannar som vill ha hjälp att tömma träden samt flera gårdsbutiker. 

Eftersom jag sedan snart ett år tillbaka har problem med min käke och inte ska tugga något hårt eller segt så njuter jag extra när jag får äta äppelsmulpaj. 

Ikväll lagade gubben en riktigt god smulpaj. Saltet var verkligen pricken över i. Det är viktigt att du använder flingsalt men skulle du ha vanligt salt är det viktigt att du använder betydligt mindre och smakar av efterhand så du inte får en salt paj. Saltet ska bara anas och förhöja smaken.

125 gram smör
2 dl vetemjöl 
1 dl havregryn 
1 1/2 dl strösocker 
1 tsk flingsalt 

1 kg äppel
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 nypa flingsalt 

Nyp ihop smör, vetemjöl, havregryn, socker och flingsalt.
Skala, kärna ur och skär äpple i mindre bitar.
Vänd ner kanel, socker och flingsalt bland äpplen. 
Smörj en pajform (ca 28 cm i diameter) och häll i äpplen.
Fördela smuldegen över äpplen och grädda mitt i 225 graders ugn i 20-25 minuter. 


Låt pajen svalna lite innan du serverar 
med vaniljvisp, vispad grädde eller vaniljglass. 





onsdag 21 augusti 2024

Kimchi



Gubben älskar kimchi och har tidigare gjort efter ett annat recept men när jag hittade detta recept hos Johannes Cullberg var han tvungen att testa.

Det blev två större glasburkar med kimchi som gubben får ha helt för sig själv eftersom han tog fisksås och inte vegansk fisksås (ostronsås).

Gubben tyckte att originalreceptet innehöll lite mycket gochugaru så han valde att halvera. Vilket enligt honom var klokt 

Kimchi har flera hälsofördelar och innehåller probiotiska bakterier som är viktiga för både tarm, matsmältning och immunförsvar.

Nästa gång hoppas jag att han gör veganskt.

1 1/2 kg salladskål
3 msk salt
1 1/2 dl vatten
2 msk rismjöl 
1 msk strösocker 
2 msk riven vitlök 
1 grovt riven gul lök 
1/2 - 1 dl gochugaru (1 - 1 1/2 dl i originalrecept)
6 tunt skivad salladslök 
1 finstrimlad morot
10 cm finstrimlad rättika 
1 skalad finhacka äpple 
2 msk ingefära 
1 1/4 dl fisksås 

Skär salladskålen i 3-4 xm stora bitar och lägg i en stor skål.
Strö över salt och blanda noga så att det kommer salt på allt.
Låt stå och dra i 1 - 1 1/2 timme.
Koka upp vatten, rismjöl och socker till en tjock sås.
Låt svalna något och blanda sedan i ingefära,  vitlök,  lök, fisksås och gochugaru. 
Skölj salladskålen noga för att få bort överflödigt salt.
Smaka gärna på kålen så de är lagom salt. 
Tillsätt salladslök, morot,  rättika,  äpple och salladskål i såsen och blanda noggrant. 
Använd gärna händerna så grönsakerna inte mosas.
Lägg grönsakerna i glasburk/glasburkar men fyll inte ända upp. Täck kimchin med plastfolie. 
Stäng locket och placera i rumstemperatur i 2-3 dagar.
Ställ burken på ett fat eftersom det kan läcka ut burken när det fermenteras.
Du kommer att se hur det bubblar I glasburken.
Förvara kimchin i kylskåpet. 
Den är klar att äta efter 2 veckor.
Håller i mer än 3 månader, om det finns något kvar så länge.

söndag 11 augusti 2024

Broccolipaj


När butiken har bra pris på broccoli så passar jag på. Broccoli kan användas till så mycket som tillbehör, i wok, biffar, soppa eller som idag broccolipaj. 

Jag glömde basilika så jag strödde den över pajen istället. Använde inte gurkmeja idag så tofustanningen är ljusare än en äggstanning. 

Kala Namak är ett svart bergssalt med smak av svavel och något som jag använder för att få fram "ägg"-smak. Samma sak med gurkmeja som ger lite gulare utseende. 

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk valfri vätska (mjölk,havre eller vatten)
1 dl rapsolja

Fyllning:
1 rödlök
1/2 solovitlök
1 broccoli inklusive stjälk
1 röd spetspaprika 
2 dl riven ost

Tofustanning:
1 förpackning silkestofu 
2 dl havre/soyadryck
1 msk basilika 
2 krm salt
2 krm Kala Namak (kan ersättas med vanlig salt)
1 krm gurkmeja  (kan uteslutas)
1 krm svartpeppar

Eller

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1 msk basilika 
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och låt vila i kylskåpet i  10-30 minuter. 
Tryck ut degen i en pajform. 
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter.
Strimla lök och finhacka/pressa vitlöken. 
Dela broccoli i mindre bitar och finstrimla stammen. 
Strimla paprika. 
Stek lök och broccoli tills löken blivit mjuk. Löken ska inte få färg.
Tillsätt paprika och stek lite till.
Lägg fyllningen i pajskalet.


Gör stanningen genom att mixa ihop tofu/ägg och vätska. 
Rör ner riven ost, salt, (kalanamak) svartpeppar och basilika.
Häll stanningen över fyllningen. 



Grädda i 200 graders ugn cirka 30 minuter eller till stanningen stelnat.


Låt vila en liten stund och servera med sallad. Gubben fick lite strimlad salami till.

torsdag 8 augusti 2024

Björnbärssylt



Björnbären börjar mogna i trädgården så gubben bestämde sig för att ta hand om bären från förra året som var kvar i frysen. 
Det blev 2 mindre och en större burk med björnbärssylt. Svärföräldrarna fick en burk att njuta av.

1,3 kg björnbär
1 liter syltsocker

Koka ihop björnbär och socker i en kastrull.
Det tar cirka 20 minuter på medelvärme.
Skumma av då och då under tiden det kokar.
Häll upp sylten i rengjorda burkar.
Sätt på locket och låt kallna. 
Förvara i kyl.

onsdag 7 augusti 2024

Majas currygryta


Maja bjöd på middag i förra veckan och jag gillade verkligen maten. Självklart frågade jag henne om hon hade "höftat" eller gått efter ett recept. Hennes svar var:

"Jag hade i en lök, en vitlöksklyfta, en burk kokosmjölk, en burk majs, en förpackning Kikärter och sen salt peppar och curry körde jag efter smak. Ville ha haft i gurkmeja men den var slut."

Till, som topping på grytan som serverades med ris, hade Maja rostade kikärtor. Ett gott tillbehör som är risk att de gå som snacks.

Rostade kikärtor:
Skölj kikärtor.
Placera på ugnsplåt.
Pressa eller finhacka vitlöken och blanda med olivolja. 
Ringla olivolja över kikärtor och rör runt.
Rosta kikärtor i 170 graders ugn i 40 minuter. Rör runt några gånger. 
Ta ut och häll över på hushållspapper. 
Krydda med salt och paprikapulver. 

Här kommer min version av Majas currygryta. Jag serverade grytan med ris och det blev två middagar och två lunchlådor. Sista portionen så hade jag inte ris utan åt med lite bröd istället. Gick lika bra det.

1 förpackning kikärter 
1 stor gul lök 
1 solovitlök 
1 stor broccoli 
1 liten blomkål 
1 liten burk majs 
600 gram kokosmjölk 
1 msk curry 
1 tsk gurkmeja 
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
1 - 2 tsk limesaft

Grovhacka löken. 
Fräs lök tillsammans med curry och gurkmeja. 
Hacka eller pressa i vitlöken och fräs lite till. 
Dela broccoli i mindre bitar och hacka stammen.
Tillsätt stammen med löken.
Häll i kokosmjölk, limesaft och hälften av saltet. 
Koka upp.
Dela blomkål i mindre bitar. 
Tillsätt broccoli och blomkål i grytan.
Låt koka tills grönsakerna mjuknar. 
Vänd ner kikärtor och puttra i 5 minuter till.
Smaka av med eventuellt mer salt och limesaft.
Om du vill så red grytan med majsstärkelse utrörd i vatten.

Servera med kokt ris.
 



måndag 5 augusti 2024

Raggmunkar med fläsk och rårakor med tofu



Gubben blev idag sugen på raggmunkarni och fläsk. Eftersom jag inte kan äta ägg eller mjölk gjorde han rårakor till mig. Det är så enkelt och så gott. Råriv potatis och krydda med salt och svartpeppar. Stek tills de får fin färg på båda sidor. Istället för fläsk stektes alspånsrökt tofu som var skurna i skivor.


cirka 900 gram potatis
2 dl vetemjöl
4 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt

Skala och riv potatisen.
Blanda ihop mjöl och mjölk till en smet.
Tillsätt äggen och salt.
Stek raggmunkar. 
I mitt tycke och stekpanna blir 1 dl perfekt. Prova dig fram.

Servera med stekt fläsk och lingonsylt.

fredag 26 juli 2024

Timjan- och honungskryddad fransyska


Min lokala Maxi hade "Ät snart"-pris på fransyska så jag passade på att köpa den minsta som fanns i disken. Räckte till gubben och matlåda så cirka 4 portioner.

Utmärkt "sköter sig själv"-mat som passar att äta både kallt och varmt. Perfekt som pålägg också. 

Jag serverade med stekt potatis och sås men en potatissallad och sallad hade också passat bra. 

Generella regler för kött:
52-54 grader är det blodigt (rare)
55-60 grader är det rosa (medium rare) 
60-65°C är det ljusrosa (medium välstekt) 68-70°C är det välstekt (well done)

Temperaturen i köttet fortsätter stiga efter tillagningen när det vilar. Ju större bitar och ju högre värme du använt, desto mer stiger temperaturen. Så anpassa tillagningstiden efter detta. Vill du exempelvis att en, som i detta receptet, lite mindre köttbit ska nå 60 grader bör du avsluta tillagningen redan vid 58 grader och låta köttet vila.
En mindre bitar stiger mindre i temperatur efter tillagningen (cirka 2 grader) medan en större bit alltså stiger mer (cirka 4 grader).
Låter du köttet vila i aluminiumfolie eller i grytan hålls det varmt men ökar också innertemperaturen.

1 - 1 1/3 tsk salt 
1 1/2 krm svartpeppar
1 msk flytande honung
750 gram fransyska
1 dl rött vin
1 gul lök
1/2 dl (1 dl) färsk timjan
2 solovitlök 

Dela lök och vitlök i klyftor.
Bryn steken runt om och krydda med salt och svartpeppar. 
Jag steker direkt i min lilla gjutjärnsgryta som tål ugnsvärme. 



Vänd ner lök och vitlök så de bryns lite.
Ringla över honung medan du vänder steken om.
Honung bränns lätt så krydda med timjan och häll på vin direkt efter.
Tillaga i ugnen med lock på tills köttet har en innertemperatur på 55 grader, cirka 1 1/2 timme. (Större bitar kräver kanske längre tid).
Låt steken vila 15 minuter. 
Skär köttet i skivor.

Sila skyn och gör en sås

Servera med stekt potatis och tillbehör (gröna ärtor, lingonsylt och inlagd gurka).

tisdag 9 juli 2024

Filodegspaket med spenat och fetaost.


Peas of Heaven har en riktigt bra "fetaost" och det inspirerade mig att göra filodegspaket med spenat och fetaost.

Hur många paket du får beroende på hur stora du gör paketen. För att få "finger food" så gör mindre paket i form av tuber (cigarrer).

Går utmärkt att äta kalla.

Du kan äta filodegspaketen som tillbehör till grillat men vi åt det som middag med 
en grekiskinspirerad sallad och tzatziki. 

filodeg
1 gul lök
150 gram fetaost
200 gram babyspenat 
1/2 solovitlök
(ägg) havremjölk 
sesamfrön
salt
peppar

3 dl turkisk Yoghurt
1/2 gurka
1/2 tsk salt
2 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
1 krm vitvinsvinäger
1 msk olivolja

Hacka löken. 
Stek löken.
Hacka eller pressa vitlök. 
Tillsätt babyspenat och vitlök. 
Stek allt tills löken och spenaten mjuknat.
Krydda med salt och svartpeppar. 
Placera i en skål. 
Mosa fetaosten. 
Blanda ner fetaosten med lök- och spenatröran.
Smaka av med salt och peppar.
Placera 2-4 msk av fyllningen på filodegsarket och vik ihop.
Lägg filopaketen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Pensla med (uppvispat ägg) havremjölk och strö på sesamfrön.
Tillaga i ugnen 180 grader i 15 minuter eller tills paketen fått fin färg.

Tzatziki:
Riv gurkan.
Blanda gurkan med saltet och låt vila 30 minuter.
Häll gurkan i ett durkslag och låt rinna av.
Blanda sedan alla ingredienser och låt dra minst 1 timme i kylskåp.

söndag 7 juli 2024

Koreansk gryta med vegobitar



På förpackningen av Anammas vegobitar hittade jag ett recept som även gick hem hos Maja och barnbarn B.

1 pkt Anamma vegobitar
2 gula lökar
2 msk doenjang (koreansk sojabönspasta)
1 broccoli
1 burk (ca 200 gram) kimchi med spad
1 dl vatten
salt
svartpeppar 

Skala och strimla löken. 
Dela broccolin i små buketter och skär stammen tunt.
Stek lök och broccoli-stammen  tillsammans med doenjang och Anamma vegobitar i en gryta. 
Tillsätt broccoli-buketter och kimchi med spad samt vatten, låt koka i 5-10 min på medelhög värme. 
Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt ris

torsdag 4 juli 2024

Veganska munkar och glass



Ikväll ville vi ha något gott till kaffet så jag gjorde veganska munkar (danska aebleskiver).  

Detta räcker till två omgångar i järnet (14 munkar):

3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
4 tsk florsocker
1 1/2 dl vanilj soygurt
1 dl sötad havremjölk
90 gram veganskt smör
Veganskt smör eller olja för att smörja järnet med

Blanda ihop de torra ingredienserna. 
Vispa ihop soyghurt och havremjölk.
Smält smöret och blanda ner det försiktigt bland de våta ingredienserna.
Häll ner de våta ingredienserna i de torra och vänd ner med en slickepott tills allt mjöl är inblandat. 
Värm upp munkjärnet men sänk sedan värmen.
Pensla varje hål med lite smör eller olja.
Skeda i smet i varje hål. Ända upp till kanten.
Ha is i magen och vänta tills du fått yta på undersidan. Använd en sticka eller tandpetare för att kolla innan du skopar upp munken med en sked och vänder den. 
Stek munkarna gylllenbruna genom att vända dem några gånger. 
Ta upp och rulla i strösocker och kanel.

Servera direkt med glass.

fredag 28 juni 2024

Broccoli- och spenatsoppa



Jag valde att toppa soppan med stekt vegansk bacon och röd spetspaprika. 
Ett tips om soppan ska koka riktigt snabbt är att riva lök och potatis samt mixa/hacka broccoli. Ju mindre bitar desto snabbare blir soppan klar.

2 broccolibuketter
1 potatis 
200 gram babyspenat
1 gul lök
1/2 solovitlök
2 liter vatten 
2 msk grönsaksbuljongpulver (1 buljongtärning)
2 liter havremjölk 
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär broccoli i mindre bitar. Även stammen. 
Hacka löken och vitlök.
Tärna potatis. 
Fräs lök och vitlök några minuter.
Tillsätt broccoli och potatis. 
Låt fräsa någon minut.
Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar.
Koka i 10 minuter eller tills broccoli och potatis är mjuk.
Häll i havremjölk och spenat.
Koka upp.
Mixa broccolisoppan med stavmixer.
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Eventuellt en skvätt citronsaft. 

Servera med gott bröd. 

fredag 21 juni 2024

Grillspett av svamp



Idag serverades grillspett på portobello och ostronskivling. De blev lite väl starka så jag har ändrat receptet för framtiden.  Kommer absolut att göra dessa igen.
Grillspetten kan serveras som kebab i kebab- eller libabröd samt grönsaker men idag blev det stekt potatis och sallad. Givetvis med god sås till också. 

2 rödlökar
300 gram portobello
300 gram ostronskivling

Marinad:
1 1/2 msk Kikkoman Original sojasås
1 msk TABASCO® Chipotle pepparsås
1/2 tsk mald spiskummin
1 msk kebabkrydda
3 msk neutral rapsolja

Vitlökssås:
1/2 solovitlök 
1 1/2 dl Greek style yoghurt 
1/2 dl crème fraiche (vegansk)
salt
svartpeppar 

Dela svampen i större bitar. 
Dela rödlöken i grova klyftor.
Blanda ingredienserna till marinaden i en skål.
Vänd ner rödlök och svamp och blanda väl så att allt täcks av marinaden.
Låt stå i minst 30 minuter men går utmärkt att förbereda dagen innan.
Varva rödlök och svamp tätt ihop på grillspett. 
Grilla tills spetten fått fin färg. 
Om du grillar i ugnen så lägg spetten på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in i mitten av ugnen 225 grader i 30 - 40 minuter. 
Ta ut och låt spetten vila 10 minuter innan servering.

Vitlökssås: 
Blanda ihop alla ingredienserna i en skål. 
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med stekt potatis, sallad och sås.

söndag 16 juni 2024

Tomat- och baconpaj


Gubben har pratat om att det snart är dags att laga tomatpaj. Så fort det börjar dyka upp svenska tomater i butiken så tycker han att det är dags. Det har inte passat att laga tomatpaj förrän nu så idag ska han få sin älskade tomatpaj.

Denna paj räcker även till två matlådor och pajen är även god att äta kall.

Pajdeg: 
2 1/2 dl vetemjöl 
75 gram smör 
3/4 dl Kesella 

Hacka ihop smör och mjöl. 
Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg. 
Låt degen vila i kylskåp cirka 30 minuter. 
Tryck ut degen i pajform cirka 24 cm i diameter. 
Nagga med en gaffel. 
Förgrädda i 10 minuter på 200 grader. 

Pajfyllning: 
2 paket bacon 
2 - 4 tomater (beroende på storlek och hur mycket du vill ha i)
1 gul lök 
250 gram Keso 
3 ägg 
2 dl riven ost 
2 tsk potatismjöl 
1 krm salt 
1 - 2 krm svartpeppar 

Hacka lök och skär bacon i mindre bitar. 
Stek bacon och låt löken steka med tills löken mjuknar. 
Skiva tomaterna. 
Lägg tomater samt bacon- och lökröran i pajformen. 
Blanda Keso, ägg, ost, potatismjöl, salt och svartpeppar. 
Häll blandningen överst i pajformen. 
Grädda cirka 30 minuter på 200 grader.

Servera med sallad. 

måndag 10 juni 2024

Icebug Eli RB9X


Jag har i flera år sneglat på skor från Icebug men dels har jag varit snål och i ärlighetens namn har jag helt enkelt inte kommit till skott med att beställa. 
När vi bokade en resa till Spanien bestämde jag mig för att köpa ordentliga promenadskor. Varken jag eller gubben är personer som ligger och solar utan vi vill uppleva och se. Så att vi skulle gå mycket visste jag redan.

Vi valde modellen Eli RB9X 
Helst hade jag köpt en i varje färg men eftersom jag inte har så stor plånbok bad jag barnbarn Stora A välja åt mig. Självklart valde hon rosa.

Gubben valde själv och som Stora A sa; 
- Klart morfar valde svarta.

Mina skor satt som gjutna men gubben fick gå upp en storlek. 

Det känns som om du tar på dig ett par strumpor eller en extra hud. Skorna är så lätta att det inte känns som att du har något på fötterna. Gubben fick i början kämpa lite för att få på sig skorna men efter några gånger gick det lättare. 

Icebug är ett svenskt privatägt företag som värnar om miljön och sina anställda. Det är ett företag som är transparant och med deras initiativ Follow the Footprints kan alla som vill följa hela produktionskedja för att se vad en produkt innehåller för komponenter och var den är producerad. 

Sulan är gjord i Icebugs egen gummiblandning RB9X och har ett fantastiskt grepp.

Vi gick väldigt mycket under våra två veckor i Spanien och skorna var helt underbara. Tänk att sätta på sig ett par nya skor och de känns som att de alltid suttit på fötterna. 

Jag hade tagit med mig andra skor/sandaler att använda på kvällen när vi skulle ut och äta men det blev att jag använde mina Icebug mer än jag planerat. 

Jag skadade nämligen min tå när jag en morgon inte orkade lyfta benet ordentligt när jag gick in från balkongen. (Så går det när man har en kropp som är lite knas och en hjärna som inte accepterar.)

Jag var orolig över hur det skulle gå med en bruten tå och våra promenader men det var inga som helst problem med Icebug. 

Skorna är inte bara otroligt sköna utan även snygga och fungerar utmärkt till finklänningen också. 

Mina Icebug har varit det enda som jag kunnat använda i tre veckor på hemmaplan medan min tå har läkt. Funderar på om jag kanske ska köpa ytterligare ett par men har samma problem som första gången. Jag kan inte bestämma mig för vilken färg.

Gubbens skor har plågats rejält. Inte bara av vår semester utan också i helgen av mjöl från langostillverkning på 10-års kalaset.
 
Dessutom har han en fotsvett som är riktigt nasty så det var dags för skorna att få lite kärlek. 

Detta med att tvätta skorna var en av de saker som tilltalade mig när jag läste om Icebug. Visst, många andra skor kan också tvättas i maskin men min erfarenhet har varit att det många gånger inte blir så bra. Jag läste så många recensioner och blev övertygad. 

På hemsidan rekommenderas att man tvättar skorna tillsammans med några handdukar men jag la också skorna i en tvättpåse. Tvättade sedan i 30 graders snabbprogram. 

Efter det plockade jag ut innersulan och lät dem lufttorka.

De blev som nya och luktar gott igen. Perfekt!

Vi är båda otroligt nöjda med Icebug Eli RB9X  och rekommenderar dem varmt.

söndag 9 juni 2024

Langos till Mimmis 10-års kalas

Min underbara svärdotter Julia tillika födelsdagsbarnets mamma
Foto: Privat

Gubben bakade langos i långa banor när bonusbarnbarnet hade 10-års kalas.

Foto: AnnCharloth 

Eftersom det skulle komma 39 gäster (inklusive barn) så hölls födelsedagskalaset i bygdegård med riktigt kök. Tur när man måste ha fyra grytor med olja igång samtidigt. 

Foto: Maja

Totalt gjordes deg på 3 paket jäst. Inte lite deg med andra ord. Lite överdrivet då det blev ungefär 30 langos kvar men bättre med för mycket än för lite.

Foto: AnnCharloth 

Langos blir bäst om man gör allt i ett steg men man kan också förbereda. Degen jäser inte lika bra andra gången om den har legat för länge och blir inte lika bra efter fritering.

Blir det deg över kan du förvara i kylskåpet några dagar och den går även utmärkt att frysa. Redan tillagade langos går givetvis att värma i ugn eller micron men blir inte lika goda.

Foto: AnnCharloth 

4 personer (8 langos)
1/4 paket jäst
1 1/2 dl vatten 37 gradigt
1 kokt kall potatis
2-3 krm salt
ca 4 dl vetemjöl special

Rör ut jäst i vatten.
Pressa eller riv potatisen och blanda ner den tillsammans med salt och 3 dl mjöl.
Arbeta degen 3-4 minuter och tillsätt lite mer mjöl i omgångar tills degen precis släpper från skålen.
Degen ska vara ganska lös men hanterbar.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp och arbeta degen med lite mjöl på bordet.
Dela i 8 bitar och rulla släta bullar som du sedan formar avlånga och plattar ut till stora tunna bröd.
Lägg bröden på smord plåt med mjöl både över och under.
Låt jäsa under bakduk i 10 minuter.
Fritera ca 2 minuter på varje sida eller tills langosen fått fin färg. Lägg inte i för många åt gången.
Använder du dig inte av en fritös så var försiktig med oljan. Med en stektermometer kan du kontrollera värmen. Bäst friteras langosen i 190 grader.

Topping:
riven ost
röd lök
räkor
skinka
vitlökssås (gräddfil, vitlök, salt och svartpeppar)
svart kaviar
röd kaviar
tångkaviar
riven rökt tofu
vegansk "skinka"

fredag 31 maj 2024

Vegansk broccolipaj med soltorkad tomat


Idag var jag bjuden på vinkväll med min mamma och svägerska. Jag stod för maten och bestämde mig snabbt för att det skulle bli en paj med sallad. Passar utmärkt till vin och "tanttjat".


Tofustanning kan givetvis ersättas med äggstanning.


Pajskal:
125 gram mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
1-3 msk vatten
2 krm salt

Tofustanning:
150 gram silkestofu
1 1/2 dl växtbaserad dryck eller grädde
2 dl riven vegansk ost
1 krm cayennepeppar
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Fyllning:
400 gram broccoli
1 gul lök
1 solovitlök alternativt 3-4 vitlöksklyftor
125 gram soltorkade tomater
2-3 krm salt
1 krm svartpeppar 

Knåda ihop alla ingredienser till pajdegen. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 30 minuter. 
Tryck ut degen i en pajform (22 cm i diameter). 
Nagga pajskalet och förgrädda i 220 graders ugnen i 7-10 minuter.
Mixa alla ingredienser (förutom osten) till tofustanning till en slät sås.
Vänd ner osten. 
Sänk värmen på ugnen till 200 grader. Skiva lök tunt och hacka vitlöken fint.
Dela broccoli i mindre buketter. 
Stek tills lök och vitlök mjuknar utan att få färg.
Tillsätt broccolin och steka några minuter till.
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Grovhacka tomaterna.
Lägg broccoliröran i pajskalet och fördela tomaterna överst.
Häll tofustanningen över och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. 

Servera med en sallad.

tisdag 28 maj 2024

Vegansk dragonpasta med stekt portabello


Snabba och goda pastarätter är underbart att ta till på vardagarna men också vid andra tillfällen. Bjud en lite lyxigare sallad till så har du en bra bjudrätt. Byt ut den torkade dragonen mot 1/2 kruka färsk.
 
Kokta grönsaker som haricots verts eller broccoli passar också bra både i såsen och som tillbehör. 

Blanda gärna ihop pasta och sås men du kan 8ckså servera var för sig.

2 portabellosvampar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt matlagningsvin
1 grönsaksbuljongtärning 
5 dl matlagningsgrädde (sojagrädde)
1 dl riven parmesanost (vegansk)
1 tsk salt 
1 - 2 krm svartpeppar
1/2 - 1 msk torkad dragon
1/2 krm chiliflakes (kan uteslutas)
 
Hacka lök och vitlök fint.
Fräs löken mjuk helst utan att det får färg.
Hacka portabello grovt.
Tillsätt svampen med löken.
Häll i vitt vin och småputtra i några minuter. 
Tillsätt buljongtärning och grädde.
Koka upp och låt puttra någon minut.
Sänk värmen, blanda ner parmesan och låt osten smälta.
Smaka av med salt, svartpeppar och dragon.

måndag 20 maj 2024

Pasta med sparris och tomat

Nu börjar årets primörer dyka upp i butiken. Det finns inget godare än dessa sköra grönsaker som inte kräver så mycket jobb för att smaka fantastiskt. Denna pastarätten gjorde jag som lunch och det passar utmärkt även som middag.

Jag serverade vegansk salami på min tallrik medan gubben valde lufttorkad skinka. Det hade även fungerat bra med  grillade/stekt kyckling eller varför inte med kryddig korv. Använd resterna i kylskåpet. Du kan även lägga i någon annan grönsak som du har kvar efter tidigare måltider. Broccoli, gröna ärtor, paprika, majs. Utmärkt sätt att ta till vara på resterna. 

Att utesluta proteinkällan hade också gått utmärkt. 

Servera gärna en sallad till.


1 knippe sparris 
1 stor bifftomat
3 vitlöksklyftor
mozzarella 
1 msk oregano 
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Ansa sparrisen och dela i mindre bitar.
Spara knopparna för att lägga i dem lite senare. 
Dela tomaten i mindre bitar och grovhacka vitlöken. 
Riv/hacka mozzarella om du inte har riven.

Sätt på välsaltat vatten till pastan och koka pastan enligt förpackningen. 

Börja med att lägga sparrisen i ett stekjärn med lite vatten (1/2 dl).
Låt sparrisen småkoka några minuter tills vattnet kokat bort.
Tillsätt smör cirka 25 gram (finns bra veganska alternativ).
När det börjar fräsa vänder du ner vitlöken och efter några minuter även tomaterna. 
Låt allt puttra ihop tills tomaterna börjat släppa vätskan men inte tills allt är mos.
Vänd ner sparrisknopparna och smaka av med salt, svartpeppar och oregano. Eventuellt kan du behöva lite socker (1-3 krm).
Stäng av plattan och vänta in pastan om den inte har kokt klart. (SPARA lite pastavatten 1-2 dl)
Vänd ner pastan i tomatsåsen.
Sätt på plattan igen på medelvärme.
Tillsätt lite av pastavattnet och blanda väl tills såsen blivit lite tjockare. 
Sist vänder du ner Mozzarella.

Smaklig måltid.

söndag 24 mars 2024

Dragonsås

Dragonsås passar både till fisk som korv eller köttbullar. Den kan ätas både varm och kall. Har du inte möjlighet att koka såsen så kan den även tillagas kall. Blanda då ihop alla ingredienser utom schalottenlök och vatten i en skål. 

2 dl matlagningsgrädde alt veganskt alternativ 
1 schalottenlök 
2 kvistar färsk dragon alternativ 1 msk torkad
1 msk grönsaksbuljongpulver 
1-2 tsk citronsaft 
1/2 dl vatten
1 krm salt
svartpeppar 

Finhacka dragonbladen.
Fräs schalottenlök så den blir mjuk.
Blanda ner grädde, grönsaksbuljongpulver,  citronsaft, vatten, salt och svartpeppar.
Koka upp.
Smaka av om det behövs mer citronsaft, salt eller svartpeppar. 

tisdag 5 mars 2024

Chili con/sin carne


Jag gjorde en chili con carne och en chili sin carne, samma recept men använde nötfärs i gubbens och vegofärs i min. Köttbuljongtärning i hans och grönsaksbuljong i min. Underbart att samtidigt fixa middag och några matlådor till arbetsveckan. 

300 gram färs
1 gul lök
1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
1 krm hot chiliflakes 
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
3/4 tsk salt
1 msk japansk soya
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
1/2 burk vita bönor i tomatsås
1/2 burk kidneybönor 

Skala och hacka lök. 
Tärna paprika.
Bryn färsen i en gryta tills färsen fått fin färg. 
Tillsätt lök och paprika.
Stek tills löken mjuknar.
Blanda krossade tomater och buljong. Skölj ur förpackningen med lite vatten och häll i grytan.
Krydda med chiliflakes, paprika, svartpeppar, salt och japansk soya.
Låt småputtra i minst 10 minuter. 
Häll av kidneybönor och tillsätt i grytan.
Blanda ner vita bönor i tomatsås.
Låt alltsammans puttra på svag värme. Ju längre koktid, desto godare chili.
Smaka av om du behöver mer kryddor.

Servera med lite gräddfil/crème fraiche och nachoch eller ett gott bröd ps.

måndag 8 januari 2024

Pastasallad med mangoraja-dressing

 


Dagens middag inspirerades av Vego- Mattias. Jag la till lite efter eget tycke och smak. 

Mangoraja-dressingen är jättegod. Älskar mangoraja.

Hade tänkt köpa Chicken style chunk men då det inte fanns i affären så blev det Oumph Chicken style fillet. Blev besviken även denna gången så jag kommer inte att köpa det igen. 

Första gången jag köpte blev jag så positivt överraskad och även gubben blev imponerad. Han sa att det faktiskt hade konsistens som kyckling. De senaste gångerna har jag blivit så besviken eftersom mitten är så geggig. Kändes äckligt i munnen och det slutade med att jag plockade bort det från salladen. 
Vill du inte använda dig av substitut kan du rosta kikärter med lite smoked paprikapulver och ha i salladen.

Vegobacon tycker jag att Eldorado är bäst. Den har aldrig gjort mig besviken. 

4 portioner
2 dl crème fraiche 
2 tsk gul curry
1 stor sked mango chutney
300 gram pasta
250 gram kyckling eller sojabitar 
1 förpackning bacon eller fejkon
1 paprika
1 rödlök
2 dl frusna gröna ärtor
1 liten burk majs
1/2 gurka 
1 - 2 tomat 
1 röd spetspaprika
salt
svartpeppar

Rör ihop crème fraiche, curry och mango chutney i en skål. 
Smaka av med salt och svartpeppar.
Koka pasta.
Skölj i kallt vatten.
Stek proteinet.
Dela eventuellt i mindre bitar.
Koka upp ärtorna. Går utmärkt att köra i micron någon minut.
Hacka lök och grönsaker i mindre bitar.
Blanda ihop alla ingredienser, även dressingen, i en stor skål. 
Vänd ihop ordentligt. 

Servera gärna med ett gott bröd/vitlöksbröd.

tisdag 2 januari 2024

Pastasås med halloumi, tomat och basilika


Snabb och enkel laktovegetarisk pastasås. 
Även detta kan du se som en grund och  tillsätta det du gillar eller har hemma. Till exempel broccoli, röd paprika, majs eller oliver.
Jag lyxade till med färsk basilika men du kan använda torkad.
Vi hade ingen sallad hemma så det fick bli lite grönsaker från frysen. Det är inget fel på frysta grönsaker. Det är perfekt att ta till när man saknar färska eller vill komplettera. 
Fungerar utmärkt att använda de frysta grönsakerna i pastasåsen också.
Det fungerar också att halvera mängden halloumi och tillsätta bacon. Ett annat alternativ är att byta ut halloumi mot tärnad kyckling eller kassler. Perfekt sätt att ta tillvara på överbliven mat.

cirka 500 gram halloumi
1 gul lök
1 solovitlök 
1/2 tsk chiliflakes 
2 tomater 
5 dl grädde (mjölkfritt alternativ)
1 msk citronsaft 
1 kruka basilika (1 msk torkad)
1 grönsaksbuljongtärning 
1 krm svartpeppar 

Tärna halloumi. 
Finhacka lök.
Tärna tomaterna. 
Hacka basilikan.
Steka halloumin gyllene.
Ta ur stekpannan och lägg på ett fat.
Fräs gul lök, vitlök och chiliflakes tills löken mjuknar. 
Vänd ner tomaterna och fräs i några minuter. 
Tillsätt grädde, citronsaft och grönsaksbuljong.
Låt sjuda på medelvärme i 5 - 10 minuter. 
Om det behövs så späd med lite pastavatten.
Tillsätt basilika och smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.
Vänd försiktigt ner halloumin. 

Servera med kokt pasta och grönsaker.