fredag 26 juli 2024

Timjan- och honungskryddad fransyska


Min lokala Maxi hade "Ät snart"-pris på fransyska så jag passade på att köpa den minsta som fanns i disken. Räckte till gubben och matlåda så cirka 4 portioner.

Utmärkt "sköter sig själv"-mat som passar att äta både kallt och varmt. Perfekt som pålägg också. 

Jag serverade med stekt potatis och sås men en potatissallad och sallad hade också passat bra. 

Generella regler för kött:
52-54 grader är det blodigt (rare)
55-60 grader är det rosa (medium rare) 
60-65°C är det ljusrosa (medium välstekt) 68-70°C är det välstekt (well done)

Temperaturen i köttet fortsätter stiga efter tillagningen när det vilar. Ju större bitar och ju högre värme du använt, desto mer stiger temperaturen. Så anpassa tillagningstiden efter detta. Vill du exempelvis att en, som i detta receptet, lite mindre köttbit ska nå 60 grader bör du avsluta tillagningen redan vid 58 grader och låta köttet vila.
En mindre bitar stiger mindre i temperatur efter tillagningen (cirka 2 grader) medan en större bit alltså stiger mer (cirka 4 grader).
Låter du köttet vila i aluminiumfolie eller i grytan hålls det varmt men ökar också innertemperaturen.

1 - 1 1/3 tsk salt 
1 1/2 krm svartpeppar
1 msk flytande honung
750 gram fransyska
1 dl rött vin
1 gul lök
1/2 dl (1 dl) färsk timjan
2 solovitlök 

Dela lök och vitlök i klyftor.
Bryn steken runt om och krydda med salt och svartpeppar. 
Jag steker direkt i min lilla gjutjärnsgryta som tål ugnsvärme. 



Vänd ner lök och vitlök så de bryns lite.
Ringla över honung medan du vänder steken om.
Honung bränns lätt så krydda med timjan och häll på vin direkt efter.
Tillaga i ugnen med lock på tills köttet har en innertemperatur på 55 grader, cirka 1 1/2 timme. (Större bitar kräver kanske längre tid).
Låt steken vila 15 minuter. 
Skär köttet i skivor.

Sila skyn och gör en sås

Servera med stekt potatis och tillbehör (gröna ärtor, lingonsylt och inlagd gurka).

tisdag 9 juli 2024

Filodegspaket med spenat och fetaost.


Peas of Heaven har en riktigt bra "fetaost" och det inspirerade mig att göra filodegspaket med spenat och fetaost.

Hur många paket du får beroende på hur stora du gör paketen. För att få "finger food" så gör mindre paket i form av tuber (cigarrer).

Går utmärkt att äta kalla.

Du kan äta filodegspaketen som tillbehör till grillat men vi åt det som middag med 
en grekiskinspirerad sallad och tzatziki. 

filodeg
1 gul lök
150 gram fetaost
200 gram babyspenat 
1/2 solovitlök
(ägg) havremjölk 
sesamfrön
salt
peppar

3 dl turkisk Yoghurt
1/2 gurka
1/2 tsk salt
2 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
1 krm vitvinsvinäger
1 msk olivolja

Hacka löken. 
Stek löken.
Hacka eller pressa vitlök. 
Tillsätt babyspenat och vitlök. 
Stek allt tills löken och spenaten mjuknat.
Krydda med salt och svartpeppar. 
Placera i en skål. 
Mosa fetaosten. 
Blanda ner fetaosten med lök- och spenatröran.
Smaka av med salt och peppar.
Placera 2-4 msk av fyllningen på filodegsarket och vik ihop.
Lägg filopaketen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Pensla med (uppvispat ägg) havremjölk och strö på sesamfrön.
Tillaga i ugnen 180 grader i 15 minuter eller tills paketen fått fin färg.

Tzatziki:
Riv gurkan.
Blanda gurkan med saltet och låt vila 30 minuter.
Häll gurkan i ett durkslag och låt rinna av.
Blanda sedan alla ingredienser och låt dra minst 1 timme i kylskåp.

söndag 7 juli 2024

Koreansk gryta med vegobitar



På förpackningen av Anammas vegobitar hittade jag ett recept som även gick hem hos Maja och barnbarn B.

1 pkt Anamma vegobitar
2 gula lökar
2 msk doenjang (koreansk sojabönspasta)
1 broccoli
1 burk (ca 200 gram) kimchi med spad
1 dl vatten
salt
svartpeppar 

Skala och strimla löken. 
Dela broccolin i små buketter och skär stammen tunt.
Stek lök och broccoli-stammen  tillsammans med doenjang och Anamma vegobitar i en gryta. 
Tillsätt broccoli-buketter och kimchi med spad samt vatten, låt koka i 5-10 min på medelhög värme. 
Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt ris

torsdag 4 juli 2024

Veganska munkar och glass



Ikväll ville vi ha något gott till kaffet så jag gjorde veganska munkar (danska aebleskiver).  

Detta räcker till två omgångar i järnet (14 munkar):

3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
4 tsk florsocker
1 1/2 dl vanilj soygurt
1 dl sötad havremjölk
90 gram veganskt smör
Veganskt smör eller olja för att smörja järnet med

Blanda ihop de torra ingredienserna. 
Vispa ihop soyghurt och havremjölk.
Smält smöret och blanda ner det försiktigt bland de våta ingredienserna.
Häll ner de våta ingredienserna i de torra och vänd ner med en slickepott tills allt mjöl är inblandat. 
Värm upp munkjärnet men sänk sedan värmen.
Pensla varje hål med lite smör eller olja.
Skeda i smet i varje hål. Ända upp till kanten.
Ha is i magen och vänta tills du fått yta på undersidan. Använd en sticka eller tandpetare för att kolla innan du skopar upp munken med en sked och vänder den. 
Stek munkarna gylllenbruna genom att vända dem några gånger. 
Ta upp och rulla i strösocker och kanel.

Servera direkt med glass.