lördag 31 december 2011

Jamie Olivers femtimmarslamm



Jag köpte en stor lammstek och tänkte att det skulle passa bra när vi blir många till maten.
Att göra "långkok" kanske inte är det första man tänker på så här en nyårsafton men jag tycker det är toppen. Sköter sig själv i ugnen och vi kan lägga fokus på annat. 

lammstek
olivolja
salt
svartpeppar
6 skivor tjockt bacon eller rökt fläsk
3 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
1 kruka färsk rosmarin 
4 lagerblad
4 stora potatisar
1 rotselleri
6 morötter
3 palsternackor
75 cl vitt vin
75 cl vatten

Värm ugnen till 170 grader.
Vi skar ut benet och band ihop steken med stektsnöre.
Bryn lammsteken på alla sidor i olivolja en stor stekpanna.
Salta och peppra.
Skär bacon i tärningar.
Tillsätt bacon, hela lökar och vitlöksklyftor och stek i ytterligare några minuter.
Flytta över allt till en ugnsfast form eller långpanna.
Hacka örter och skär rotfrukterna i mindre bitar. Låt det vara ganska rejält och grovt.
Blanda ner örterna, lagerblad och grönsakerna.


Häll på vinet och lika mycket vatten. 
Salta och peppra.
Täck över med folie om du inte har lock. 
Stek i ugnen i 175 grader i 5 timmar.



Låt lammet vila en stund inna du skär i det.

Sås:
Smaksätt skyn med lite kalvfond och eventuellt lite soja.
Smaka av med salt och peppar.

Jag tyckter att det räcker med att servera lammet med rotsakerna men gubben vill servera med potatisgratäng.

Man får inte vara dum.

Årets sista dag.
Marcus kommer hem med sambo och barn. Hade velat säga att alla är hemma men tyvärr. Max bestämde sig för att vara hos sin nya flickvän Emelie. Inte lätt att hindra honom. Snart 17 år anser han sig kunna bestämma själv.

Eftersom jag inte mår bra har jag planerat enkel mat. Förrätten fixas snabbt. Varmrätten blir Jamie Olivers femtimmars lamm som sköter sig så gott som själv i ugnen. Gubben gör potatisgratäng till. Brödet har jag beställt hos konditori Lilja i Olofström. Efterrätten är redan så gott som klar. Ska bara reda jordgubbssåsen.

Hoppas det bli god mat trots att jag inte är på topp. Lugnt och skönt. Hoppas jag.

fredag 30 december 2011

Margots chokladkaka

Åt häromdagen en underbart god chokladkaka hos Anna och Anders. Passar perfekt som efterrätt också. Vilket är min tanke. Därför jag gjorde vaniljglass igår. Mums, mums, mums. Margot är, om jag fattat rätt, Anders mor.  


http://www.nillans.com/recept/index.php/bakverk/mjuka-kakor/8-margots-chokladkaka

3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 gram smör
2 ägg
1 1/2 dl hett vatten

Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke.
Smält smöret.
Tillsätt smöret i de torra ingredienserna.
Rör äggen, ett i taget, lätt uppvisade.
Tillsätt det heta vattnet.
Häll smeten i en smord och mjölad (?) sockerkaksform.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader (175-150 i varmluft) i ca 40 min.

Nattliga funderingar

I natt var ytterligare en natt i smärta. Jag får skylla mig själv. Borde vid det här laget veta bättre. Att ena dagen gå på stan med Max och nästa shoppa med Magda. Det tar på mig.

Tankarna snurrar i huvudet när man ligger vaken om nätterna. Funderingar på framtiden. Hur jag ska orka fortsätta?

Ett liv i ständig smärta tar på psyket. Just nu känner jag mig väldigt deppig.

Försöker vara positiv men allt oftare känns det bara som en falsk mask.

Det är på något sätt enklare att le än att förklara hur jag mår.

Om jag tröttnar på gnället så måste alla andra tycka det är ännu jobbigare. Inte så att jag hela tiden går och gnäller. Men det känns så. Ännu mer de dagar då psyket har makten.

Jag försökte förklara för gubben igår. Han undrade varför jag var så sur.

Jag är inte sur. Jag har bara så fruktansvärt ont. Hela kroppen skriker och det gör ont i handen av att hålla disksvampen. Till och med vattenstrålen på huden gör ont.

Jaha, säger han och sätter sig framför tv:n

Suck!!!

Om inte ens min man, den som verkligen ser när jag blottar smärtans rätta ansikte, förstår hur ska då andra förstå?


Jag känner mig så trött. Så rädd inför framtiden. Jag orkar inte leva med denna ständiga värk länge till. Något måste hända. Frågan är bara vad.

torsdag 29 december 2011

Vaniljglass utan glassmaskin

Jag förbereder efterrätten till lördagens middag. Lika bra att vara ute i god tid. Har en idé om att servera Margots chokladkaka med vaniljglass och jordgubbssås.
Choklad, vanilj och jordgubbar kan bara inte misslyckas.

2 dl strösocker
8 äggulor
4 dl mjölk
2 vaniljstång (eller 1,5 msk vanillinsocker)
4 dl vispgrädde

Vispa samman socker, gulor och mjölk i en kastrull.
Dela vaniljstängerna och skrapa ur gröna.
Lägg ner fröna och stängerna i äggmjölken.
Sjud tills den tjocknar, 3-4 minuter.
Låt svalna.
Använder man vanillinsocker i stället för vaniljstång rörs det ner i den avsvalnade smeten.
Vispa grädden ganska hårt och rör ner den i vaniljröran.
Häll i en form och ställ i frysen.
Rör om tre gånger under infrysningen.
Tina glassen i kylskåpet ca 15 minuter före serveringen.

Vågar jag säga det?

Jullov, eller lov överhuvudtaget, brukar vara jobbiga i min familj. Allt som är utanför de vanliga rutinerna. Allt som inte är som det brukar ställer till problem.

Vet knappt om jag vågar säga det men det har fungerat ovanligt bra.

Hittills.

Visst har det varit bråk och kaos. Men faktiskt inte mycket mer än som "normalt".

Det känns så skönt och jag hoppas verkligen att det håller i sig. Det är några dagar kvar innan allt återgår till normala rutiner igen.

onsdag 28 december 2011

Skinkschnitzel med ädelostsås


Idag blir vi ännu fler till maten. Emilie är hos Max men så kommer också Emil på besök till Max. Vilket är jätteroligt. Känns konstigt när barnen växer upp och försvinner till olika gymnasium runt om i vårt land.

1 kg skinkschnitzel
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Ostsås:
5 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
2 msk kalvfond
150 gram ädelost, (Kvibille gräddädel)
1 krm svartpeppar
1/2 bubbla persilja

Blanda mjöl, salt och peppar och vänd köttet i blandningen.
Stek schnitzlarna på medelvärme, ca 3 minuter per sida.

Koka upp mjölk, grädde och fond.
Smula i osten och låt den smälta i såsen.
Smaka av med svartpeppar och kanske lite salt.
Hacka persiljan och rör ner den i såsen.

Servera med kokt potatis och kokta morötter.

tisdag 27 december 2011

Kycklinggratäng med vitlök och cremé fraiche



1 kg kycklinfiléer
2 paket bacon
4 dl cream fraiché
3 dl grädde
1 dl riven ost
3 msk sweet chili sauce
2 vitlöksklyftor
3 msk kycklingfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär filé och bacon i bitar.
Stek.
Krydda.
Blanda Creme fraiche, grädde, sweet chili sås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond. 
Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form, 
Häll blandningen över.
Täck hela ytan med den rivna osten. 
Grädda 20-30 min i 200 grader.



Servera med pasta och sallad.

måndag 26 december 2011

Raggmunkar med stekt fläsk



6-8 potatisar
1 ägg
2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt

Vispa samman ägg, mjöl, mjölk och salt som en pannkakssmet.
Skala potatisen.
Riv potatisen direkt ner i smeten. Blanda ihop.
Stek i smör.
Bred ut smeten tunt och stek knapriga bruna på båda sidorna.
Lägg på en plåt och värm innan servering i ugn 225 grader 5-10 minuter.

Servera med stekt fläsk, lingon och rårivna morötter.

söndag 25 december 2011

Frukost hos svärföräldrar och middag hos föräldrarna

Idag hade svärföräldrarna bjudit hem barn, barnbarn och barnbarnsbarn på frukost. Vi saknade gubbens storebror och hans barn annars dök resten upp. Ja, inte Max han stannade i sängen. Som vanligt orkade inte jag äta så mycket men det var gott.

Gubben körde mig till Lina där jag fick mina naglar målade. Kaffe, lussekatt och massor av sladder.

Nu ska vi strax köra till mina föräldrar och äta mat. Jag förstår inte hur jag ska få mig mer men jag får vara solidarisk.

lördag 24 december 2011

Mätta och nöjda


Som vanligt när det ska vara lite speciellt så tar gubben över befälet i köket. Jag förpassas till hantlangare. Men gubben säger att han inte klarat sig utan min hjälp så jag får också ta till mig äran och tack för maten.

Förrätten gjorde jag själv. Varmrätten gjorde gubben mest och efterrätten hjälptes vi åt.

Vi åt förrätten tillsammans sedan lämnade gubben hemmet för att gå tomte. Ett hem igår och fyra idag.
Jag gratinerade plankorna och vi åt utan gubben.



Några timmar efter gav jag mig av för att hämta hem gubben. När jag närmade mig vår avtalade upphämtningsplats så såg jag en tomte. Gjorde en U-sväng men insåg att en annan bil redan stannat.

Vem plockar upp min gubbe?

Plötsligt såg jag att det inte var min gubbe. Tomten hade en annan halsduk. Gissa om den tomten fick sig ett skratt. Han var lite misstänksam till att det var flera män som utgav sig för att vara jultomten.

Jag hittade till slut min egen gubbe. Tur var väl det.


Denna fina korgen hade han fått från ett hus där han tomtade både lillejulafton och julafton.


Massor av godsaker.

Gubben fick sig mat i magen och somnade i soffan.

Disken tog jag hand om.

Lite espresso och tiramisu avslutar dagen. Mätta och nöjda.

Efterrätt - tiramisú



Tyvärr hade systembolaget inget Marsalavin men han rekommenderade ett alternativ. Madeira.

500 gram mascarponeost
1 paket savoiardikex
150 gram strösocker
5 ägg
3 dl vin
3 dl espressokaffe
kakao

Vispa äggulor och strösocker poröst.
Tillsätt därefter mascarponeosten och vispa i ytterligare 3 minuter.
Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd ner i mascrponekrämen.
Blanda kaffe med vin.
Doppa leden i kaffe/vin.
Lägg ett lager kex, ett lager kräm, ett lager kex och överst kräm.
Strö över kakao.
Vi gör tiramisu i en stor form men det går lika bra i portionsformar.

Varmrätt - planka med nöt, fläsk och fågel



Planka har vi gjort tidigare och varför ändra ett lyckat koncept för mycket? Denna gången har vi förutom en oxfilé bit per planka också fläskfilé och kycklingfilé. 

700 gram oxfilé 
5 kycklingfilé
1 1/2 fläskfilé
salt
peppar
4 tomater
4 skivor bacon
200 gram sparris
champinjoner

Sätt på grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker.
Låt plankan svalna.

Duchessepotatis:
1 kg potatis (mjölig sort)
3 st äggulor
3 msk smör
salt
peppar

Bearnaisesås:
500 g smör
4 st schalottenlökar
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
8 st vitpepparkorn
1/2 dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
6 äggulor
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dragon
salt
vitpeppar

Bearnaisesås:
Smält smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull.
Dra bort kastrullen från plattan.
Håll smöret varmt.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
Koka ihop tills ungefär hälften återstår.
Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
Strö i hackad persilja och dragon.
Salta och peppra.

Duchessepotatis:
Skala och koka potatisen.
Pressar ner potatisen i en bunke.
Låt svalna lite.
Häll i äggulorna och smöret och rör om.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Oxfilé:
Skiva oxfilén ca 200 gram per person.
Banka lätt så de blir jämntjocka.
Salta och peppra.
Stek 1–3 minuter på varje sida.

Kyckling:
Stek kycklingen nästan klar.

Fläskfile:
Stek filen nästan klar.

Bryn sparrisen och låt kallna innan du virar in dem en och en i bacon.
Stek champinjonerna lite.
Skär tomaterna i halvor.
Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan.



Lägg på köttet, tomaterna och de baconinlindade sparrisen.



Sätt in plankan i ugnen och grilla tills duchessen har fått en gyllengul färg.
Klicka på bearnaisesåsen och servera.

Förrätt: Lax och räklyx



Inspiration till förrätten har vi fått från Halv åtta hos mig.

http://www.recept.nu/1.323294/barbro_aland/forratter/fisk_skaldjur/lax_och_raktartar

Fyllning:
200 gram kallrökt lax
1 bubbla dill
2 msk senap
100 gram färskost med vitlök
80 gram stenbitsrom
200 gram räkor
1 dl crème fraiche
1/2 tsk svartpeppar
1 msk citronsaft
knappt 1/2 tsk salt

Bröd

Hacka laxen och räkorna fint och blanda med hackad dill och senap.
Tillsätt färskosten och creme fraiche.
Smaka av med svartpeppar, salt och pressad citronsaft.
Rör försiktigt ner hälften av rommen.
Bred smör på brödet och fördela lax/räkröran på bröden.
Garnera med resten av rommen, några räkor, citronskiva och en dillkvist.

fredag 23 december 2011

Akut uppdrag

Idag väcktes jag innan solen gått upp. Det hann inte ringa många signaler när jag såg att det var Marcus. Min hjälp behövdes. Linda, stackaren, hade tandvärk och skulle dra ut en tand. Så jag tillbringade morgonen med Viggo och Blixten McQueen. När Emmett vaknade fick jag världens underbaraste leende.
Jag var så glad och busade med Viggo. Jag glömde bort min värk. Det är skönt för en stund men nu straffas jag. Axlarna värker så jag inte ens orkar hålla i potatisskalaren. Så idag får gubben laga maten. Stekt fläsk, potatis och löksås. Själv hoppas jag att något ställe är öppet i stan. Annars får jag överleva på jobbets fruktskål och kaffe.

torsdag 22 december 2011

Ingen matlagning

Idag lagar jag ingen mat.
Gubben ska på julavslutning med jobbet och äta grillbuffe.
Max har jag kört in till Kristianstad tillsammans med Mikke som skulle köpa julklappar. De äter något i stan.
Tjejerna skulle laga något själv eller beställa från pizzerian.
Själv köper jag något och äter på jobbet. Kanske fler än jag som ska äta ikväll.

Så kära bloggläsare håll till godo med allt annat i bloggen.

Frukost favorit

Jag har hittat en yoghurt som passar min smak. Skyr - isländsk yoghurt. Tillverkad av Q mejerierna i Norge, en del av Kavli.

Inte söt och sliskig. Innehåller 0,2% fett och 5% socker. Riktigt god och mättande.

Dyr. Kostar 17.90 på Maxi och en krona mer på ICA Nära.

Har testat jordgubb, vanilj och blåbär.

Något jag kommer att unna mig då och då. Hade ätit den varje morgon om priset inte varit så högt.

Ungarna har ännu inte vågat smaka och jag tror inte att den syrliga smaken är något de gillar.
Jag har under en längre tid gått och sneglat på stavmixer. Den jag har nu är så otroligt dålig. Jag har haft otur med alla de stavmixrar jag köpt. Men det kanske beror på att jag köpt produkter i 199 kronors klassen.
Den jag har fungerar inte alls. Visst jag har min köksmaskin men ibland känns det onödigt att smutsa ner den för så lite. Jag orkar tex inte vispa två dl grädde för hand och då hade en stavmixer varit toppen. Finhacka lök är tufft och jag kanske skulle acceptera faktum och vända mig till hjälpmedel.

Har därför börjat titta på lite dyrare alternativ. Men vad är det som säger att de är bättre?

http://www.tretti.se/hushallsapparater/mixers_och_vispar/stavmixers/bosch-msm7700



Mitt krav är att mixerdelen ska vara avtagbar så jag enkelt kan diska i maskin.
Att det förutom mixer ska finnas visp.
Ergonomisk och lättanvänd. Har tex väldigt svårt med att orka hålla in knappen hela tiden på den stavmixer som jag har nu.

Jag undrar därför om ni kan ge mig tips. Vilken stavmixer har du? Vad tycker du om den?

Vill inte köpa "grisen i säcken". Det är mycket pengar för något som, om dålig, hamnar i skåpet.

onsdag 21 december 2011

Köttbullar och stuvade makaroner

Idag har Max bestämt mat. Jag har tillbringat förmiddagen i sängen och var tacksam för hans val. Vi blir 7 vid bordet så det behövs lite mat. Enkelt och lätt. Bara köttbullarna som gör ont att rulla. Det är så tråkigt att denna värkande kroppen ska få bestämma över mig. Igår jobb-idag vila. Trist.


Fortfarande ingen framgång med Internet. Bredbandsbolaget kan inte koppla in för något blockerar. Tele2 säger att allt är avslutat och att de inte har något som stoppar. Bredbandsbolaget fortsätter hävda att något stoppar. Jag ger upp.


1 kg fläskfärs
2 ägg
2 dl grädde
2 dl ströbröd
2 tsk dijonsenap
4 msk kalvfond
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar
1/2 tsk socker

Riv eller finhacka löken.
Stek utan att löken får färg. Låt svalna.
Blanda samman ägg, grädde, ströbröd, senap, fond, socker, salt och peppar. Låt svälla.
Tillsätt löken.
Rör sedan ner färsen.
Rulla köttbullar och stek. Hur många det blir beror givetvis på hur stora du gör dem. Jag gör dem gärna lite större.
Idag fuskade jag lite. Stekte köttbullarna på spisen tills de fått färg runt om. Sedan la jag dem i en ugnsform och stekte klart i ugnen 220 grader 15 minuter.

8 dl Gammeldags Ideal makaroner
8 dl mjölk
50 gram smör
5-6 msk mjöl
1 - 1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
nypa socker

Koka makaronerna i lättsaltat vatten.
Häll av.
Vispa ut mjölet i lite av mjölken.
Smält smöret och häll i resten av mjölken.
Koka upp och vispa ner redningen.
Koka på svag värme under tiden du vispar tills stuvningen tjocknar.
Krydda.
Blanda ner makaronerna.

Servera med sallad.

tisdag 20 december 2011

Förrätt - Lufttorkad skinka och ädelostsallad med honungsdressing




Min svärdotter tycker inte om fisk och skaldjur. Därför blir det en förrätt som också är väldigt barnvänlig.


krussallad
2 skivor lufttorkad skinka/personer
250 gram ädelost
1 gul paprika
1 röd paprika
1 dl hackade valnötskärnor
1 gurka
10 färska champinjoner

Honungsdressing:
1 1/2 dl matolja
1 1/2 msk vitvinsvinäger
4 tsk flytande honung
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Honungsdressing:
Blanda salt, vitpeppar och vinäger, rör ner olja och honung och krydda med salt och peppar.

Sallad:Skölj och strimla salladen, paprikan.
Skiva champinjonerna.
Skala och dela gurkan. Kärna ur och skär i halvmånar.
Blanda ihop alla grönsaker i en skål och häll över det mesta av dressingen.
Fördela salladen på assietter.
Smula över ädelosten, plasera skinka på och strö över nötter.

Servera med surdegsbaguette.

Julklapp från jobbet


Idag fick jag en oväntad julklapp på jobbet. De senaste åren har vi inte fått någon julklapp utan pengarna har istället skänkts till välgörande ändamål tex "Min stora dag". Men i år fick vi en gåva.

Så kul med lokala produkter som kan användas i matlagning. Passar mig väldigt bra.

Presentkorg

Igår kom min älskade svärdotter och gav mig en presentkorg. Hon känner mig bättre än jag trodde faktiskt. Varje detalj i korgen är precis rätt.

Jag blev väldigt glad för det är inte ofta jag får presenter. Det brukar istället vara jag som får glädje av att ge.

Det konstiga var att förutom glädjen av att få så kände jag dåligt samvete. Varför kände jag så? Är inte jag värd en omtänksam gåva?

En sak rörde mig allra mest. För på något konstigt sätt bekräftades jag som människa. Som en del av deras familj. Det var ett halsband. På inskriptionen stod det "farmor".
Och Lotta storgrät.

Jag har under dessa tre år varit noga med att Viggo inte ska kalla mig farmor. Jag har lärt honom sägs Lotta eller högst bestemor.

Kanske har jag fått folk att missförstå anledningen. Men för mig har det inte berott på elakhet.

Jag älskar Marcus precis lika mycket som de tre jag fött. Jag har under alla år försökt ge honom precis lika mycket kärlek som de andra. Men jag har nog misslyckats.

Min rädsla har legat i att störa förhållandet mellan Marcus och hans mamma. Och nu efter det att Marcus blivit pappa - förhållandet mellan barnbarn-farmor. För Marcus mamma finns där och hon gjorde mycket klart i början att jag inte skulle komma och stjäla hennes son. Hon ville faktiskt till en början att Marcus inte ens skulle sova över hos oss. Hon motarbetade oss på olika sätt. Vissa riktigt elaka.

Det var inte så att jag kom in och förstörde mellan gubben och Marcus mamma. De hade båda gått vidare och hon hade till och med skaffat barn med en annan man. Så jag tolkade hennes ilska som rädsla för att förlora sin son. Aldrig tanken slog mig och jag har verkligen försökt att, trots min irritation, inte säga något ont till Marcus om hans mamma.

Jag kanske gjorde fel. Vilken erfarenhet hade jag som 20-åring att plötsligt stå i ett förhållande med en man som hade en 4 årig son?

Under dessa tjugo år har jag verkligen försökt ge Marcus min kärlek. Jag har kanske varit hård ibland men jag har alltid handlat av kärlek. Självklart finns det saker jag ångrar men vem kan vrida klockan tillbaka?

Fisk med remouladsås



Igår veg lasagne och idag fisk. Stackars barn. Serverar kyckling till mina anti-fisk ungdomar. Vet att de kommer över det. De har ätit fisk tidigare och kommer att växa till sig och äta det igen.

500 gram torskfilé
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl ströbröd
salt
vitpeppar

Remouladsås:
2 msk majonnäs
2 dl crème fraiche
1 citron
2 msk hackad inlagd gurka
1 tsk dijonsenap

Vänd fisken i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
Krydda med salt och vitpeppar.
Stek på medelvärme i ca 3 minuter per sida.
Blanda majonnäs, crème fraiche, saften av citronen, gurka och dijonsenap. 
Smaka av med salt och peppar. 

Servera fisken med kokt potatis,  gröna bönor och citronklyfta.

måndag 19 december 2011

Planering av helgens meny

Nu är det dags för röda helgdagar igen och gubben tar över köket.

Vi sitter och planerar maten till helgen. Oxfilen som vi hade tänkt ha på lördag sparar vi. Marcus kommer på mat med sin familj och han önskade oxfile.


Vi kan inte riktigt enas.

Gubben vill ha en förrätt som han sett på tv. Han är övertygad om att det var Halv åtta hos mig men jag hittar inte receptet. Det är inte lätt att surfa på www utan Internet. Mobilen bara knasar sig.

Men jag hoppas att gubben snart vet vad han ska ha för ikväll åker vi till Maxi. I morgon är det dags för en tripp till slaktaren.

Vego lasagne med spenat, fetaost och soltorkade tomater



Med risk för att Max blir galen så förstör jag hans älskade lasagne och gör den vegetarisk. Det är ju måndag och jag ska försöka återgå till mina Gröna Måndagar.

Jag lagade för många år sedan en vegetarisk lasagne som jag och Paola avnjöt på jobbet. Hittar inte det receptet men här kommer en variant.

Uppdatering: 
Gubben gillade verkligen detta receptet trots avsaknad av kött. Han kommenterade till Marcus: 


- Faktiskt så var det gott. 


Det tycker jag var ett ordentligt beröm till mig.

lasagneplattor
2 dl soltorkade tomater
300 gram fetaost
2-3 dl riven ost

Spenatsås:
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
300 gram hackad, fryst spenat
400 gram krossade tomater
1 msk chilisås
1 krm chilipeppar
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt


Bechamelsås:
8 dl mjölk
1 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm muskotnöt


Hacka löken och vitlöksklyftorna.
Fräs.
Blanda ner spenat.
Tillsätt kryddorna, krossade tomaterna och chilisåsen.
Låt puttra några minuter tills det mesta av vätskan kokat bort..


Vispa ut mjölet i lite av mjölken och tillsätt sedan all mjölk.
Koka upp under vispning.
Krydda med riven muskotnöt, svartpeppar och salt.


Hacka soltorkade tomater.
Riv osten och smula fetaosten.
Häll knappt hälften av bechamelsåsen i en ugnsfast form. 
Varva lasagne­plattor, spenatsås, smulad fetaost och sol­torkade tomater. 
Avsluta med plattor och täck med bechamelsås och riven ost. 
Grädda 25-30 minuter i 225 grader.


Servera med sallad

söndag 18 december 2011

Annas tacopaket

Bild från inlägg med Tacopaket 29 oktober 2011

Inte mycket fantasi för matlagning idag. Mest beror det på att jag helt enkelt inte orkar köra till affären. Det är så mycket folk i affären nu för tiden. Klarar helt enkelt inte av denna trängsel.
Så idag blir det tacopaket. Inte fy skam.

800 gram köttfärs
2 påse Tacokrydda
5 dl Cremé Fraiche
1 burk sås
2 dl riven ost
1 paket Tortilla bröd medium storlek


Fräs köttfärs och tillsätt tacokryddor enligt paketet.
Lägg lite köttfärs i mitten på tacobrödet.
Vik ihop som ett paket.
Lägg paketet i en ugnsform.
Blanda cremé fraiche, sås och riven ost.
Häll blandningen över tacopaketen.
Strö gärna lite riven ost över också.
Gratinera i ugnen i ca 20 min på 200 grader.

Servera med sallad.

Handling - konsekvens

Jag förstår inte. Även om jag lägger ner två dagar (fredag och lördag) på att städa så ser det ändå ut som ett bombnedslag. Visst jag orkar inte så mycket och det tar längre tid än förr men resultat borde jag väl se.
Man kan ju tycka att jag har stora barn som borde kunna hjälpa till. Men varför gör de då inte det? Jag förklarar att de måste hjälpa till för jag orkar inte. Men det hjälper inte. De bryr sig inte om jag kastar deras saker. De bryr sig inte om att deras saker blir förstörda. De bryr sig inte att jag gråtande ber om hjälp. De bryr sig helt enkelt inte.
Ibland säger de:

- Bry dig inte om det. Jag gör det.

- Jag gör det sen.


Men det blir inte gjort.

Då kommer en konsekvens av "icke-handlandet".

Kläder förstörts av att ligga bland våta handdukar och badkläder. Det har gått hål i kläder eftersom de trampats på. Utspilld läsk har inte torkats upp och förstört golvet. Listan kan bli oändlig. Detta gäller inte bara städning utan allt där en aktiv handling krävs.

Ett exempel är:
Maja hade inte rapporterat Kvällsposten försäljningen. De dagar som var orapporterade sattes som slutsålt och Maja åkte på att betala 700 kronor.

Lärde hon sig en läxa?

Nej. Denna månad upprepar sig samma sak.

Som det ser ut nu får hon betala för att sälja.

Förstår man då sambandet mellan handling och konsekvens?

Vet inte hur jag ska hjälpa för vad jag än gör blir det inget resultat.

Jag har inte lärt mina barn att kasta godispapper på golvet. Jag har inte lärt dem att slå varandra. Jag har inte lärt dem att använda fula ord mot varandra och mot mig. Jag har inte lärt dem att skrika istället för att prata.

Jag har däremot försökt, precis som alla föräldrar tror jag, lära mina barn att ta ansvar. Ha vara ärliga, visa empati och hjälpa sin medmänniska. Jag har försökt fostra dem till att älska varandra och att förstå att familjen är de som verkligen betyder något. De som ska vara stödet när det blåser storm i livet utanför.

lördag 17 december 2011

Enkel lördags middag

Idag är gubben och tjejerna på kalas hos kusin Amanda.
Hemma är jag och Max.
Därför blir det mycket enkel mat. Stekt potatis, bacon och ägg.

Tyvärr fungerar inte Internet än. Har tecknat nytt abonnemang och det kan dröja upp till två veckor innan vi har Internet igen. Ska försöka lägga upp bilder så fort jag får tillgång till nätet. Hoppas verkligen ni har överseende.

fredag 16 december 2011

Testlagar för Buffé

Idag kommer inget recept. Jag ska testlaga för marsnumret av ICA:s tidning Buffé. Har fått fyra recept som ska testlagas innan 17 januari. Så idag testar jag första receptet. Bild lovar jag så fort jag fått Internet men recepten kan jag inte ge er förrän tidningen har kommit ut.

torsdag 15 december 2011

Prinskorvspaj

(Bilder kommer senare. Internet fungerar inte. Bloggar från mobilen)


Idag har jag inte mycket ork. Kroppen värker och jag tror kanske att den "riktiga" vintern är på väg. Så gläd er alla ni som vill ha det kallare och vitare.
Jag lovar inte min heder på det men när kroppen värker mer så brukar det vara någon förändring i vädret på gång. Har ofta sagt att det hade varit otroligt bra ur ett ekonomiskt perspektiv om jag kunde tyda kroppens signaler vid väderförändringar. Hade blivit Sveriges egen vädergumma och blivit stenrik på kuppen. Hahaha! Då hade jag flyttat till ett land med stabilare klimat utan alla växlingarna så hade ni fått klara er själva.

Nå väl. Värk eller inte. Mat måste stå på bordet och utfodras till familjen. Idag gör jag prinskorvspaj. Ett bra recept för er i mellandagarna som har massor av prinskorvar över från julbordet. Utmärkta att ha i frysen och ta med i lunchlådan.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
50 gram smör
1 dl kvarg

Fyllning:
10-15 prinskorvar
10-15 körsbärstomater
2 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven ost (gärna en smakrik lagrad ost. Jag använde Svecia)
1 tsk pastan
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda ihop pajdegen och låt stå kallt i 30 minuter.
Tryck ut i pajform eller varför inte i små portionspajformar?
Nagga.
Förgrädda i 225 grader i 10 minuter.

Vispa ihop ägg, grädde, oregano, salt och svartpeppar.
Blanda i 1 1/2 dl av osten.
Häll stanningen i pajskalen.
Halvera korvarna och tomaterna.
Tryck ner prinskorvarna och tomaterna i stanningen.
Strö den kvarvarande osten över.
Grädda i 225 graders ugn i ca 30 minuter eller tills stanningen stelnat och pajen fått fin färg. Kom ihåg att det går snabbare om du gör mindre portionspajer.

Servera med sallad.

"Be strong"


Nu har min vinst från http://www.kalligrafi.com/blogg/ kommit. Så otroligt underbar och jag tackar Marie än en gång. Jag bär min armring med stolthet och söker styrka i orden. För mig, i min situation, betyder styrkan otroligt mycket.

Jag har varit inne på Maries shop igen och ögonshoppat lite. Skulle så gärna vilja ha ett halsband som matchade men det får bli någon annan gång. Nu har jag en bilreparation som ska betalas och en torktumlare som är sönder. Tur att gubben lyckades laga diskmaskinen som pajade igår. Varför går allt sönder samtidigt?

http://marieofsweden.shop.textalk.se/

onsdag 14 december 2011

Kycklingsoppa


En otroligt enkel och snabb men god kycklingsoppa. Passar bra en ruggig vinterdag som idag. Man behöver inte alltid tillbringa timmar framför spisen för att servera god mat.

Till soppan serverar jag en riktigt matig toast. Bra för ungdomarna som inte är så förtjusta i soppa.

Kycklingsoppa:
500 gram kycklingfilé
1 gul lök
3 stora morötter
150 gram champinjoner
8 dl vatten
3 msk kycklingfond
3 dl grädde
1 kruka persilja
saften av 1/2 citron
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Strimla kycklingen.
Skiva lök, morötter och champinjoner.
Fräs först kycklingen och tillsätt sedan lök, morötter och champinjoner. 
Häll på vatten, fond och grädde.
Låt puttra i ca 10 minuter. 
Hacka persilja.
Blanda ner persilja och citronsaft i soppan. 
Smaka av med salt och svartpeppar.
Red soppan med 2 msk vetemjöl.

Kycklingtoast:
16 skivor formfranska
400 gram kycklingfilé
3 paket mozzarella
grön pest

Strimla kycklingen och stek.
Skär mozzarella i skivor.
Lägg kyckling, mozzarella och pesto på en brödskiva och placera en annat brödskiva över.
Tryck ihop.
Gratinera antingen i smörgåsgrill eller i ugnen 220 grader 5 - 10 minuter.

Citronglass



Tänkte familjen skulle få lite glass ikväll. Jag gillar själv citronglass så därför blir det detta receptet. Även en anledning bakom att jag behöver citronsaft till soppan och erbjudandet i affären var tre citroner för 10 kronor. Måste ju göra av med dem någonstans så varför inte i en glass?

Jag tycker du ska smaka dig fram när du rör i citronsaften i ägg/sockervispet. Jag söker efter ett litet sting av surt bland sötman från sockret. Men det ska inte vara för surt. Eller för sött.

Denna satsen blev 11 av mina olika portionsglas.

6 ägg
3 dl socker
3 dl grädde
1 - 2 stora citroner

Vispa ägg och socker fluffigt.
Vispa grädde i annan skål.

Riv skalet av citronerna och pressa ur saften.

Kom ihåg att tvätta citronerna ordentligt. Skrubba i varmt vatten.

Smaksätt ägg/socker med citronsaft och citronskal.

Vänd försiktigt ner grädden i ägg/socker.
Häll i en stor form eller i portionsformar.
Ställ in i frysen i ca 4 timmar.
Rör gärna några gånger under tiden som glassen fryser. Citronsaften kan sjunka till botten av formen.

Dyskalkyli ????


Efter samtal med bup om Magda och hennes eventuella dyskalkyli så kan vi nog bocka för den diagnosen också.

Det behövs säkert mer utredning än detta för att Magda ska få diagnosen dyskalkyli. Jag blev uppmanad att diskutera med skolpsykologen men kanske räcker det med detta eftersom Magda har så tydliga problem. 

Varken skola, bup eller jag tvekar i diagnossättningen.

För mig är det glasklart eftersom jag som mamma känner till hennes problem. Dessutom svarar hon JA på alla direkta tecken på dyskalkyli.

Direkta tecken på dyskalkyli 
1. Räknar Du på fingrarna?
2. Har Du haft svårt att lära dig klockan?
3. Har Du svårt att snabbt avgöra olika tals värden?
4. Har Du svårt att hantera pengar och pengars värde?
5. Räknar Du långsammare än andra?
6. Har Du problem med att lära Dig multiplikationstabellerna?

Svarar Du JA på fyra eller fler av frågorna så kan det handla om dyskalkyli.



Känns det då bra att eventuellt fått ytterligare diagnos? 

NEJ och JA. 

En diagnos är bara en förklaring till problemen man har. De, problemen, blir inte bättre av att du har fått diagnosen men din egen och andras förståelse blir större. 
Du har möjlighet att få bättre hjälp och större chanser till en bra utveckling.

Nu gäller det att hitta ett sätt att hjälpa Magda få lösningar som passar henne för att klara av olika situationer. Sluta tragga gångertabellen. Sluta tragga analog klocka. Men framförallt stärka Magda i sin självbild. Hon kan hon är INTE dum.

tisdag 13 december 2011

Ugnsgratinerad falukorv på tomatsåsbädd



Idag blir barnen glada. KORV! Men med en liten twist.

1 gul lök
2 vitlökar
500 gram krossade tomater med basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
nypa socker
1 falukorvsring (800 gram)
125 gram färksost vitlök och örter

Skala och finhacka löken. 
Blanda lök med krossade tomater, vinäger och kryddor.
Häll på botten av en ugnsfast form.
Skär snitt i korven och fyll "fickorna" med ost. Blir det över så smeta det på korven.
Lägg korven på tomatsåsen.




Gratinera i 220 grader i 20 minuter.


Servera med kokt potatis och sallad.

Arbetsschema - ansvarsfördelning

Jag har gjort ett schema för att få familjen att hjälpa till mer hemma. Jag orkar helt enkelt inte göra allt själv. Speciellt inte när jag inte får uppskattning för all kraft och tid som jag lägger ner.

Jag har försökt detta tidigare vid flera tillfällen. Det har bara fungerat så länge som jag har jagat och hållit i trådarna.
Men nu måste det fungera. Jag orkar helt enkelt inte sköta ett hem med fem personer och arbeta. Om inte familjen börjar hjälpa till så måste jag snart börja fundera på hur min livssituation ska se ut. Att vara heltids mamma/hushållerska och deltidsarbetande utanför hemmet fungerar inte med min hälsa. Jag blir ju inte bättre så att säga.

Jag har börjat med några få enkla uppgifter för alla. Inget konstigt. Inget de inte klarar av.

Detta är nu en första skiss och jag har planer på att den ska se mycket snyggare ut.


Det var faktiskt gubben som kom med schemaförslaget denna gången. Han tyckte också att det skulle vara enklare om han visste att:

"På måndag ska jag dammsuga och på tisdag ska jag tömma tvättmaskinen." 

Att veta och att kunna se uppgifterna.

När det gäller tvätten vet jag att de tycker det är jobbigt att veta vad som ska tvättas ihop så för att underlätta i början har vi bestämt att jag ska lägga framför tvättmaskinen det som ska tvättas. Självklart innebär deras tvättstugepass att de ska hänga upp tvätten som fanns i maskinen också.

Att de tömmer och lägger i en enda ny tvätt hjälper mig oerhört. Här går maskinen mellan 2-4 gånger per dag. Helt otroligt. Kanske blir de mer medvetna. Eller, jag hoppas att de blir mer medvetna.

Allt annat som inte står på schemat gör än så länge jag. Damma, städa toa, handla, laga mat (undantag när gubben får infall), tvätta, vika tvätt, byta sängkläder, vattna blommor, plocka, plocka och plocka.

Jag tycker att golvet behöver torkas oftare men gubben ska bli överbevisad.

Hoppas att detta fungerar och att de kan ta på sig fler arbetsuppgifter efterhand som/om dessa blir mer naturliga.

Jag har funderat på det där med belöningar för att de har gjort saker. Vet att det är en bra morot och motivation. Sedan tänker jag på att jag minsann inte får något för att jag tvättar deras skitiga strumpor.

Så jag tycker att vi som familj tillsammans ska komma på aktiviteter som vi kan göra tillsammans som en belöning för att vi varit så duktiga.

Bowling, bio eller någotå annat som de gillar.

Men om någon inte utför sina uppgifter så får vi ta ett annat beslut.

Håll tummar och tår för mig.

Glasburkar


Svärmor kom med glasburkar som svärfar räddat ur ett dödsbo.
Så underbara. Har ännu inte bestämt mig för om jag ska använda dem till inläggningar eller om de ska få pryda köksbänken med torrt innehåll.

Ska jag använda dem till inläggningar av något slag så måste jag köpa packningar till locken och det vet jag att http://www.hus-modern.se har olika sorter.


Bestämmer jag mig för att burkarna ska användas som prydnad på bänken måste jag lära familjen att inte använda köksbänken som avstjälpningsyta. Just nu kan man hitta allt från skruvmejslar till strumpor på bänken. Det gillar jag inte.

måndag 12 december 2011

Det kom ett paket

Idag kom mitt paket från Grekland. JIPPI!!!!

Min väninna Marina bor på Rhodos med sin grekiske man Makis. Där driver Marina företaget By Maiko Design. Hon gör otroligt snygga smycken.

http://bymaikodesign.blogspot.com

http://www.facebook.com/group.php?gid=112891828746145&v=wall

Jag har beställt lite av henne till mig själv och gubben har beställt lite julklappar till tjejer i hans närhet. Idag kom min beställning.

För mig känns det som om jag hjälper till dubbelt. Dels är det en väninna som jag stöttar och dels bor hon i ett land som lider av ekonomiska problem.

Halsband


Örhänge


Armband 

Rotfruktspaj



Max har klagat i flera dagar att vi aldrig har sallad. Han tycker att jag ska bli bättre på att servera grönsaker. Jag har lite svårt att förstå vad han menar för jag tycker att vi alltid har grönsaker eller sallad till maten. Det händer någon enstaka gång att det är tomt i kylskåpet och frysen men oftast finns det något grönt med.

Så idag serverar jag en vegetarisk rotfruktspaj. Undrar om han idag kommer att klaga på att jag inte har något kött till. Vet att gubben kommer att gnälla. Han gillar inte alls när jag försöker göra "köttfri" mat. Så för att alla ska bli nöjda och glada steker jag lite bacon och serverar till. Samt gör en sallad med tomat och gurka.
Tanken med mina Gröna Måndagar går förlorad men alla kring köksbordet är nöjda.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
50 gram margarin
1 dl kesella/kvarg

Fyllning:
1 purjolök
2-3 palsternackor
2-3 morötter
1/2 "bubbla" gräslök

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl riven ost

Hacka samman vetemjöl, margarin och kvarg till en deg.
Låt  vila i kylskåpet i 30 minuter.

Skölj och strimla purjolök, palsternackor och morötter fint. Jag använde mig av matberedaren för att få det riktigt fint.

Tryck ut pajdegen i en pajform.
Nagga och förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.

Fördela grönsakerna i pajskalet.



Hacka gräslöken.
Vispa ihop ägg, mjölk, gräslök, salt, svartpeppar och ost.
Häll äggstanningen över fyllningen.


Grädda i 225 grader i 20-25 minuter.





Servera med stekt bacon och sallad.

Presentkorgar från Torngårdens Gårdsbutik




Gav mig idag ut på uppdrag. Tre korgar med gärna ätbart innehåll skulle inskaffas.
Gubben ville ha julgåva till sina föräldrar och till svärföräldrarna och Maja ville att jag skulle köpa något till hennes Anna och Anders. (Så Anna nu får du sluta läsa).

Därför begav jag mig till Marléne Sibbesson på Torngårdens Gårdsbutik. Ett självklart val för mig när det gäller att skaffa presenter. Speciellt ätbara sådana.

När jag kom innanför dörren blir Marléne glad och säger:

- Jag måste bara ge dig en kram.

Lite frågande svarar jag:

-Vad har jag nu gjort då?

Det visade sig att Marléne hade läst reportaget om min familj och hur det är att leva med adhd. Hon tyckte det var ett väldigt fint reportage och tyckte det var bra att information sprids. Som hon sa:

- Man är så lätt att döma.

Många gånger är det kanske så. Man tänker inte på att bakom en persons beteende eller reaktioner finns en orsak eller anledning.

Hon gjorde mig väldigt glad.

Jag hittade också vad jag sökte och denna gången gick det snabbt att välja. Mycket berodde det på att Marléne redan hade flera korgar klara.

På Torngården hittar du verkligen något till alla. Det finns äppelchips och torkade jordgubbsgodis, träleksaker och tovade fåglar, tvål och kryddor. Helt enkelt massor av saker att välja mellan. Vilket ibland gör det lite svårt.

I korgarna jag valde finns:
servetter
1 paket knäckebröd
Jordgubbsdricka (Sibbessons)
Jul senap (Petersborgs)
Hallonsylt (Sibbesons)
Enbärsmust

Allt inslaget i cellofan dekorerat med vit och rött band samt en polkagrisstång.

Men Du får givetvis hjälp med att göra din egen korg om du hellre vill ha annat innehåll. De är alla så trevliga och hjälpsamma på Torngården.

http://sibbesson.se/gardsbutiken1.html

https://www.facebook.com/pages/Torng%C3%A5rdens-G%C3%A5rdsbutik/134810749884404

söndag 11 december 2011

Bokslukaren uppdaterad med ny bok


http://lottasmat.blogspot.com/p/bokslukaren.html

Jag vann, jag vann, jag vann

" "Be strong" stel armring med text

"Be strong" stel armring med text: Denna armring pryds av ett enkelt men kraftfullt budskap - Be strong

Denna underbara armlänken är jag med och tävlar om. Tänkte att ni också kanske skulle tycka det var kul att försöka vinna något. Det finns massor av underbara smycken hos Marie of Sweden. Gå in och kolla och tävla på:

http://www.kalligrafi.com/blogg "


Gissa om jag blev glad. Denna dagen har varit väldigt tuff och jag har fällt många tårar.  Att avsluta med en vinst av detta fantastiska armbandet var så skönt.

Imorgon är en ny dag och förhoppningsvis mindre värk och gladare barn. 

Pastasås med kassler och paprika



Den där vilan som jag hade tänkt ha idag försvann i och med att jag steg upp ur sängen. Kastades direkt ut i arbete. Efter jag kört Maja med Kvällsposten fick jag ta tag i kaoset i köket. Förstår inte hur så mycket saker kan samlas i köket. Visserligen är det rummet som man går igenom föratt komma till resten av huset men allt behöver väl inte dumpas här.
Jag tycker måttet är mer än rågat när jag behöver städa för att komma fram till köksbord och diskbänk.

Hade tänkt ha champinjoner i såsen också men det satte Max stopp för. Andra grönsaker än paprika går också bra. Givetvis utmärkt att gör vegetarisk.
Jag serverar pasta till men det går utmärkt med ris, bulgur eller potatis.


700 gram kassler
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten purjolök
5 dl mjölk/grädde
1/2 dl chili- och vitlökssås
1 dl riven ost
1/2 dl sweetchilisås
1 krm svartpeppar

Strimla eller dela kassler i mindre bitar.
Jag skär alltid bort den hårda utsidan på kasslern.
Strimla purjolök och paprikor.
Stek kassler och purjolök några minuter.
Blanda i paprika.
Häll i grädde/mjölk, ost och chilisås.
Låt puttra någon minut.
Krydda med svartpeppar.

Serverar med sallad med fetaost.

Dansshow med hängig Lotta

Igår vaknade jag och kände mig riktigt dålig. Yr, illamående och frös. Eftersom jag håller i kaffet i pausen på dansshowen så var jag tvungen att orka.
Någon timme i soffan gjorde ingen nytta.
Jag visste att jag bara behövde stanna under första föreställningen så det var att gå på vilja.

Jag fixade det och serverade kaffe, saft och kaka till 205 personer.
Men jag insåg att jag inte skulle klara av att vara en trevlig kollega på kvällen så jag fick avboka middagen. Tråkigt men jag tror grabbarna klarade sig utmärkt utan mig.

Nu känner jag att de senaste dagarna har slitit på min kropp. Idag ska jag försökar vila för i morgon börjar vardagen igen.

Laga lite mat för det känns som en evighet sedan jag stod vid spisen.

fredag 9 december 2011

Inspiration, eftertanke och ingen matlagning

Har idag träffat Ann i Hässleholm. Underbara Ann. Jag vet att du läser mina ord. Hoppas du vet vilken underbar kvinna du är.

Vi fastnade på cafét på Hässleholm Kulturhus. Hade nog suttit där än om vi inte hade andra åtagande idag.

Det är så skönt att prata med en person som faktiskt har erfarenhet av npf genom sitt arbete. En person som kan ge tips och råd som kan få vardagen att fungera.

Jag är så inspirerade att testa de olika förslagen som Ann gav mig.

Men jag tror att det viktigaste är att jag fungerar. Jag tror att jag faktiskt måste ta mig i kragen och tänka på mig själv.

Eller vad säger du Ann?

Jag kan inte hjälpa familjen den dagen jag själv kravlar omkring på golvet. Jag måste ge mig själv syrgas innan jag kan låta barnen och gubben andas. Annars går vi alla under.

Idag lagar jag ingen mat till familjen för jag hinner helt enkelt inte. Får nog bli en pizza eller något annat som köps hem.

Efter en snabb runda innanför dörren så är det dags att köra Maja till genrepet. I morgon är det nämligen dags för dansshow.

Undrar om mitt problem är löst. I morgon ska jag hjälpa till på showen OCH ha en träff med mina kollegor. Hoppas, hoppas, hoppas.

"Be strong" stel armring med text

"Be strong" stel armring med text: Denna armring pryds av ett enkelt men kraftfullt budskap - Be strong

Denna underbara armlänken är jag med och tävlar om. Tänkte att ni också kanske skulle tycka det var kul att försöka vinna något. Det finns massor av underbara smycken hos Marie of Sweden. Gå in och kolla och tävla på:

http://www.kalligrafi.com/blogg


Direkt när jag såg armlänken tänkte jag att de orden behöver jag höra ofta. De orden behöver jag etsa fast i mitt sinne. Mitt nya mantra: Be Strong.

Jag behöver styrka. Dels för att orka med familjen men också för att orka med mig själv.

Ibland känner jag det att nu går det inte längre. Nu är det stopp. Men sedan ser jag all den kärlek som trots allt finns i vår familj. All glädjen som sprids.
Det är inte elände hela tiden. Men visst har man en tendens att fastna i de negativa sakerna. Trots att jag verkligen försöker låta de positiva sakerna väga över.

Så jag ljuger inte om jag säger att jag skulle bli väldigt glad om just jag skulle vinna. För köpa armbandet själv är jag för snål till. Låter alltid alla andra komma före. Men kanske skulle jag ge gubben en vink. Peka med hela handen. Stoppa webbsidan under näsan på honom.
Nej, förresten. Det är ingen idé. Under våra 20 år tillsammans har han köpt en sidenmorgonrock och ett set med halsband och armband.
Ja,ja, ja. Jag firar inte födelsedagar eller jul men presenter och uppskattning har jag i alla fall inget emot.

torsdag 8 december 2011

Empatibrist - Medmänsklighet 1-0

Foto: Maja


Igår kväll fick jag se ett upprop på min Facebook om en nära bekant/före detta kollega som satt utan mjölk till frukosten. Affären hade varit stäng så hon kör några mil och handlar. När hon kommer hem upptäcker hon att mjölken är slut. Sådant som händer när man har ungdomar som är som kalvar.

Eftersom jag ändå skulle ut och köra för att hämta Max så tänkte jag att någon mil extra gör inget. Ingen snö, ingen halka så varför inte?

Snäll som jag är så tar jag en halv liter mjölk och kör och lämnar till henne. Hon var otroligt tacksam. Ännu mer tacksam blev hon när hon insåg att jag faktiskt hade kört sydväst för att lämna mjölken när grabben var åt öster.
Som sagt mig gjorde det absolut ingenting. Det är skönt att sitta i tystnaden i bilen och tänka.

Men när jag sedan kom hem fick jag mig en ordentlig omgång. Gubben med sin empatibrist kunde absolut inte förstå varför jag kört och lämnat mjölk.

- Vad fick du ut av det?
- Inget, jag var snäll. Visade omtanke. 
- Varför?
- Tänkte på hur jag hade känt mig om jag varit i samma sits.
- Tror du hon hade kört och lämnat mjölk till dig om du varit utan?
- Nej, det hade hon kanske inte. Men vad spelar det för roll? Jag ville vara snäll och jag hade möjligheten. 
- Men varför?
- För att vara snäll.
- Vad fick du ut av det?
- Inget, jag var snäll.


Så fortsatte han.
Jag försökte och försökte men han fattade inte. Tillslut orkade jag inte mer utan gick och la mig. Då kommer han upp i sängen och fortsätter. Jag måste blir riktigt arg och höja rösten ett antal oktaver ändå slutar han inte. När jag hotar med att lämna sovrummet så övergår han till att mumla. Men jag stoppar in mina öronproppar och vänder ryggen till.

Detta var en av de få gångerna under vårt 20-åriga förhållande som jag somnade och var arg på min man. Det tråkiga är att jag vaknar och är lika arg och samtidigt otroligt ledsen.

Visst, jag vet att ett av hans problem är att sätta sig in i hur andra människor tänker och förstå andras känslor. Men när jag försöker dra parallellen med att jag ställer upp för honom och barnen också menar han att det ska jag ju göra eftersom det är min familj.

- Men vad får du ut av att hjälpa andra?


Att jag mår bra av att veta att jag ställer upp för de runt omkring mig. Att jag är en sådan person. Det fungerade inte som argument.

Så idag känner jag mig nere. Det är tungt. Jag vill absolut inte vara arg på min man. Arg och besviken. Jag är inte den typen av person. Jag äts upp inifrån av att känna såhär.
Visst, livet och ett förhållande är upp och ner. Det är inte en dans på röda rosor hela tiden. Och vi är alla olika.
Men just den där empatibristen, resonemanget att "Sköt dig själv och skit i andra" den stör mig.

Varför är det så viktigt för mig att ställa upp då? Varför är jag "snäll"?

Jag tror faktiskt att jag har präglats av en gyllene regel. Nämligen den gyllene regeln som jag tog till mitt hjärta för så många år sedan. En regel som återfinns i så gott som alla religioner. En medmänsklig och kärleksfull Gyllene regel:

"Därför, allt vad ni vill att människor skall göra mot er, så skall också ni göra mot dem; detta är nämligen vad Lagen och Profeterna innebär." - Matteus 7:12


Vad är jag för människa om jag har möjligheten med mina små medel och inte agerar? Jag vet att jag inte kan göra allt. Jag vet att jag inte orkar allt. Men detta lilla. Att ge lite mjölk till en i behov. Det var en ynklig gärning med tanke på allt elände som finns på vår jord.

Hade vi alla gjort mer goda gärningar, tänkt lite mer på andra människor runt omkring oss, så hade vi levt i ett helt annat samhälle.

Men jag fick verkligen lära mig i går kväll att tyvärr resonerar inte alla människor så. Tyvärr drivs vi alla av olika saker. Tyvärr finns det alltid de som hellre ser till sig själv än till andra. Och det får jag lära mig att leva med.

onsdag 7 december 2011

Kokosgodisbitar typ Bounty


Maja älskar verkligen choklad. Idag bakar hon kokoschoklad godisar. Jag rekommenderar att man gör minst dubbel sats för de försvinner snabbt.

En perfekt Gå Bort-present. Några bitar i cellofan med snyggt band runt eller i en fin burk. Det blir säkert uppskattat. Eller varför inte låta dessa bitarna också ingå i julens godisbord. Jag tyckte det var riktigt gott med en liten bit till kaffet. Till och med gubben som inte gillar kokos något vidare åt och njöt.


50 gram smör
1 dl finkornigt strösocker
2 dl vispgrädde
200 gram kokosflingor

Glasyr:
200 gram ljus choklad
25 gram kokosfett


Blanda smör, socker och grädde i en kastrull och koka i 5 minuter.
Tillsätt kokosflingorna. 
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och låt stå kallt. 
Skär ut i små bitar.
Smält chokladen och kokosfettet över vattenbad. 
Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på ett nytt bakplåtspapper.
Maja doppade bitarna två gånger och lät varje lager stela emellan.