fredag 17 februari 2017

Kycklingkebab i pitabröd


Max kom inom när maten precis var klar.

- Finns det mat till mig också?

Självklart. Gubben skulle på middag och avtacka en kollega så visst räckte det till Max också.

- Ligger receptet på bloggen, undrade han.
- Nej, inte än. Hur så?
- Kycklingen var god.

Så, här Max. Här har du receptet.

600 gram kycklinglårfilé
1/2 solovitlök
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja

1 1/2 dl majonnäs
3 msk vatten
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

1/2 gurka
2 tomater
1/2 stor rödlök
1/2 påse sallad

1 påse pitabröd (6 st)

Pressa vitlöken.
Blanda hälften med spiskummin, paprika, sambal oelek, salt, svartpeppar och olivolja.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form.
Gnid in kryddmixen.
Stek kycklingen i 200 graders ugn i 20-25 minuter.

Blanda majonnäs, vatten, salt och svartpeppar.

Dela grönsakerna i mindre bitar.
Hacka löken.

Värm pitabröden i ugn ett par minuter.

Använd två gafflar och dra sönder kycklingen.

Ät.

tisdag 14 februari 2017

Veganska belgiska våfflor




Idag kom mitt paket från KitchenTime. Jag hade äntligen tagit mig tid till att beställa ett belgiskt våffeljärn. Ungarna har tjatat i åratal och visst passar det bra att jag köper ett när alla flyttat hemifrån. Eller, nästan flyttat hemifrån.

Denna smeten är en vegansk våffelsmet men jag tänkte att smeten också skulle fungera till belgiska våfflor.

Det tog mig en timme att grädda 9 våfflor. Undrar om det är fel på våffeljärn eller om 5 inte är högst.

Våfflorna blev snabbt hårda när de svalnade lite. Beror det att smeten är vegansk eller?

8-10 våfflor

100 gram mjölkfritt margarin (1 dl flytande)
5 dl havremjölk (soja)
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk socker
2 tsk bakpulver

Smält smöret.
Vispa ihop alla ingredienser.
Grädda våfflorna. 1 - 1 1/2 dl per våffla.

Servera med bär och Oatly vaniljglass.

fredag 10 februari 2017

Dagens klokhet




Du kan inte fly från ditt hjärta - 
så det är lika bra att 
stanna upp och lyssna!

Dagens klokhet



Ibland använde Gud lösskägg 
för att människor lättare 
skulle känna igen henne, 
men oftast kliade det och var 
i vägen när hon drack päronsoda...

Dagens klokhet



Att födas är som att få en 
hel värld i present. 

torsdag 9 februari 2017

Ugnsstekt kyckling med honungsglaze



Det är stört omöjligt för mig att följa ett recept till punkt och pricka. Jag gör alltid mina egna förändringar och så är det kanske för de flesta.

Idag lade jag till några nävar med babyspenat bland matvetet och gjorde såsen vegansk genom att använd iMat och agave sirap. Alldeles utmärkt.

Jag gillar matvete och det var behändigt att ha färdigkokt på konservburk.

Olivoljan har en konstig bismak. Det är samma olivolja som jag brukar köpa och den smakar inte som den brukar. Någon som vet varför det blir så?

Till mig själv stekte jag lite kebab från Oumph.

Kyckling:
1 hel kyckling
2 msk soja
3 msk flytande honung
2 msk chilisås
1 msk Dijonsenap
1/2 msk paprikapulver
knappt 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Matvete:
2 burkar kokt matvete
2 tomater
1/4 solovitlök
knappt 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
2 dl turkisk yoghurt
1 lime
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Sallad:
1/4 spetskål
1 liten gul lök
3 msk olivolja
2 krm salt
1/2 - 1 krm svartpeppar

tisdag 7 februari 2017

Dagens klokhet



Färssoppa


Idag tog jag chansen och serverade vegetariskt. Istället för köttfärssoppa gjorde jag en soppa med Anammas veganska färs.
Familjen åt lika villigt som vanligt. Klart, de hade inget alternativ.

Jag toppade min soppa med iFraich från Oatly och stekt sk*nka från Astrid och aporna. Familjen fick tillåtelse att toppa med turkisk yoghurt och knaperstekt bacon.

500 gram färs (vegansk/vegetarisk eller kött)
1 lök
1/2 solovitlök
1/4 rotselleri
2 morötter
1 burk krossade tomater
1 1/2 msk tomatpuré
1 - 1 1/2 liter vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver eller annan fond
1 tsk chilipulver
1/2 msk paprikapulver
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala och hacka lök och vitlök.
Skala och riv rotselleri och morötter.
Fräs löken mjuk.
Tillsätt färs och stek några minuter.
Krydda med salt, svartpeppar, chilipulver och paprikapulver.
Tillsätt rotselleri, morötter, krossade tomater, tomatpuré, vatten och grönsaksbuljongpulver.
Koka under lock i 10 - 15 minuter.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.

Servera soppan med ett gott bröd.

Dagens klokheter




Mångfald är min favoritfärg

söndag 5 februari 2017

Mitt erkännande

Jag trodde att jag mådde bättre. Jag trodde att jag hade kommit längre i min återhämtning. Vad jag hade fel!

De senaste månaderna har varit kämpiga och jag måste erkänna att jag inte mår bra. Jag orkar inte med mycket mer än jobbet. Att skriva här finns det inte ork till. Några rader då och då men inte alls som tidigare.

Jag lovade dig själv när jag avbröt min sjukskrivning att jag skulle fixa det och jag tänker kämpa. Det är bara 1 1/2 månad kvar tills jag slutar mitt jobb och jag är inställd på att klara det.

Det är väldigt viktigt för mig att få avsluta det jag har påbörjat. Att vara med ändå tills resan är slut. Därför fortsätter jag att kämpa. Därför erkänner jag inte ens ärligt för mig själv hur dåligt jag mår. Jag ska klara det.

De närmaste veckorna kommer att bli riktigt tuffa eftersom jag ska sammanställa två månaders ekonomiska transaktioner och förbereda för utbetalningar så långt som två år framåt. Är orolig för att jag ska missa något. Orolig över att inte tänka på allt.

När jag har gjort allt jag ska är det bara att lämna över till revisorn och invänta granskningen. Hålla tummarna att det hinner klart innan 31 mars så jag kan lämna in allt till Arvsfonden.

Egentligen behöver jag inte känna oro över att revisorn inte hinner bli klar eftersom det då blir arbetsgivarens ansvar att rapportera. Men för mitt samvetets skull vill jag vara med hela resan fram. För att kunna säga till mig själv att jag klarade det.

Så mycket arbete som jag har lagt ner. Så mycket som jag har fått betala med mitt eget mående. Jag vill verkligen vara med om att skicka iväg rapporterna och kunna avsluta ordentligt.

Måste hålla ihop lite till. Sedan är det slut. Då ska jag vila i ungefär en månad innan jag börjar på nästa jobb. Om jag inte har bränt ljuset i båda ändar.

Dagens klokhet



Dagens klokhet



fredag 3 februari 2017

Lövbiff i ugn



Maja har jobbat några dagar i sträck och Rex har därför övernattat hos oss. Maja är orolig att han skäller om han är ensam i lägenheten. Han har bott i vårt hus i hela sitt liv och att nu som sju-åring flytta till lägenhet är ovant. Därför får han istället vara här där han är van.
I dag kom de för att hämta hem honom och jag passade på att bjuda på mat.

Mat som sköter sig själv i ugnen är perfekt en dag som denna. Är väldigt sliten. Otroligt sliten.

Du kan använda vilka grönsaker som du känner passar. Denna gången hade jag lagt till champinjoner.


Jag gjorde en liten form till mig också. Jag bytte helt enkelt ut de animaliska ingredienserna till vegetariska. Jag använde Astrid och apornas strimlade skinka istället för lövbiff. Oatly iMat istället för grädde och grönsaksbuljongpulver istället för kalvfond.

1, 2 kg lövbiff
3 paprikor
300 gram champinjoner
6 dl vispgrädde
3 msk kalvfond
3 msk vetemjöl
3 msk fransk senap
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skär biffen i strimlor.
Skölj, kärna ur och strimla paprikorna.
Dela eller kvarta champinjonerna.
Blanda kött, svamp och paprikor i en ugnsfast form.
Vispa ihop grädde, mjöl, fond, senap, salt och peppar.
Häll blandningen över köttet.
Gratinera mitt i ugnen 220 grader i 20-30 minuter.
Rör om några gånger under tiden.

Servera med kokt potatis och sallad.

Dagens klokhet




Kärlek är ett elände
som man kan drabbas av 
om man har tur... 

Dagens klokhet




En liten stjärna är 
också en stjärna

onsdag 1 februari 2017

Dagens klokhet




Allt jag behöver är kärlek
och massor av kaffe!

Pizzapaj med kalkonbacon och räkor



Vilken härlig middag som familjen fick idag. Annorlunda och snabbt.

Kan tänka mig att använda konceptet till andra fyllningar.

Vi använde en rektangulär ugnsfast form. För att utnyttja all degen.

1 förpackning pizzadeg 550 gram
1 paket kalkonbacon
1 burk räkor i lag 330 gram
2 röda lökar
1/2 solovitlök
1 påse riven ost 150 gram
5 ägg
salt
svartpeppar

Sallad:
200 gram morötter
1/2 purjolök
1/2 paket böngroddar
1/2 paket fetaost

Dressing:
1/2 citron
3 msk olivolja
salt
svartpeppar

Smörj en pajform med smör.
Lägg pizzadegen i formen och jämna till kanterna.
Skala och skiva lök och vitlök.
Stek tills löken mjuknar.
Strimla bacon och stek.
Låt rinna av på papper.
Lägg lök,bacon och riven ost ovanpå degen.
Vispa upp ägg och lite vatten.
Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Häll ägg över lök/bacon.
Grädda i 220 graders ugn i 20 minuter eller tills äggen stelnat.
Häll vätskan av räkorna och häll dem på den färdiga pizzapajen.

Skala och riv morötter.
Ansa och strimla purjolök.
Skölj böngroddar.
Bland allt i en skål.
Smula ner fetaosten.

Blanda citronsaft, olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
Häll dressingen över salladen och blanda runt ordentligt.