torsdag 29 september 2022

Köttfärsbiffar med löksås




Idag valde jag att smaksätt biffarna med råriven gul lök och dijonsenap. Det går att variera smaken på biffarna med så mycket. Vad sägs om:

Fetaost och oliver
Kapris
Ajvar Relish 
Pesto
Örter
Ostar
Grönpeppar 
Rosépeppar 

Våga testa och fastna inte i att alltid göra samma.

Ströbröd, ägg eller kall kokt potatis kan användas för att binda ihop biffarna. Att tillsätta Crème fraiche, grädde eller gräddfil i smeten ger luftiga och saftiga biffar. Jag tycker att detta receptet fungerar riktigt bra.

Jag lägger ner biffarna i såsen men du kan givetvis servera var för sig. Självklart kan du utesluta löken eller servera stekt lök bredvid. Det är inte alla som gillar lök i såsen.

Blir det fler biffar än vad ni äter upp så passar de utmärkt i matlåda i frysen. Med eller utan sås. Perfekt att plocka upp på morgonen och tillsätta gårdagens potatis, rotsaker eller annat du gillar. Jag väljer att inte frysa potatis i matlåda eftersom jag inte tycker om hur potatisen blir när den tinar.

Pannbiffar:
1 gul lök
1 dl Creme Fraiche
1/2 - 1 dl ströbröd
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
700 - 800 gram blandfärs 

Löksås:
1 - 2 gul lök
1 tsk strösocker
1 msk kalvfond
2 1/2 dl vatten 
2 1/2 dl grädde
1/2 - 1 tsk vit- eller rödvinsvinäger
2 tsk soya 
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Riv löken som ska vara i biffarna.
Blanda lök, gräddfil, ströbröd, ägg, senap, salt och svartpeppar i en skål. 
Låt svälla några minuter.
Tillsätt färsen och blanda snabbt ihop. Forma till biffar. 
Stek biffarna 3-4 minuter på varje sida. 
Lyft upp biffarna och låt dem vila på en tallrik.

Skala och skiva löken som ska vara till såsen tunt. 
Fräs löken tills den mjuknar. 
Strö på socker och fräs ytterligare någon minut. 
Tillsätt fond, vatten, grädde, vinäger, salt och svartpeppar. 
Låt puttra ihop i ett par minuter.

Lägg tillbaka biffarna i pannan och låt allt puttra en stund så biffarna blir varma.

Servera med kokt potatis, lingonsylt och grönsaker.

torsdag 8 september 2022

Torsk och broccoli under mozzarellatäcke


Ytterligare en väldigt snabb fiskrätt. Eftersom jag idag serverar med kokt potatis tar det längre tid att få middagen klar. Tur att gubben skalar potatisen annars hade vi fått vänta ännu längre på mat. Mina händer fungerar inte ihop med potatisskalare. Stekt potatis hade också passat bra till. Här kokas det nästan alltid för mycket potatis. Perfekt att sedan ta till en annan dag. Stekt potatis,  pyttipanna eller i omelett. 

Torsk är inte heller ett måste. Gillar du annan fisk så använd den. Lax hade passat bra men eftersom Magda har svårt för konsistens på lax tillagar jag sällan det.

Denna rätten hade faktiskt även passat med kycklingfiléer eller varför inte helt vegetarisk med Quornfiléer.

Jag använde mozzarella (vegansk) eftersom jag hade det i kylskåpet men det går utmärkt att använda annan ost. 

Lite citronklyftor till hade också passat bra men citronen ligger kvar i skålen. Glömde helt bort den.

Vill man inte servera sallad till passar rårivna morötter alltid bra till fisk. Varför inte servera gurkstavar och tomatklyftor istället för en sallad.

Givetvis kan man servera en sås till om man vill men hör räckte det med skirat smör.

cirka 500 gram torskrygg
1 broccoli 
2 dl crème fraiche 
1/2 solovitlök 
1 msk dijonsenap 
100 gram riven mozzarella 
salt
svartpeppar 

Lägg fisken i en smord ugnsfast form. 
Dela broccoli i buketter och lägg på samt runt fisken.
Krydda med lite salt och svartpeppar. 
Blanda ihop Crème fraiche, senap, mozzarella, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. 
Bred ut blandningen över fisk/broccoli  och grädda i 200 graders ugn i 20 minuter. 

Servera med kokt potatis,  skirat smör och sallad.

tisdag 6 september 2022

Vegetarisk köttfärspaj


Paj är otroligt lätt att variera och vill du att matlagningen ska gå lite snabbare så finns det bra färdig pajdeg att köpa i de flesta affärer. 

Ett enkelt pajdegsrecept hittar du här

Min paj är vegetarisk men du kan använda animaliska produkter om du vill. Istället för  vegofärs kan du använda blandfärs eller nötfärs. 

Kryddningen som jag hade valt var bara timjan och här har du möjlighet att variera och experimentera. Rökigt paprikapulver, tacokrydda eller andra örter. Våga testa med dina favoritsmaker.

Jag hade vanliga champinjoner i men kantareller hade varit riktigt gott. Gillar du inte svamp så stoppa istället i andra grönsaker. Paprika, majs, rivna morötter. 

Vegetarisk ost smälter sämre än animalisk om man bara strör det över maträtten men om man blandar det i tex crème fraiche så blir det mycket bättre. 

Även med osten kan du variera dig. Ta det du gillar och/eller har hemma.

1 st Pajdeg (vegetarisk)
500 gram färs (Anamma)
200 gram champinjoner 
1 gul lök
1/2 solovitlök 
1 1/2 - 2 dl crème fraiche (Planti cooking fraiche)
100 gram riven mozzarella (Oddly Good Veggie Grated Mozzarella flavor)
salt
svartpeppar 
1 tsk timjan 

Klä pajformen med degen,  nagga och grädda i 200 graders ugn i 7-8 minuter. 
Skiva svampen.
Finhacka löken.
Fräs färs och svamp tills svampen fått fin färg. 
Pressa i vitlök och fräs lite till.
Krydda med 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar och timjan. 
Blanda ihop fraiche, mozzarella, 1 - 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
Lägg köttfärsröran i pajformen och toppa med fraiche.
Grädda i 15 minuter eller tills osten smält lite och fraiche fått fin färg.

Servera med sallad.