torsdag 30 juni 2016

Glasburksfrukost "Pina Colada"


Jag har svårt med frukost. Väldigt svårt. Alltid haft det. När ungarna var mindre var det enklare eftersom då åt jag när de åt. Nu är frukosttider splittrade och jag kan gå fram till 14 tiden innan jag börjar fundera på frukost. Jag dricker mitt kaffe och är nöjd med det. Givetvis inser jag att jag behöver äta frukost och jag har gjort flera försök till att hitta rutiner och olika rätter som jag gillar men det har alltid fallerat. Nu har jag bestämt mig för att göra ett nytt försök.

Chiapudding gillade jag men konsistensen blev i längden jobbig. Därför blev jag glad när jag hittade recept på Refridgerated oats. Jag har i två dagar testat detta receptet och jag gillar det. Imorgon blir det samma recept men sedan blir det något nytt. 

1 dl havregryn
1 msk chiafrö
1 dl mandelmjölk
2 msk Grekisk yoghurt
1 tsk honung
1 tsk hackad mandel
1 tsk kokos
2 1/2 ringar konserverad ananas


Blanda havregryn, chiafrö, mandelmjölk, Grekisk yoghurt, honung, mandel och kokos i en burk med lock.
Dela ananasringarna i bitar och tillsätt i burken.


Tillslut locket.
Skaka burken ordentligt.
Ställ i kylskåpet över natten.
På morgonen är frukosten färdig att avnjutas.

Dagens klokhet



onsdag 29 juni 2016

Dubbelpanerad torsk med citron- och dillpotatis

Igår var det tisdag och då brukar vi ha fisk. Så också igår. Jag orkade inte lägga in receptet igår kväll så det kommer istället här. Någon bild lyckades jag inte heller fixa så du får använda fantasin. Gott var det i alla fall tyckte familjen. Bjöd även båda bröderna Hult på middag eftersom vi hade mycket fisk. Synd att fin mat ska hamna soporna.
Jag åt en grönsaksbiff till.

6 st torskfilé
salt
citronpeppar
2-3 dl vetemjöl
3 ägg
2-3 dl ströbröd
1-2 dl panko

1 1/2 kg potatis
1 citron
1 knippa dill
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

3 dl gräddfil
1 tsk citronpeppar
2 krm salt

4 stora morötter
1/2 påse mangold
3 msk olivolja
1 /2 msk äppelcidervinäger
1 1/2 tsk honung
1 krm svartpeppar
2 krm salt

Skala och koka potatisen.
Riv det yttersta skalet på citronen.
Pressa ut saften.
Hacka dillen.
Häll av vattnet från potatisen.
Vänd ner en klick smör/olivolja, citronskal, citronsaft, salt och svartpeppar.


Skala och riv morötterna.
Rör ihop olivolja, äppelcidervinäger, honung, salt och svartpeppar.
Blanda ihop rivna morötter och mangold.
Ringla vinägretten över.

Vispa upp äggen i en skål/djup tallrik.
Häll los vetemjöl i en annan och ströbröd/panko i en tredje.
Krydda fisken med salt och citronpeppar.
Doppa fisken i vetemjöl, ägg och sist ströbröd.
Stek fisken i riktigt med smör på medelhög värme i 3 minuter per sida. Var försiktig så du inte översteker fisken.

Blanda gräddfil, citronpeppar och salt.

Servera.




När jag äntligen drömmer

Jag vaknar med panik i kroppen och känner hur hjärtat bultar. För första gången på mycket, mycket länge hade jag drömt och typiskt nog var det en hemsk dröm. Eller kanske vill min hjärna säga mig något som jag själv inte vill tänka?

Som vanligt kunde jag inte säga nej när jag blev tillfrågad om att ställa upp. Av någon anledning hade jag lovat någon att hjälpa till i dennes kiosk/minibutik.
Det började bra men plötsligt stod jag i värsta ruschen och hjärnan började bråka. Stressen var outhärdlig och tillslut satt jag på golvet i en hög och grät.
När jag kom till sans insåg jag att kassan var tom, min plånbok var länsad. Inte för att där fanns några pengar men alla kort var borta. Körkort, bankkort och bensinkort. Hade också haft jobbets bankkort och föreningens bankkort med mig.
Skräcken ökade när jag plockade upp min mobil för att ringa efter hjälp. Det var inte min mobil som låg i fickan. Det var en urladdad gammal mobil utan simkort. Det spelade ingen roll att det inte gick att ringa. Vem skulle jag ringa? Min söndertrasade hjärna mindes inte 112. Jag kom inte ihåg någons telefonnummer. Och inte nog med det hela mitt kontaktnät och alla mina möten fanns i min försvunna mobil. Nu var allt borta.
Totalt utmattad både fysiskt och mentalt sjönk jag tillbaka som en liten hög på golvet.

Då vaknar jag.


Dagens klokhet



måndag 27 juni 2016

Ugnsrostade rotsaker med dijonsenap



Det finns nog inget godare och enklare att göra än att ugnssteka morötter, palsternacka och potatis. Älskar denna kombinationen av rotsaker.
Med lite honung, smör/olivolja, salt och svartpeppar så sköter sig stavarna i 220 graders ugn i 20-25 minuter. Ofta är detta ett tillbehör men det fungerar helt klarat som en av huvudrollern på middagstallriken.

Familjen åt stekt falukorv till medan jag hade en vegansk burgare från Anamma.

Såsen gick verkligen hem och jag tyckte den var super. Nästan så man ville ha den i ett glas och dricka den. Jag använde iMat och grönsaksbuljong men du kan givetvis använda grädde och kyckling-/kalvfond.

2 1/2 dl iMat/matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 1/2 msk grönsaksfond
1 1/2 msk Dijonsenap
1 krm svartpeppar
2 krm salt

Blanda ingredienserna till såsen.
Koka upp under omrörning.
Smaka av om det behövs mer Dijonsenap,salt eller svartpeppar.
Om du tycker att det behövs så red såsen med lite maizena majsmjöl/vetemjöl utrört i lite vatten.

Dagens klokhet



fredag 24 juni 2016

Just nu mår hon bra

Foto: Simon Hult


Sommarlov är här och alla måsten är borta. Tankarna på hösten låter vi inte än få lov att komma fram. Just nu mår hon bra och just nu vill vi låta henne göra det. Snart nog kommer brevet från gymnasiet. Snart nog får vi veta hur framtiden kommer att se ut.


Det är så härligt att se henne må bra. Det är fantastiskt att se henne le. Tänk att det ibland inte är svårare än att en bra människa kommer in i ditt liv. Eller, han har funnits där länge fast för Magda var han bara en kompis. Men omständigheterna förändrades och den som var hos Magda när hon mådde dåligt stod fortfarande kvar vid hennes sida efteråt. Han lämnade inte hennes sida och plötsligt nådde Amors pil Magdas hjärta.



Den utvecklingen som Magda gjort den senaste månaden är fantastisk. Helt otroligt. Hon har tagit enorma kliv och det märks tydligt att det är en individ som pushar henne att våga utmana sina demoner. Som hon litar på att han står där och tar emot henne om det blir jobbigt.



Min flicka mår bra. Just nu mår hon riktigt bra. Idag har hon gett sig av med Maja och båda njuter av sjön, mat och dricka. Hoppas att Maja kan släppa allt jobbigt och bara vara i stunden.


Umgänge som får dina ögon att glittra gör en perfekt kväll.





Dagens klokhet



onsdag 22 juni 2016

Hamburgare



Snabb och enkel hemgjord burgare.

Jag och Magda var i Kristianstad för att hämta mina glasögon och passade på att äta lunch. Givetvis blev det sushi. Som alltid när Magda får bestämma. Äter gärna sushi bara jag får den vegetarisk.



Det var härligt att sitta ute och äta lunch med Magda. Prata om både ditt och datt. Min lilla flicka har blivit stor.

På väg hem körde vi inom tygaffären och jag köpte lite blandat godis.


Med nya glasögon kanske det går lättare att se vad jag gör. Undrar om jag kunde få fungerande fingrar och händer lika lätt.



700 gram nötfärs
2 msk vatten
4 tsk Worchestersås
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Arbeta ihop ingredienserna snabbt.
Forma till hamburgare och låt vila några minuter.
Stek eller grilla 3-4 minuter per sida.
Servera med hamburgerbröd, sallad, saltgurka, tomat, rödlök och dressing.

Dagens klokhet




tisdag 21 juni 2016

Stekt torsk med grönsakscouscous och limefraiche



Vi har fått till ett bra samarbete gubben och jag. Eftersom jag är hemma och är sjukskriven förbereder jag maten och när gubben kommer hem steker han kött/fisk/kyckling om jag inte har fixat det.

Har vissa dagar problem med att tillaga det animaliska och då känns detta upplägget perfekt.



Enligt receptet kan fisken grillas men gubben stekte den på spisen. Vädret lämpar sig inte för grillning. Möjligtvis under paraply.

600 gram torskfilé

4 portioner couscous
1/2 rödlök
2 tomater
1/2 påse bladspenat
2 msk kapris
olivolja
salt
svartpeppar

2 dl creme fraiche (iFraiche)
1 lime
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Koka couscous enligt paketen tillsammans med grönsaksfond eller grönsaksbuljongtärning i vattnet.
Finhacka rödlöken.
Tärna tomaterna.
När couscous är klar låter du den svalna.
Blanda tomat, rödlök,  bladspenat och kapris tillsammans med olivolja, salt och svartpeppar.

Blanda creme fraiche, saft och rivet skal från lime.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Dela fisken i portionsbitar.
Ska du grilla fisken så gnid in i olivolja.
Grill fisken aluminiumfolie i cirka 3-4 minuter på varje sida.
Krydda med salt och svartpeppar.



Dagens klokhet



lördag 18 juni 2016

Pizza * 2




Igår stod det pizza på menyn. I matkassen fanns recept till kalkonbaconpizza och vi fyllde ut med att återanvända receptet på pizza Bianco som var med i matkassen vecka 13. Den enda skillnaden från det receptet är att vi igår gjorde den helt vegetarisk.

Jag älskar denna pizza. Det är helt fantastiskt att vitlök, spetskål och rucola kan vara så gott.

Vi använde oss av färdigköpt pizzadeg. Den är väldigt god och visst är det skönt att ibland kunna fuska.

En annan nyhet för oss var kalkonbacon. Det hade vi aldrig testat innan.



Kalkonbaconpizza:
1 XXL färdig pizzadeg eller enligt detta receptet
2 paket kalkonbacon
1 burk pizzasås eller enligt detta receptet
1 påse riven ost
1/2 ask körsbärstomater
1/2 rödlök
1/2 påse rucola
olivolja
salt
svartpeppar

Stek kalkonbaconskivorna lätt
Låt rinna av på hushållspapper.
Lägg degen på en plåt.
Bred ut såsen.
Strö på osten och lägg på kalkonbacon.
Gratinera i 220 graders ugn i 10-15 minuter.
Blanda klyftade tomater,strimlad rödlök, rucola, olivolja, salt och svartpeppar.
När pizzan är klar strör du ut salladen över och serverar.



Pizza Bianca:
1 färdig pizzadeg
2 dl creme fraiche (iFraiche)
1/2 liten solovitlök
1 påse riven ost (Astrid och aporna)
1/2 spetskål
1/2 påse rucola
salt
svartpeppar

Lägg ut pizzadegen på en plåt
Blanda creme fraiche, riven vitlök, salt och svartpeppar.
Bred ut hälften av såsen på pizzabottnen.
Strö på osten.
Strimla kålen fint och strö på pizzan.
Grädda i 220 graders ugn i 10-15 minuter.
När pizzan är klar strör du rucola över samt ringlar resten av vitlökssåsen över.
Servera!

Dagens klokhet



onsdag 15 juni 2016

Citron- och dillbakad lax med kokt potatis och kall rödlökssås



Fick vila en bra stund efter morgonens besök på Bup men sedan hade jag ork att laga mat.

Magda klarar inte av konsistensen av lax så hon fick önska annat och jag åt rödbetsbiffar från frysen.



600 gram laxfilé
1 citron
1 knippe dill
1 1/2 dl pankoströbröd
25 gram smör
2-3 tsk salt
1 krm citronpeppar

Sås:
1/2 rödlök
2 dl gräddfil
2 krm salt
1 krm svartpeppar


Sallad:
1/2 påse rucola
1/2 röd paprika
1/2 purjolök
2 msk olivolja
1 krm citronpeppar
2 krm salt

Riv yttersta skalet på citronen.
Pressa saften ur citronen.
Hacka dillen.
Gnid i laxen med hälften av citronsaften.
Krydda med salt och citronpeppar.
Lägg laxen på en smord ugnsfast form.
Blanda dill och citronskal med ströbrödet.
Lägg ströbrödet på toppen av laxen.
Hyvla över smör.
Gratinera i ugn 200 grader i 20 minuter.

Hacka löken fint.
Blanda ihop gräddfil, rödlök, salt och svartpeppar.

Ansa, skölj och strimla purjolöken.
Skölj rucola.
Tärna paprika.
Blanda allt med kvarvarande citronsaften, olivolja, salt och svartpeppar.

Servera lax med kokt potatis och kall rödlökssås.

Dagens klokhet



måndag 6 juni 2016

Dagens klokhet



Vad är väl en bal på slottet?


Alldeles, alldeles underbar!

Ikväll är Maja på bal. Idag är hon med många andra blivande studenter på bal på slottet och firar att tre års slit snart är slut. 

Jag och gubben unnade oss en pizza framför tv:n. Vi var båda helt slut efter timmar i solen i väntande på Maja och hennes baldate Hampus. 



Hoppas att Majas kväll är underbar. Hoppas att hon har fått känna sig sådär underbart vacker och fantastisk som jag/vi ser henne. Hoppas att hon för en stund, bara denna kvällen, kan lyckas tränga undan allt det som är jobbigt och tillåter sig själv att njuta. Det är hon värd. Det har varit ett jobbigt halvår. 



söndag 5 juni 2016

Dagens klokhet


"I've made my share of 
mistakes along the way, 
but if I have changed even 
one life for the better, 
I haven't lived in vain."

Muhammad Ali

lördag 4 juni 2016

Schnitzel med rostad potatis och gräddsås




Igår firade vi min brorson som tog studenten. Idag är jag helt färdig. Fått vila vid flera tillfällen. Så det blev gubben som lagade mat.

700 gram helkotlett
1 kg potatis
1 msk paprikapulver
1 ask körsbärstomater
1 rödlök
1/2 solovitlök
1 1/2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 1/2 dl grädde
Maizena majsmjöl
1 1/2 tsk balsamicovinäger
salt
svartpeppar

Skala och klyfta potatisen.
Gnid in i olja,1 tsk salt, 1 krm svartpeppar och paprikapulver.
Stek i ugn 220 grader i 30 minuter.
Skiva köttet i 1 cm tjocka skivor.
Banka ut lite med handen.
Krydda köttet med salt och svartpeppar.
Bryn i 3-5 minuter per sida.
Dela tomat och strimla lök.
Hacka vitlök grovt och fräs lätt.
Tillsätt vatten, kalvfond, grädde och balsamicovinäger.
Låt koka ihop i 5 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Red eventuellt med Maizena.
Vänd ner tomat och lök bland potatisen.
Servera.

Dagens klokhet



fredag 3 juni 2016

Mexikanska köttbullar i tomatsås

Oftast görs köttbullar på samma sätt. Smaksätter enbart med salt och svartpeppar. Ibland lyxar jag till det med bacon, fetaost eller grönpeppar. Att som i detta receptet använda en färdig kryddpåse med taco var ett jättebra alternativ som familjen gillade. Att köttbullarna sedan fick koka i tomatsås gjorde rätten väldigt god.

600 gram blandfärs
3 msk ströbröd
1 påse Taco kryddamix
1 1/2 dl vatten
1 ägg
1/2 solovitlök
1 burk krossade tomater
1 msk kalvfond
salt
svartpeppar

Blanda ströbröd, kryddmix och 1/3 av vattnet, ägg och pressad vitlök.
Låt svälla i 5 minuter.
Blanda ner färsen och krydda med 1 krm svartpeppar.
Forma färsen till köttbullar och stek runt om i 3-5 minuter.
Tillsätt krossade tomater i stekpannan, resten av vattnet och kalvfond.
Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med kokt ris och grönsaker.


Fisk med rösti och dillkräm

Jag har varit slarvig denna veckan med att lägga ut vår mat. Har helt enkelt inte orkat. Mina händer och fingrar har inte fungerat tillräckligt bra för att klara av att skriva på tangenterna. De gör fortfarande ont, det tar lång tid och jag missar flera bokstäver vilket gör mig tvungen att gå tillbaka och rätta mig själv. Men nu kommer i alla fall några av veckans middagar. Tyvärr utan foto.

Fisk behöver egentligen inte så mycket för att vara gott. Här kryddar jag enkelt med citronpeppar och salt. Istället låter jag tillbehören smaka mer. Vinägretten är supergod.
Tips är att lägga bakplåtspapper emellan lagren av rösti för att undvika att de klibbar ihop. Mycket enklare vid servering. Du kan också låta röstin rinna av lite på hushållspapper om de verkar för flottiga.

700 gram torskfilé
1/2 - 1 tsk citronpeppar
1/2 tsk salt

Rösti:
1 kg potatis
300 gram gulbetor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
1 bubbla dill
2 dl créme fraiche
salt
vitpeppar

Sallad:
gurka
rödlök
salladsblad

Vinägrett:
3 msk olivolja
1 1/2 msk balsamicovinäger
1 tsk honung
1/2 krm svartpeppar
1 krm salt


Skala och riv potatis och gulbetor grovt.
Blanda ihop och krydda med salt och svartpeppar.
Stek små plättar av potatis/gulbetor i 3-5 minuter på varje sida.

Dela fisken i portionsbitar.
Lägg i smord ugnsform och krydda.
Stek i 200 graders ugn i 13 minuter.

Hacka dill och blanda med créme fraiche.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Tärna gurka och rödlök.
Bland ihop grönsakerna med salladsbladen.
Rör ihop olja, vinäger, honung, salt och svartpeppar.
Vänd ner vinägretten i salladen.

Dagens klokhet



"Lärare öppnar dörrar, 
men du måste själv gå in"

Kinesiskt ordspråk