torsdag 31 augusti 2017

Näsumaviksleden


Igår packade jag Kånken med lunch och snörade på skorna. Maja och Rex kom för att vi skulle ha en dag med "bara vara".

Vi hade bestämt oss för att gå Näsumaviksleden. Det är en vandringsled på cirka 3,5 kilometer genom tät och fuktig vegetation.


Vi hann inte gå länge förrän Maja plockade fram sin "utrustning". Blek taggsvamp fick följa med henne hem. Detta året har hon blivit en riktig svampplockare. Förutom att hon inte har en riktig svampkorg utan använder papperspåsar. Vet att en korg ligger högt upp på önskelistan. Ytterligare ett specialintresse som hon snöat in på och hon gör inget halvdant. Hon studerar svampböcker och ser på svampfilmer. Svampkunskaper bara sprutar ur när vi går i skogen. Roligt att höra på henne.

För att komma till vår startpunkt gick vi en bit på Banvallsleden. Banvallsleden är den gamla järnvägen som gick/går mellan Sölvesborg och Olofström.


2 kilometer utanför Näsum (söderut) finns denna skylten och det är bara att följa vita markeringar runt på Näsumaviksleden.


Under en stor del går du på spänger ute i ett vattenfyllt kärr. Till att börja med är det till och med möjligt att komma fram med rullstol.


På flera platser finns det möjlighet till att pausa på trädäck med bord och bänk där man kan njuta en stund.


Spångan övergår till två brädor och slutligen till barmark.


Maja hittade hästar som hon passade på att klappa. Rex var inte lika glad över att de kom nära hans mamma.


När vi till slut kommer ut ur skogen uppenbarar sig Ivösjön. Så otroligt vackert.


Vår lunch tänkte vi äta på Pislö som är en grillplats öster om brofästet på vägen till Åsenanläggningen strax innan vi åter är ute på Banvallsleden.


Pislö var en gång i tiden en ö men idag är Pislö en del av fastlandet. Lätt att komma till med bil som kan parkeras strax intill och det finns till och med en toalett som är handikappanpassad.


Det är en otrolig vacker utsikt och en härlig plats att vila på.

Vilken fantastisk dag vi fick. Vilken underbar plats på jorden vi bor på.

tisdag 29 augusti 2017

Bara vara - tisdag

Jag har jobbat mycket och idag var jag äntligen ledig. Bestämde mig för några dagar av återhämtning med "bara vara". Inga måsten och inga krav. Har mycket som jag borde ta tag i när jag är ledig men jag orkar inte. Stämbanden har varit kassa i över en vecka och jag borde kanske ta kontakt med en läkare. Orkar inte. Väntar ut det lite till. Hoppas bara att det inte blivit några permanenta skador av att jag pratat trots att stämbanden inte fungerat.


Efter kaffe och blåbär på trappan medan solen steg återvände jag till sängen och läste en stund. Det fungerar inte riktigt. Knoppen vill inte fungera och orden ger inga meningar.

Jag åkte iväg med tjejerna och Rex för att unna oss en lunch ute och vi stötte på gubben som åt en sillamacka mellan jobb.


Maja hämtade sushi och vi gav oss av till galgbacken i Pukavik. En väldigt fin rastplats med ett mörkt förflutet. Mörkt men intressant. Magda tyckte det var lite otäckt när hon förstod att människor blivit avrättade och begravda där.


Det var härligt att sitta där och äta med mina flickor. Njuta och bara koppla av.


På vägen hem körde vi inom en skog och gick en lång promenad. Svamp hittade vi mängder av men inga som vi ville ta med hem.

Väl hemma lagade jag fisktaco. Givetvis med lite assistans av gubben som kom hem under matlagningen.

Magda och Max värmde gårdagens frikadeller istället och det blev väldigt mycket mat över. Jag gjorde därför en lunchlåda till Oskar och vi åkte dit för kvällskaffe. Ännu mer njutning.

Nu är jag så otroligt trött och hoppas att jag kommer att sova i natt. Imorgon väntar en ny dag med "bara vara". Maja och jag ska ta med Rex på ett äventyr.

lördag 26 augusti 2017

Vegansk kalops


Gubben lagade kalops till många idag. Oskars mormor, mamma och äldsta lillasyster är på besök och vi passade på. Har inte blivit mycket umgänge denna sommaren. Orken finns inte. Tir man har en hejare till gubbe som gillar att bjuda.

Jag fick egen kalops som givetvis var vegansk.


Väldigt gott och alla blev mätta.
Efter maten samlades ungdomarna ute och njöt av sommarkvällen. Är det den sista?


Känns som gamla tider. Alla röster och skratt.

Detta receptet räckte till två väl tilltagna middagar och en rejäl lunchlåda åt mig.

1 förpackning Oumph Grill
1 gul lök
1 röd lök
1 burk iFraiche
1 dl iMat
1 1/2 msk röda vinbärssylt
1/2 dl kinesisk soja
4 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 krm riven muskot

Skala och dela gul lök i stora bitar.
Skala och hacka röd lök i småbitar.
Stek löken i olja tills den mjuknar.
Tillsätt Oumph och stek tills det får fin färg.
Blanda i iMat, iFraiche, soja, sylt och kryddpepparkorn.
Smaka av med muskot.
Låt grytan småputtra tills den tjocknar.

Servera med kokt potatis, röda vinbörssylt och inlagd gurka.

tisdag 15 augusti 2017

Minus på "måsten"-kontot men plus i frys och mage


Det finns inte mycket ork över för allt annat i livet. Jobbet tar den lilla kraft jag har. Det är så det får vara nu. Det är så det får vara ett tag till.

Jag är otroligt glad och tacksam för mitt jobb men det är som det är. Jag har egentligen inte ork att arbeta och samtidigt fungera för övrigt. Allt annat sätts på paus och de två dagar i veckan som jag är ledig går till att: 1: Vila och 2: Försöka hinna ikapp med allt som inte hunnits med.

Med andra ord så ligger jag ständigt på minus både vad gäller vila och allt annat. Jag försöker att få lite samvaro med familjen och göra saker som ger mig energi
Livet ska ju inte bara överlevas utan levas också. Försöker därför att njuta i varje ögonblick. Härvaro! Tacksam för livet.


Gubben har semester och idag fyllde han och Maja upp hallonförrådet i frysen. 24 liter hallon lyckades de plocka på några timmar. Inte illa. Blir härligt att ha i vinter till min frukostgröt och i smoothies.


Ikväll njöt vi av kantarellmacka när Magda och Simon kom hem med lite nyplockat guld. Så underbart och så otroligt gott.

Imorgon är jag ledig och har tänkt försöka sova länge. Med tanke på att jag den senaste tiden sovit 2-3 timmar per natt så lär det inte bli så. Fast jag tänker inte stiga upp utan njuta av möjligheten att ligga kvar.

Kanske finns det ork att följa med tjejerna ut i skogen en stund. Det hade varit roligt och läkande.

tisdag 8 augusti 2017

Prioritera

Foto: lottasmat@yahoo.se 


En väns ord ringer i öronen:

"Om du orkar det ena så orkar du det andra. Allt handlar om prioritering."

Tänk om det hade varit så enkelt.

Jag vill så mycket men ork finns inte. Att arbeta tar all kraft och energi ifrån mig. Det räcker att jag ser mig omkring i hemmet så ser jag. En så enkel uppgift som att lägga in den vikta tvätten där den ska vara fungerar inte. Det står stora blå IKEA-kassar toppade med, så kallad, ren tvätt överallt. Damm och djurhår gör att jag säger så kallad för inte finns det ork till att dammsuga.

Under flera dagar upptäckte jag bomullstussar i min säng och jag kunde inte förstå varför de var där. Tillslut insåg jag att det var min kudde som "läckte". En stor reva gjorde att varje gång jag la mig eller vände mig om så avgav kudden lite av sitt innanmäte. Jag la kudden på golvet och skulle dammsuga upp alla tussar på golvet och under sängen men än har jag inte orkat. Jag skulle skaffa mig en hel kudde också men det har jag heller inte orkat.

Fast;

Det handlar bara om prioritering. Jag orkar ju jobba.

Det är enkelt att döma andra människor när man inte går i deras skor. När man inte riktigt vet vad de brottas med.

Jag dömer inte min vän som yttrade de orden för jag förstår att hon inte har kunskap om hur det är att leva med alla de olika funktionsnedsättningar som jag har. Precis som jag inte riktigt exakt kan förstå hur någon annan med liknande funktionsnedsättning har det. Vi kämpar alla med vårt under våra egna förutsättningar men det gör mig ont att min vän verkade tro att jag inte kämpar tillräckligt. Ibland måste man bara acceptera att man inte räcker till för allt och alla. Även om man så gärna vill och det dåliga samvetet äter upp en.

Jag gör så gott jag kan.

måndag 7 augusti 2017

Enkel potatissallad med het avokadokräm


Idag gjorde gubben färsbiffar och Anamma-burgare som serverades till enkel potatissallad och het avokadokräm. Så mumsigt. Riktigt fräsch potatissallad och fantastiskt god avokadokräm. Blandade grönsaker serverades också till.

1 kg potatis 
1 liten rödlök 
1/2 påse babyspenat 
1 1/2 msk olivolja 
1 tsk vitvinsvinäger 
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Skala och skär potatis i klyftor. 
Lägg i en ungfast form.
Ringla över olivolja och krydda med salt och svartpeppar. 
Gratinera i ugn 200 grader i 20-25 minuter eller tills klara.
Strimla lök fint och blanda ner potatis tillsammans med spenat.
Vänd ner olivolja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar. 

2 avokado
1/2-1 röd chili
1-1 1/2 tsk vitvinsvinäger 
3 krm salt
1/2-1 krm svartpeppar 

Gröp ur  avokado och mosa innehållet. 
Riv vitlök och finhacka chili.
Blanda vitlöj,  chili, vitvinsvinäger och avokado.
Krydda med salt och svartpeppar.