söndag 31 mars 2013

Mangotårta


150 gram digestivkex
100 gram smör
2 msk strösocker
3 gelatinblad
400 gram fryst mango
1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
200 gram färskost
1/2 dl gräddfil

Tina mango.
Krossa kexen till smulor.
Smält smöret och blanda det med kexsmulor och socker.
Tryck ut i en form med löstagbar kant med bakplåtspapper i botten.
Grädda i 170 grader i 5 minuter.
Låt svalna,
Lägg gelatin i kallt vatten i 5 minuter.
Mixa mango och socker till pure.
Vrid ur vattnet från gelatinet och låt dem smälta i en kastrull tillsammans med lite av mangopuren.
Tillsätt resten av puren.
Vispa grädde.
Vispa i färskost och gräddfil.
Vänd ner mangopure.
Häll i formen och låt stå i frysen i minst 3 timmar.


Garnera gärna med färska jordgubbar och mangoklyftor.

Missa inte

I morgon, måndag den 1 april, sänder P1 ett program om flickor och adhd. Så här står det i tablån:


11:03Programbild 3

Tendens 

: De förbisedda
Allt fler flickor får diagnosen adhd, men fortfarande får flickor sin diagnos senare än pojkar. Varför blir barn med adhd olika behandlade på grund av sitt kön och vad får det för konsekvenser för flickorna?
- Flickor med adhd har precis samma problem med hyperaktivtet som pojkarna, men eftersom många inte är utåtagerande utan har en inre rastlöshet blir de inte sedda, säger Svenny Kopp, överläkare och specialist på barn och ungdomspyskiatri. Första delen av tre på temat: Flickor och adhd. Programmet är ett samarbete med Skolministeriet från UR.
Sänds även kl. 20.03 och i morgon kl. 23.30.


Missa inte. Eller lyssna igen. 1/4 kl 20.03 eller tisdag 2/4 kl 23.30. 


Sallad med flankstek


Gubben fixar maten idag och jag står för dressing och efterrätt.

Gubben och ungarna ville ha vitlöksdressing men jag höll mig till BBQ-såsen som gubben också hade på köttet.

Jag älskar den rökiga smaken.

800 gram flankstek
salt
svartpeppar
vitpeppar
american barbaque sauce hickory

sallad
tomat
gurka
purjolök
inlagd paprika
gröna oliver
fetaost
pasta

Dressing:
3 dl gräddfil
3-4 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

Rör ihop ingredienserna till dressingen och låt stå kallt.

Krydda och bryn köttet.
Smörj med BBQ-sås.
Efterstek i ugn 160 grader till innertemperatur 55 grader.
Låt köttet ligga och vila i aluminumfolie.

Koka pasta och låt svalna.

Skär grönsaker till sallad.
Strimla köttet.
Blanda ihop.


Glass


Gubben kom hem med glass till kaffet.


Precis lagom storlek och riktigt god.

Mer påskpresenter

Svärmor hade köpt påskpresenter till de "små" i familjen.

Hon hade gömt paketen i huset och efter maten fick barnen hjälp av Maja och Magda att leta.

De tre pojkarna fick paket med smålego och Amanda fick kramlejon.

Svärmor hade diskuterat med Maja innan om hur hon skulle göra med Magda.

Visserligen är hon tonåring och ska föreställa stor men som svärmor sa:

-Hon är ju minstingen i er familj.

Så Magda överraskades av ett påskpaket till henne med.


Jag fick låna det gröna och nu är mina naglar vårfina.


Dagens klokhet


"Det enda sättet att ta reda på
 om en person är till att lita på, 
är genom att lita på honom."

lördag 30 mars 2013

Coca-Cola 0,15 liter


Bara för att den är sååå ssöööttt!

Påskpresenter


Har sina fördelar att sälja Kvällsposten på påsken.

Paketet var från farmor.



Inuti låg denna söta asken.

Plötsligt hör jag hur Maja gråter.

-Åh, jag har fått det. Jag har fått det.

Varje gång svärmor har ett speciellt halsband på sig så påpekar Maja hur fint det är.

De hade bestämt att Maja en dag skulle få ärva halsbandet men idag låg det i Majas påskpresent.


"Vår - jag hälsar dig välkommen!"

Imorgon är det dags att ställa om klockan till sommartid. Känns väldigt konstigt när världen omkring är vit och termometern kryper ner under nollan.

Igår sa en kollega att vintern inte kommer att släppa sitt grepp om oss. Sommaren är inställd och vi kan räkna med temperaturer omkring 10 plus.

-Då emigrerar jag, skojade jag.

Det är inte första gången som det snöar vid påsk.

Mamma brukade berätta om ett år där påskakärringarna kom i snö.

Det gäller alltså efter att mamma flyttat till Skåne från Värmland.

Vi är inte vana vid att det är så här kallt i slutet av mars.

27 mars förra året hade vi över 20 plusgrader.

Visserligen blev det kallare och fruktträdens knoppar frös men det är verkligen inte som i år.

Kanske får vi göra som Maja och förbereda oss på att snön är här för att stanna.

I gul bikini hälsar hon våren välkommen. Inte i en regndans utan i en snöängel.


Dagens klokhet

fredag 29 mars 2013

Sudda, sudda

Ville inte väcka min sovande familj så jag kröp ner i sängen med boken. Men när klockan närmade sig 10 och Maja vaknat gick jag ner och kokte kaffe.

Gick upp med kaffet och väckte min gubbe.

Första utskällningen blev för att jag inte väckt honom innan.

Andra kom när jag sa att jag legat och läst sedan 6.04.

-Då hade du kunnat åka till affären och köpt frallor och pålägg. Visat att du faktiskt brydde dig om din familj.

Vissa ord som flyger ur hans mun gör mig rosenrasande.

Jag, ska jag behöva visa att jag bryr mig om min familj? Gör jag inte allt för dem? Ställer jag inte alltid upp. Ser jag inte alltid till deras behov före mig själv?

Nu har han skitit i det blå skåpet. Han kan sitta där i fåtöljen och glo på tv hela dagen. Jag bryr mig inte ett dugg.

Hoppas klockan går fort och det snart blir dags för jobbet. Tills dess håller jag mig undan. Vill inte vara ledsen, arg och besviken.

"Sudda, sudda, sudda, sudda bort din sura min."

Gorillasås



Gissa om jag skrattar åt mig själv.

Igår skrev jag att gubben använde Gorillasås i marinaden. När jag sedan läste på flaskorna så stod det: Gogrilla.

Gubben hade köpt det genom en kollega vars son sålde för ishockeyföreningen.

Gorilla på etiketten på gogrilla piri piri sauce.

Nä, nu blir jag arg

För ovanlighetens skull var det en morgon utan någon klocka som ringde. Inga måsten förrän i eftermiddag då jag ska jobba.

Hela familjen hemma och Maja hade avbokat Kvällspostenförsäljningen.

Vi kände alla att vi behövde sova ut.

Alarm stängdes av och telefoner ställdes på ljudlöst.

Jag sjönk ner med vissheten att imorgon kan jag sova.

JOVISST!!

Natten var hemsk.

Jag har en idiotisk vana att bara sova på höger sida i lite framstupa sidoläge.

Sover alltid så. Oavsett hur jag lägger mig så nog snurrar jag och hamnar på höger sida.

Frissan påpekar att håret är tunnare på höger sida men det är ju inget viktigt.

Däremot så gör min onda nacke och höger axel att jag vaknar med pilar skjutande upp i huvudet och ner i armen varje gång jag lägger mig på höger sida.

Får jag bara ligga på min högra sida så ligger jag still hela natten och slipper vakna av att andra delar av kroppen smärtar.

Så i natt har jag vaknat uppåt 30 gånger av att jag envist lagt mig på höger.

SUCK!!

Inte nog med det.

Klockan 06.00 vaknade jag och har inte kunnat somna om.

Vilket skit!

Nu ska jag krypa ner i sängen igen. Glöm att jag tänker vara vaken när hela familjen sover.Till och med hundarna och katten sover.

Och sedan SNÖAR det. Är det ens lagligt? Snö sista fredagen i mars. SNÖ!!!

Jag som inte vill klaga på vädret men nu räcker det. Nu är jag trött på kylan som kryper in och biter i mitt skelett. Jag är trött på halkan som gör mig livrädd för att ramla.

Nä!! Nu kryper jag ner i sängen och när jag tittar fram igen vill jag ha vår. Fattat??

Dagens klokhet


"Ur led är tiden:
ve!
att jag är den som föddes 
att den vrida rätt igen"

William Shakespeare ur "Hamlet"

torsdag 28 mars 2013

Grillpremiär


Ryggbiff i skivor tog jag fram ur frysen i morse. Hade tänkt steka dem men gubben hade andra planer.

Tror det är första gången gubben grillar medan det ligger snö på gräsmattan.


Svamp och lök stektes också på grillen. Klyftpotatisen fixade jag i ugnen och till det en brun sås.

Köttet marinerades i uppskattningsvis 1-3 tsk Gorilla Piri Piri grillsås med vitlök, 1 msk oxfond, 1/2 dl olivolja, 1-2 msk soya, 1/2 dl vatten,  3 schalottenlök, 3-4 vitlöksklyftor.

Lite ideellt arbete

Dag innan röd dag innebär i mitt yrke ledig dag. De flesta är lediga på röd dag men inte jag.

Så jag bockar och bugar för denna extra lediga dag.

Har varit hos Ulrika och gjort styrelsearbete. Sådant där som samlas på hög. Sortera, sätta in i pärmar och kasta.

Nu syns Ulrikas skrivbord igen.


Hoppas hon inte upplevde att jag snokade eftersom både privat och föreningens huserade på skrivbordet och råkade ut för mig.

Det märks tydligt att vi egentligen skulle behöva en egen föreningslokal med i alla fall ett kontor.

Stackars Ulrika har mängder av föreningens saker hemma hos sig.

Ett hörn i hennes arbetsrum är belamrat med föreningens atteraljer. Den hörnan får jag ta tag i en annan dag. 

Nu är jag helt slut. Axel och nacke gör ont.

Blir lite vila innan maten.

Dagens klokhet


"Den högsta lyckan i livet är 
vissheten om att vara älskad 
för sin egen skull, 
eller rättare sagt: 
att vara älskad trots 
att man är som man är."

onsdag 27 mars 2013

Glassbåt med chokladsås


När man känner sig lite nere, har en nacke och axel som värker, missat en tid på vårdcentralen och totalt glömt bort ett årsmöte där man själv sitter med i styrelsen då behövs en efterrätt.

Gör en egen väldigt enkel chokladsås.

70% choklad
2 msk vit sirap
knappt 2 dl vispgrädde

Smält chokladen i vattenbad.
Tillsätt sirap och grädde.
Rör runt ordentligt.
Sänk värmen och låt chokladsåsen tjockna.

Varva maränger, vaniljglass och frukt (banan och mango) samt toppa med chokladsås.

Njut!

Snabb leverans

I söndags beställde Maja från Deichmann.com för första gången.

Igår låg paketet på posten. Snabb leverans.



Nu är våren på väg. Ett säkert tecken är att Maja köper skor. Inte för att hon behöver precis. Hon har skor i mängder. En riktig shoeholic.




Ett par blå (turkos) och ett par gula. 199 kronor per par.

Vårjacka


Maja letade efter en blå skinnjacka. Hon hittade en som hon gillade men tvekade.

-Mamma, är 1500 kronor mycket för en skinnjacka?
-Nej. Är det äkta skinn så är det absolut inte mycket.
-Men 1500 är mycket pengar.
-Om du tycker om den, vill ha den och kommer att använda den så köp. Du har ju pengar.
-Hm!
-Enda problemet är att du kanske tröttnar på den. Blå skinnjacka kanske du vill ha nu men ska du investera i en skinnjacka så ska du kunna ha den flera år.

Maja funderade ett tag men köpte aldrig jackan.

Efter några dagar frågade jag henne om hon kollat på Tradera.

-Finns kanske någon som tröttnat på sin blåa skinnjacka eller vuxit ur den.

Och visst hittade hon precis en sådan som hon ville ha.

Priset?

66 kronor och 70 kronor i porto. Inte illa sparat.

Kycklinggryta i sötsursås



Idag blev det matlagning trors allt. Jag måste ju äta och familjen också. Men efter de sura miner som varit de senaste dagarna beslöt jag mig för att ta hänsyn till alla idag.

Det skulle ju serveras kyckling idag. Vilket gubben inte gillar. I måndags hann jag inte fixa hans stekt saltsill med löksås. Det fick jag minsann höra. Om jag inte lagade hans fisk så skulle jag minsann inte laga "deras" kyckling.

SUCK!!

Min tanke var:
"LAGA ER EGEN J#*&¥A MAT!!

Men Lotta ska alltid vara snäll och duktig.

Därför får gubben sill. Visserligen färdigköpt stekt och inlagd av Maxis fiskdisk men ändå.


Kokt potatis, rårivna morötter och sås på smetana och kryddat med dill, dillsalt och citronpeppar.

800 gram kycklingfile
1 stor burk (400 gram) hel ananas
4 tsk maizena
4 tsk sweet chili sås
4 tsk kycklingfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
1 påse cashewnötter

Strimla och stek kycklingen.
Rör ihop ananasjuice, sweet chili sås, kycklingfond och maizena.
Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar.
Strimla purjolök, tärna paprika och ananas.
Blanda ner grönsakerna och kyckling i såsen.
När allt blivit varmt strö över nötter.

Servera med kokt ris.

Begrundan

Jag vet att jag inte ska ta åt mig men jag blir ledsen.

När jag handlat hem alla matvaror. Slitit och släpat på tunga kassar gör ont ska ni veta. Det gör väldigt ont i en kropp som ständigt har värk. Där varje steg och rörelse sänder ut smärtsignaler.

När jag lagt ner stora delar av min förmiddag på matlagning. Mitt mellannamn är inte "Flash". Lilla minsta sak tar längre tid och tar mer energi än tidigare.

När jag "skapat" av glädje och känner stolthet över att jag än en dag serverar min familj mat som ger dem en möjlighet att utvecklas och växa.

Då gör det ont när några ratar maten utan att ens smaka.

Vad tror de? Att jag ska förgifta dem?

Jag äter ju själv av maten. Jag köper den för dyra pengar som jag själv tjänat ihop.

Därför gör det ont. Så ont att jag funderar på att lägga ner hela matlagningsgrejen.

Jag kan ju lika väl lämna lönen till pizzerian så kan familjen hämta det de själva vill ha. Så att alla blir nöjda. Alla utom jag. Men man ska visst böja sig för majoriteren.

Tar dagen till att fundera på om min glädje över att laga mat väger tyngre än sorgen över klagomålen om "äcklig" mat.

Dagens klokhet



"Alla slut är också början till något nytt.
Vi vet bara inte om det just då."

tisdag 26 mars 2013

Grönsakssoppa


Då var soppan också klar och står på spisen åt familjen.

I  kylskåpet finns några paket bacon också. Misstänker att soppa och bröd inte mättar mina två "gubbar" när de kommer från jobbet.

Max har några dagar kvar på praktiken innan det är dags att sitta i skolbänken på heltid igen.

Verkar som om han har gillat att få jobba.

Önskar att hans sommarjobbsansökningar ger resultat så han får känna på att jobba och få pengar också.

3 stora potatisar (400 gram)
1 stor palsternacka (170 gram)
3 stora morötter (350 gram)
1 kålrot (380 gram)
2 selleristjälkar
1 purjolök
15 dl vatten
5 msk grönsaksfond
1 - 1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kruka persilja

Skala och tärna potatis, palsternacka, morötter och kålrot.
Skiva selleri och purjolök.
Koka upp vatten och fond.
Tillsätt rotsakerna och koka dem mjuka (10-15 minuter beroende på hur stora/små du skurit dem).
Tillsätt selleri och purjolök de sista minuterna.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Hacka persilja och strö över.

Servera med nybakat bröd.

Bröd


Bakade två bröd till dagens soppa. Ett väldigt enkelt recept. Bara blanda ihop, ner i formen och in i ugnen. Halvera receptet för ett bröd.

4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
1 dl rågkross
1 dl solrosfrön
1 dl havrekli
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
4 msk rapsolja
1 dl mörk sirap
1 liter filmjölk (9 dl)

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, rågkross, solrosfrö, havrekli, salt och bikarbonat.
Rör i olja, sirap och filmjölk till en kladdig deg.
Smörj två brödformar med olja.
Klicka ner degen i formarna.
Grädda i ca 1 1/2 timme i 170 grader.

Maja en helt vanlig tisdag



Laktosintolerant?

Frågan är om Max behöver få mer fakta eller om han nu inser att mamma nog har rätt i sina misstankar.

Under en vecka har jag så gott som uteslutande använt laktosfritt i köket.

En och annan skvätt vanlig mjölk vet jag har slunkit ner i hans kaffekopp men i det stora hela laktosfritt.

Max mage har varit lugn.

Tills i söndags eftermiddag.

Efter jag hade kört till jobbet blev vissa gottesugna och gubben köpte hem glass.

Givetvis inte laktosfri.

Givetvis kunde Max inte motstå.

Men att vräka i sig nästan en hel liter glass klarade inte magen.

Först började fisarna. Gubben trodde något dött i Max rum.

Sedan kom magkramperna och tillslut springa på toa.

En del av mig säger: Stackare! medan en annan del säger: Skyll dig själv!

Hoppas han nu inser att mamma nog har rätt och accepterar mitt nästa steg. Doktor.

Skolan verkan vilja acceptera laktosfritt utan läkarintyg men det är kanske lika bra att få veta om och exakt vad det är som är tokigt. Det där med laktos och mjölkprotein är ju en hel vetenskap.

Dagens klokhet


"Det finns bara en väg till glädje
och det är att sluta bekymra sig över
det man inte kan påverka."

måndag 25 mars 2013

Våfflor


Blev våffla till kvällskaffet.

När jag och Maja kom hem från dansen klockan 21.20 hade gubben gräddat våfflor.

Jag hade råkat ta laktosfri matlagningsgrädde istället för vispgrädde.

Den lilla grädde vi hade delade ungarna på och jag tog turkisk yoghurt. Gick lika bra det.

Nu ska jag hålla kväll. Imorgon blir det hemmafix med tvätt och städ samt soppkok och brödbak innan jobbet.

Vårtecken


Kanske förtidigt att prata om vår efter en dag med sol men jag tror minsann att jag hittat lite vårtecken idag.

Vad sägs om Alfons som rullar sig i gräset och låter solen värma magen?





Eller små blommor vid husväggen?



Nog är väl våren på väg?

Krämig pastasås med chorizo



Idag har jag och Max enats. Han har inget emot svamp. Det han inte fixar är utseendet.

-Om jag inte ser att det är svamp så går det.

Sagt och gjort. Champinjonerna hackades i små, små bitar. Max tillfrågades om de var små nog.

Han åt.

200 gram champinjoner
2 schalottenlökar
4 dl creme fraiche
2 msk kycklingfond
1 kruka basilika (eller 2 tsk torkad)
1 röd paprika
1 grön paprika
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär svampen i mindre bitar.
Hacka löken.
Fräs svamp och lök.
Tillsätt creme fraiche, fond och hackad basilika.
Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter.
Hacka paprikorna i mindre bitar.
Rör ner i såsen.
Krydda och låt paprikan bli varm.

Servera med kokt pasta, chorizo och sallad.

Våffeldagen

Idag är det Jungfru Marie bebådelsedag.

Förr kallades det för vårfrudagen. Vilket i Sverige omformades till våffeldagen. Därför är det sed att man idag äter våfflor.

Även om våfflor äts lite hur som helst idag så är det säkert många som speciellt idag serverar våfflor.

Vilken typ av våfflor vill du ha? Vanliga eller frasvåfflor? Vad äter du till dina våfflor? 

Själv vill jag helst ha frasvåfflor med varm hjortronsylt och vispgrädde. Mums!!!

Gubbens enkla vardagsvåfflor är väldigt goda de också. 

Får se om det blir våfflor till kvällskaffet idag.


Främling i köket

I vanliga fall ringer klockan 05:45, jag ligger kvar och kämpar igång kroppen. Klockan 06:15 går jag in till Maja och ser om hon är vaken. Sedan tar jag mig nerför trappan och hinner oftast se ryggen på gubben när han lämnar hemmet.

Idag var det annorlunda eftersom han istället för 30 minuters körning till jobbet har bara 2 minuter.

När jag kommer ner i köket hittar jag denna främmande hantverkaren.


Vem är han? Och vad har han gjort med min "grottman"?


-Vad har du gjort? Kände inte igen dig.

Skägget hade börjat irritera honom.

-Och så var det så ful.

Lite hår i ansiktet kan förändra en människas utseende mycket.

Nu fick jag dricka morgonkaffe med min alldeles egna hantverkare. Utan "grottmans" ansikte. Så mycket trevligare att pussa.

Dagens klokhet


söndag 24 mars 2013

Matkalendern vecka 13

Veckorna går snabbt. Redan dags för ny veckas matsedel. Misstänker starkt att morgondagens stekt sill med löksås byts ut och lördagens påskbuffe kommer istället vara middag hos svärföräldrarna.

Som vanligt. Är det något recept som du vill ha även om jag inte lagar det så säg till. Givetvis lägger jag ut det. Kanske kommer påskbuffens olika recept eftersom det är lite speciellt för er som firar påsk.

Om jag hinner. Om jag orkar. Har en stressig vecka framför mig. Med start i morgon, måndag, kl 5.45 sedan går det i ett.

Bonus denna veckan är att jag blir extraledig torsdag och söndag i och med röda dagar.

Måndag:
Stekt sill med löksås

Tisdag:
Grönsakssoppa

Onsdag:
Kyckling i sötsursås

Torsdag:
Krämig pasta med stekt chorizo

Fredag:
Citronbakad lax med spenatsås

Lördag:
Påskbuffe

Söndag:
Porterstek

Pestopaj


Misstänksamma blickar från Max men han kom faktiskt efteråt och sa:

-Mamma, det var gott. Jag tyckte inte om zucchini. Den gav en konstig smak men jag trodde inte det skulle vara så saftigt.

Han åt och tyckte om det. Trots att det var "vegetariskt".

Pajdeg:
6 dl vetemjöl
250 gram smör
4 msk kallt vatten

Fyllning:
4 paprikor i olika färger
1 zucchini
2 rödlökar
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
150 gram fetaost
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl pesto
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Pajdeg:
Hacka ihop mjöl och smör.
Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.
Låt vila kallt i 30 minuter.
Tryck ut i ugnsform ca 25*35 cm med bakplåtspapper i botten.
Nagga och förgrädda i 220 grader i 10 minuter.

Fyllning:
Skär paprika, lök och zucchini i mindre bitar.
Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja.
Salt och peppar.


Rosta i ugnen 220 grader i 30 minuter.
Låt grönsakerna rinna av i ett durkslag. Grönsakerna avger lite vätska som inte behöver vara med i pajskalet.
Fördela grönsakerna i pajskalet.
Smula över fetaost.


Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, pesto, salt och peppar.
Häll över grönsakerna.
Grädda i ca 40 minuter i 220 grader.


Skär i rutor och servera med sallad.

Jippi



Åh, vad jag längtar.

Enligt mig är detta den ultimata Sherlock Holmes.

Dagens klokhet


"Lycka är inget krav,
det är en uppgift."

lördag 23 mars 2013

Earth hour 2013





Ugnstekt kotlettrad med ingefärs- och ananassås



Gubben och Max tyckte mycket om köttet. Inte alls så torrt som fläskkött brukar vara.

Jag tyckte inte alls att ingefäran tog över. Var lite rädd för det.

Såsen blev mer som en marmelad och ungarna fick brunsås till.

ca 2 kg kotlettrad med ben (min vägde 1,8)
2 tsk salt
1 1/2 tsk citronpeppar
3 krm svartpeppar
knappt 1 tsk mald ingefära

Blanda kryddorna och gnid in i köttet.
Stick in en köttermometer i kortändan tills du nått mitten av kotlettraden.
Placera köttet i en ugnsfast form och stek i nedre delen av ugnen i 170 grader tills köttet är 65-70 grader.
Jag tog ut köttet vid 67 grader.
Låt köttet vila i ca 15 minuter.
Skär bort benet och skär upp köttet i skivor.

Sås:
1 burk krossad ananas i juice (432 gram)
1 tsk färsk riven ingefära
2 tsk sweet chili sås
1 msk honung
1 msk maizena+2 msk vatten
knappt 1/2 tsk salt 
1/2 krm svartpeppar

Blanda ananas, ingefära, sweet chili och honung.
Koka upp.
Rör ner maizenan utrörd i vatten.
Koka ca 3 minuter under omrörning.
Krydda.

Servera med kokt potatis, tomater, gröna bönor och brun sås till ungarna.