torsdag 24 augusti 2023

Benfri kotlettrad (Fläskytterfilé) i ugn



Fläskytterfilé är egentligen benfri kotlettrad men i butik kallas det för ytterfilé. Det är många, inklusive min gubbe, som blir lite upprörd över namnet ytterfilé.

"Det finns ingen del på grisen som heter så. Det finns ingen styckningsdetalj som heter ytterfilé."

Ok, jag håller med men för enkelhetens skull skriver jag även fläskytterfilé.

Jag halverade recept då det bara är gubben och Magda som ska äta kött. Det blev ändå en matlåda till gubben. 

Serverar man olika tillbehör till så fylls tallrik och mage ändå.

Idag hade jag både kokt broccoli, rårivna morötter, gubbens pressgurka och lingonsylt.

benfri kotlettrad (fläskytterfilé) ca 1 kg
1 gul lök eller 4 schalottenlök 
1 solovitlök
1/2 dl balsamicovinäger 
1/2 dl kalvfond
1 msk honung
2 tsk kinesisk soja (mörk)
2 tsk timjan
salt 
peppar (jag använde både vit- och svartpeppar)
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
1 1/2 dl creme fraiche
1 - 2 msk maizena 

Hacka lök och vitlök. 
Salta och peppra köttet runt om. 
Stek köttet tills det fått en fin stekyta.
Lyft ut köttet och placera i en ugnsfast form. Gärna smal typ brödform.
Tillsätt lök i pannan och låt brynas till löken mjuknar. 
Vänd ner vitlök och häll i balsamvinäger, kalvfond, honung, vatten, soja och timjan. Låt koka upp.
Tillsätt grädde, creme fraiche och maizena utrört i vatten.
Koka upp och låt sjuda tills den når den tjocklek du önskar på en sås. Eventuellt behöver du reda med lite mer maizena.
Häll sedan såsen över köttet.
Stek i ugnen på 160 grader i cirka 60 minuter. (Innertemperatur 70 grader).
Plocka upp köttet och skiva det.
Jag valde att lägga ner köttet i såsen igen men givetvis kan du servera var för sig.

Servera med kokt potatis och grönsaker. 

onsdag 16 augusti 2023

Dubbelpanerad skinkschnitzel med svampsås



Idag lagade jag schnitzel till gubben.  Halverade receptet eftersom det bara är han som äter animaliskt. Jag åt en vegansk schnitzel. Det finns faktiskt vegansk schnitzel som är helt okej men det blir också väldigt gott att panera tofu. Givetvis utan ägget då. Äter du halloumi så är panerad halloumi också ett alternativ till fläskschnitzel. 

800 gram skinkschnitzel
1 1/2 dl vetemjöl
knappt 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 ägg
2 dl ströbröd/panko

Häll upp vetemjöl på en tallrik.
Vispa lätt upp ägg på en annan tallrik.
Häll upp ströbröd på en tredje.
Krydda schnitzel på båda sidorna.
Vänd schnitzel i mjöl, ägg och sist ströbröd.
Stek gyllenbrun i smör.

Svampsås:
200 gram champinjoner
1/2 gul lök eller 2-4 schalottenlök 
2 dl vatten
2-3 dl grädde/iMat
1 1/2 msk grönsaksbuljongpulver eller svampfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
socker 
majsredning

Skiva eller tärna svampen.
Finhacka lök.
Fräs allt i en kastrull tills löken är glansig och svampen genomstekt.
Tillsätt vatten, grädde/iMat och buljongpulver/fond.
Krydda med salt och svartpeppar.
Låt koka ihop i minst 5 minuter. Gärna längre.
Red eventuellt av såsen med majsstärkelse/vetemjöl utrört i lite vatten.
Smaka av med en nypa socker och om det behövs mer salt/svartpeppar.

Servera med stekt potatis, svampsås och kokta grönsaker. Toppade med lite saltgurka då gubben äter kapris som godis. 

fredag 11 augusti 2023

Räksoppa

Gubben lagar räksoppa efter Leif Mannerströms recept
Passar utmärkt som förrätt.

600 gram färska räkor med skal
1 gul lök
2 msk olivolja
50 gram färsk fänkål eller 2 tsk torkad
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong 
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
ev cognac
salt
peppar 
dill till garnering

Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
Finhacka löken.
Skär fänkålen i mindre tärningar. 
Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
Fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt fiskbuljongen och vin.
Låt allt sjuda 10-12 minuter.
Sila. 
Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. 
Tillsätt grädde och låt koka cirka 10 minuter. 
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. 
Häll upp räksoppa i en tallrik, lägg räkor i mitten och garnera med dill.

 Servera räksoppan med vitlöksbröd.

onsdag 9 augusti 2023

Halloumiburgare med pommes och vattenmelonsallad

2 förpackning halloumi
4 hamburgarbröd
aioli
gröna blad
1 stor rödlök 
1 gurka
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl 12 % ättiksprit 
500 gram potatis 
Vattenmelon 
1/2 kruka mynta
1 tsk limejuice 
2 tsk balsamvinäger
salt
svartpeppar 

Skala och skiva rödlök tunt.
Skiva gurkan tunt.
Lägg i två olika skålar.
Blanda ihop vatten, socker och ättika i en kastrull och koka upp.
Fördela lagen över gurka och rödlök.
Låt stå.

Skala och skär potatisen till pommes.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja samt krydda med salt och svartpeppar.
Blanda runt.
Stek i 220 graders ugn i 25 minuter. 

Tärna vattenmelon.
Finhacka mynta.
Blanda ihop mynta, limejuice, balsamvinäger och lite svartpeppar. 
Vänd ner vattenmelon.

När det är några minuter kvar av pommestiden så placera halverade hamburgarbröd i ugnen på grillgaller och värm dem lite.

Skiva varje halloumi i 4 skivor.
Stek i lite olivolja. 

Bred aioli på hamburgarbrödets underdelar. 
Lägg gröna blad ovanpå.
Placera 2 skivor halloumi på varje hamburgarbröd. 
Toppa med picklad rödlök och gurka samt placera brödets topp överst.

Innan servering strö lite havssalt över melonsalladen.

söndag 6 augusti 2023

Linsbolognese



Igår kokade gubben Bolognese som skulle serveras idag och bli några framtida lunchlådor så därför gjorde jag en vegansk blognese med röda linser.

Linsbolognese får gärna stå och småputtra på väldigt låg värme under lång tid.

1 liten gul lök
1/2 solovitlök
1 morot
1 selleristjälk
1 msk tomatpuré
2 dl pasatana
1/2 dl rött vin
1 1/2 dl torkade röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning 
1 dl grädde (havre)
1/2 msk torkad oregano (basilika)
salt
svartpeppar

Finhacka eller "pulsera" i mixern mindre bitar av morot, selleri och lök. Det ska inte bli mos.
Fräs morot, selleri och lök tills det mjuknat och tillsätt tomatpurén och pressad vitlök.
Fräs lite till.
Tillsätt pasatana, grönsaksbuljongtärning, vin och vatten.
Koka upp.
Skölj linserna i kallt vatten.
Sänk värmen och tillsätt linserna samt oregano. 
Låt småputtra tilla linserna är mjuka och om du har tid så gärna lite längre.
Tillsätt grädde samt smaka av med salt och svartpeppar. Kanske lite mer oregano. 

Servera med kokt spagetti och lite riven "ost".

lördag 5 augusti 2023

Bakad potatis med två röror



Idag gjorde gubben två olika fyllningar som vi hade i bakpotatis. Det hade varit lika gott i smörgåstårta, grillmacka eller baguette.
Han gjorde för cirka 3 -4 potatis av varje fyllnad så vi har till macka imorgon. Givetvis beroende på hur mycket annat och hur mycket fyllning man vill ha i sin potatis. 

I vår bakpotatis tillsatte vi också grillkrydda, smör, rostad lök och riven ost. 
Äter du animaliskt kan du även toppa kantarellfyllningen med lite knaperstekt bacon.
Du kan även ha hackad sallad, majs, finhackad röd paprika i din potatis. 

Tvätta och picka potatis med en gaffel. 
Linda in i folie och baka mitt i 230 graders ugn i 1 - 1 1/2 timmar.

Tonfiskfyllning:
150 gram tonfisk i vatten
2 kokta hackade ägg
1 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
1/2 finhackad rödlök
1/2 dl hackad saltgurka
dill
chiliflakes 
salt
svartpeppar

Koka äggen och hacka.
Finhacka dill.
Häll av vattnet från tonfisken och blanda med övriga ingredienser. 
Smaka av med salt, svartpeppar och chiliflakes.



Kantarellfyllning:
400 gram kantareller eller annan svamp 
2 schalottenlökar
1/2 solovitlök
1 dl vitt vin (matlagningsvin fungerar)
2 dl grädde
gräslök
salt 
svartpeppar

Dela svampen i mindre bitar. 
Finhacka schalottenlök och vitlök.
Stek svampen tills den släppt all vätska.
Tillsätt smör, schalottenlök och vitlök. 
Fräs tills löken mjuknat.
Tillsätt vinet och låt det koka in. 
Häll i grädde och fortsätt koka tills det tjocknat. 
Smaka av med salt och peppar. 
Vänd sist ner hackad gräslök.