söndag 28 mars 2021

Köttfärsbiffar




Söndag, dagen efter sommartids införande. Jag glömde såklart bort att köksklockan inte var ändrad så maten stod inte på bordet förrän 17.05. Nåväl, alla blev mätta och nöjda.

Idag kryddade jag biffarna med grönpeppar men det hade fungerat med enbart salt och svartpeppar också. Jag tycker det är roligt att testa olika smaksättning. Grönpeppar, rosepeppar, fetaost, dijonsenap, hackade oliver, soltorkade tomater. Våga prova. 

800 gram blandfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1 gul lök
1 msk kalvfond
1 tsk torkad grönpeppar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Finhacka löken och fräs den mjuk utan att den får färg.
Blanda ihop ströbröd, grädde och ägg.
Låt svälla i 10-15 minuter.
Stöt eller hacka grönpeppar fint.
Blanda ner fond, kryddor och löken som fått svalna.
När allt är väl blandat vänder du snabbt ner färsen. Blanda inte för mycket.
Forma till biffar och stek tills de fått fin färg.

Servera med kokt potatis och brunsås. Lite extra gott med ugnsstekt spetskål, sallad och lingonsylt till också.


lördag 27 mars 2021

Kryddig karré med rostade rotfrukter och dragonkräm


- Åh, mamma! Detta var gott, utbrister Magda. Köttet är så gott. Jag gillar detta köttet.

När det kommer från någon som har svårt för "gummi"karré så känns det härligt.

Jag stekte hel karré i ugn men receptet och kryddningen passar lika bra till skivad karré som du steker på spisen.



Kryddig karré:
1,1 gram karré i bit
1 msk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rostade rotfrukter:
1 kg potatis
400 gram morötter
1 stor palsternacka

Dragonkräm:
3 dl Cream Fraiche
1 1/2 - 2 tsk dragon
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1/2 - 1 krm svartpeppar

Skala och dela potatis, palsternacka och morot i mindre bitar.
Lägg i en ugnsfast form.
Gnid in rotsakerna i olja och krydda med salt och peppar.
Gratinera i ugn 220 grader i cirka 30 minuter.

Blanda spiskummin, rökt paprikapulver, salt och svartpeppar.
Gnid in kryddblandningen runt om köttet.
Stek köttet runt om så det får fin stekyta.
Stek färdigt i 220 graders ugn i 30 - 40 minuter tills innertemperatur är 68-80 grader.
Låt vila och skär sedan i skivor.
Om någon vill ha köttet mer stekt eller om det inte skulle vara helt klart kan du steka skivorna på spisen i någon minut.

Blanda  creme Fraiche med dragon, vinäger, salt och svartpeppar.

Servera rotsaker, karré och dragonkräm med grönsallad.

onsdag 24 mars 2021

Torsk med dill och morötter



Fisk är verkligen en snabbrätt. Jag lät fisken tina lite innan jag la den i grytan. Du kan lägga i den som frusen men tänk då på att låta den småputtra lite längre. Använder du färsk fisk går det mycket snabbare.

Koka inte för hårt och inte för länge. 

600 gram torskfilé
1 gul lök
2 morötter
1/2 citron
1 kruka dill
1 dl vatten
3 dl grädde
2 msk kycklingfond
1 tsk salt
1 krm vitpeppar


Hacka löken fint.
Skär morötter i slantar.
Fräs lök och morötter i smör utan att det får färg. Löken ska mjukna.
Riv det yttersta skalet på citronen. 
Pressa ut saften.
Tillsätt vatten, grädde, kycklingfond, citronsaft och citronskal.
Låt småkoka tills morötterna börjar mjukna.
Hacka dill och tillsätt.
Dela torsken i mindre bitar.
Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
Tillsätt fisken och låt allt småputtra i 5 minuter. Gärna under lock.

Servera med kokt potatis, ärtor, rårivna morötter och en citronklyfta.

onsdag 17 mars 2021

Kycklinggryta med timjan



Otroligt snabb kycklinggryta som även passar att serveras med ris eller annat gryn.

Jag gjorde samma recept till mig men använde Astrid och aporna k*ckl*ngbitar istället. Blev riktigt gott.

Tänk på att inte steka kycklingen allt för mycket. Det räcker med att den byter färg till vit. Den kokas klar i grädden. Ju mindre bitar du har desto snabbare går det. Är du osäker så ta upp en kycklingbit och dela för att se så den är klar.

800 - 900 gram kycklingfilé
1 solovitlök
1 stor gul lök
3 - 4 dl grädde (IMat)
1 1/2 - 2 tsk timjan (torkad)
1 msk hönsfond (grönsaksbuljong)
2 - 3 tsk kinesisk soja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk citronsaft

Skala och skär löken i klyftor.
Dela kycklingen i mindre bitar.
Bryn kyckling och lök tills de får lite färg och löken mjuknar.
Pressa ner vitlöken.
Tillsätt timjan, fond, kinesisk soja, salt och svartpeppar.
Låt koka i 5 - 10 minuter beroende på hur hårt du brynt kycklingen.
Smaka av med citronsaft och eventuellt mer salt och svartpeppar.
Red eventuellt med lite maizena utrört i vatten.

Servera med kokt potatis, kokta morötter och sallad.

måndag 15 mars 2021

Pasta med rostade tomater och marinerade kronärtskockor


I tidningen Vi i villa hittade jag detta receptet som ursprungligen kommer från kokboken "Mera vego på 30 minuter" av Ylva Bergqvist (Bonnier fakta).

Det går som ett vegetariskt recept men Burrata innehåller löpe vilket alltså inte är vegetariskt. Alternativet är att ersätta Burrata med en mjölkfri ost. Lämnar över till var och en att avgöra vad de stoppar i sin mun.
Tips i receptet är att man kan använda sig av tomat på burk och det finns en hel del bra hela konserverade tomater.
Längtar till vi kan testa detta receptet med solmogna svenska tomater.
Nästa gång kommer jag absolut att använda två burkar med marinerade kronärtskockor. Både jag och gubben älskar kronärtskocka och tyckte att det var för lite.
Kanske tillsätta goda svarta oliver i rätten också.
Familjen åt utan något animaliskt protein som tillbehör men man kan servera salami eller lufttorkad skinka till.


1/2 solovitlök
700 gram körsbärstomater på kvist
1 burk marinerade kronärtskockor (290 gram) samt oljan
2 bollar Burrata
1 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
eventuellt nypa strösocker
1 kruka färsk basilika

Krossa vitlöken.
Tvätta tomaterna och plocka bort dem den kvisten.
Blanda ihop vitlök, tomater, kronärtskocka, salt och svartpeppar.
Eventuellt behövs lite socker om du inte hittat söta tomter.
Lägg allt i en ugnsfast form.
Ringla över olja från kronärtskockorna.
Ugnsbaka i 220 grader i 25 minuter eller tills tomater fått lite färg och mjuknat.
Rör någon gång under tiden.
Koka pasta.
Spara lite av pastavattnet.
Blanda ihop pasta och några msk pastavatten med tomaterna direkt i ugnsformen.
Toppa med Burrata (som du rivit isär/delat lite), basilikblad och svartpeppar.

Servera med riven parmesan och gröna blad.

söndag 14 mars 2021

Linsgryta




En linsgryta som blir mer matig med lite grönsaker. Jag hade lite rester i frysen som fick slinka ner i grytan på slutet men godast är grytan om du använder dig av färsk paprika och blomkål. Inget ont om frusna produkter men färskt är ändå färskt.
Givetvis kan du använda dig av andra grönsaker. Varför inte grovrivna morötter?
Har du en skvätt 'grädde" rundar den av smaken och lite sötma från socker eller agave sirap är gott tillsammans med curry.

1 gul lök
1/2 solovitlök
2-3 tsk curry
3 dl röda linser
1  paprika
1-2 dl blomkål
1 dl gröna ärtor
1 dl majs
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 liter vatten
1/2 dl tomatpuré
salt
svartpeppar

Hacka lök och vitlök.
Fräs lök och vitlök tillsammans med curry tills löken mjuknar.
Skär paprika och blomkål i mindre bitar.
Tillsätt och låt fräsa med löken.
Skölj linserna och tillsätt dem.
Tillsätt tomatpuré, buljongtärning och vatten.
Koka i 15 minuter eller tills linserna är klara.
Tillsätt majs och gröna ärtor.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med mer curry samt salt och svartpeppar.

Servera med kokt ris och/eller bröd.



fredag 12 mars 2021

Kycklingklubbor i ugn



Ett bra recept på kycklingklubbor i ugn. Jag använder idag en marinad med vitlök, rosmarin och oregano som kryddning men du kan testa med de örter som du gillar. Kanske vill du bara krydda med grillkrydda eller kanske använda en färdig grillolja. Det går alldeles utmärkt. 

När det gäller kyckling är det väldigt viktigt att kycklingen är klar men inte överstekt. Det är väldigt lätt att man steker kyckling för länge av rädsla för att den inte ska vara klar. Använd därför termometer.
Jag tycker också att med lite vatten i botten så blir inte kycklingen lika lätt torr. Fast om du frågar min gubbe så är all kyckling torr men kyckling med ben brukar han acceptera.

Jag serverade kycklingen med ugnsstekt potatis och morötter samt sallad.


1 kg  kycklingklubbor
2 1/2 msk kinesisk soja
1 msk ketchup
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
1 msk olja
1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1/2 solovitlök
smör
1 dl vatten

Sätt ugnen på 225°C.
Blanda soja, ketchup, rosmarin, oregano, pressas vitlök, olja, salt och svartpeppar. 
Lägg kycklingklubborna i en ugnssäker form och pensla på glazen. 
Klicka över lite smör. 
Häll vatten i botten av formen.
Stek i 220 graders ugnen i 30-45 minuter eller tills köttsaften är genomskinlig.
Ös ett par gånger. Häll på mer vatten om det behövs.
Innertemperaturen ska vid benet vara 82 grader. 


söndag 7 mars 2021

Kålsoppa med tomat



Lök, selleri och morötter gör en bra bas för olika soppor. Idag väljer jag att tillsätta vitkål och krossade tomater. Du kan givetvis använda de grönsaker och/eller rotfrukter som du har eller gillar.
Jag använder oregano och basilika som kryddor men det kan du också variera.
Familjen åt kassler till medan jag nöjde mig med ett gott bröd.


1 stor lök
3 stjälkar selleri
3 morötter
1/2 kålhuvud
1 solovitlök
1 konservburk finkrossade tomater
1 msk tomatpuré
2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 msk oregano
1/2 msk basilika
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk citronsaft

Tärna stjälkselleri, morot och gul lök.
Skär kålen i mindre bitar.
Fräs stjälkselleri, morot, vitlök och lök tills löken blir genomskinlig.
Tillsätt kålen och fräs tills den mjuknar något.
Häll i vatten och krossade tomater.
Kryddor, tomatpuré och buljongtärning.
Koka upp och låt småputtra i 15-20 minuter eller tills morötterna är klara.
Smaka av med citronsaft samt eventuellt mer salt och svartpeppar.

Servera med ett gott bröd.

fredag 5 mars 2021

BBQ-marinerad fläskytterfilé med potatisgratäng


Idag firar vi inte bara att det är mars och att våren ser ut att vara på ingång utan även att jag får stanna kvar på jobbet i ytterligare 5 månader. 

När mars började sattes också en nedräkning igång i min kalender. Den 31 mars var sista dagen på jobbet och jag ville påminna mig själv varje morgon att tiden snart var slut så jag skulle ta vara på varje sekund. Har trivts otroligt bra med kollegor och arbetsuppgifter men jag har hela tiden vetat att ett vikariat/extraresurs har ett slut. Jag har aldrig varit orolig inför framtiden för jag vet att jag alltid är välkommen för ytterligare en säsong på mitt älskade Wetlandi. I alla fall så länge som jag själv känner att kroppen orkar. Min känsla har istället varit lite vemod för att inte få lov att vara kvar och kunna utvecklas ännu mer. Jag älskar att lära mig nya saker och hela tiden utvecklas. Det har jag verkligen fått göra under denna tiden. 
I onsdags ställde jag om denna nedräkning eftersom jag blev erbjuden förlängning och jag tackade ja. Jippi!!! Nu är nedräkningen satt till 1 augusti och när den 31 augusti kommer hoppas jag att jag har kunnat byta ut mitt vemod mot glädje och tacksamhet. Glädje för alla upplevelser och tacksamhet för allt jag har fått lära mig. För den sista dagen på jobbet kommer då att innebära att cirkeln har slutits. Exakt 2 år har gått sedan jag kom som helt grön in i en värld med nya system och nytt vokabulär. Nu ska jag hålla helg och verkligen njuta av stunden.



1 - 1 1/2 kg potatis
1/2 purjolök
1 solovitlök
1 1/2 - 2 tsk salt
1 1/2 - 2 krm svartpeppar
5 dl grädde
2-3 dl riven ost
ca 800 gram fläskytterfilé 
1 1/2 - 2 dl BBQ sås

Skala och skiva potatisen tunt.
Hacka purjolök.
Blanda ihop potatis, purjolök, grädde, vitlök och kryddor i en gryta.
Koka upp och låt koka i 15 minuter. Rör om så det inte bränns i botten.
Häll över potatisen i en ugnsfast form.
Strö över riven ost.
Gratinera i ugn 200 grader tills potatisen är mjuk.
Låt köttet marinera i BBQ-såsen. Gärna över natten men ett par timmar blir också bra. 
Stek köttet i en stekpanna för att få stekyta och lägg sedan över i en ugnsfast form.
Stek färdigt i ugn 180 grader tills innertemperaturen är 65-67 grader.
Låt köttet vila så det kommer upp i strax under 70 grader innan du skär upp det.

Servera med sallad, BBQ-sås och aioli.

måndag 1 mars 2021

Köttfärsgratäng

 


Ganska snabb maträtt som går ännu snabbare om du gör den på överblivna kokta potatisar. Givetvis fungerar den lika bra att göra vegetarisk med köttfri färs (jag använder främst Anamma), ifraiche och mjölkfri ost.
Du kan också stoppa i olika grönsaker i köttfärsröran. Ett utmärkt sätt att bli av med eventuella rester i grönsakslådan. Broccoli, majs, paprika, riven morot eller olika rotfrukter. Gillar du hetta så varför inte lite jalapeno.
Jag hade idag spiskummin och paprika som kryddor men du kan också använda dig av timjan, oregano eller basilika. Rosmarin är också väldigt gott i potatisrätter. Våga testa.

8-12 potatis (fast)
600-700 gram nötfärs 
1 gul lök
1 solovitlök
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 förpackning krossade tomater (390 gram)
3 dl creme Fraiche
100 gram riven ost

Skala och skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor.
Koka 10 minuter.
Skala och finhacka lök.
Bryn lök och vitlök utan att det får färg.
Lägg över i stekgryta.
Stek köttfärsen i omgångar.
Lägg över i stekgryta.
Tillsätt krossade tomater, vinäger, vatten och kryddor.
Låt såsen puttra i 5 minuter.
Blanda under tiden ihop creme Fraiche och 2/3 av osten.
Lägg ungefär hälften av köttfärsröran i botten på en ugnsfast form.
Placera ut potatis över.
Häll på resten av köttfärsröran.
Toppa med creme Fraiche/ost.
Strö gärna resten av osten ovanpå.
Gratinera i 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

Servera med grönsallad.