onsdag 21 augusti 2024

Kimchi



Gubben älskar kimchi och har tidigare gjort efter ett annat recept men när jag hittade detta recept hos Johannes Cullberg var han tvungen att testa.

Det blev två större glasburkar med kimchi som gubben får ha helt för sig själv eftersom han tog fisksås och inte vegansk fisksås (ostronsås).

Gubben tyckte att originalreceptet innehöll lite mycket gochugaru så han valde att halvera. Vilket enligt honom var klokt 

Kimchi har flera hälsofördelar och innehåller probiotiska bakterier som är viktiga för både tarm, matsmältning och immunförsvar.

Nästa gång hoppas jag att han gör veganskt.

1 1/2 kg salladskål
3 msk salt
1 1/2 dl vatten
2 msk rismjöl 
1 msk strösocker 
2 msk riven vitlök 
1 grovt riven gul lök 
1/2 - 1 dl gochugaru (1 - 1 1/2 dl i originalrecept)
6 tunt skivad salladslök 
1 finstrimlad morot
10 cm finstrimlad rättika 
1 skalad finhacka äpple 
2 msk ingefära 
1 1/4 dl fisksås 

Skär salladskålen i 3-4 xm stora bitar och lägg i en stor skål.
Strö över salt och blanda noga så att det kommer salt på allt.
Låt stå och dra i 1 - 1 1/2 timme.
Koka upp vatten, rismjöl och socker till en tjock sås.
Låt svalna något och blanda sedan i ingefära,  vitlök,  lök, fisksås och gochugaru. 
Skölj salladskålen noga för att få bort överflödigt salt.
Smaka gärna på kålen så de är lagom salt. 
Tillsätt salladslök, morot,  rättika,  äpple och salladskål i såsen och blanda noggrant. 
Använd gärna händerna så grönsakerna inte mosas.
Lägg grönsakerna i glasburk/glasburkar men fyll inte ända upp. Täck kimchin med plastfolie. 
Stäng locket och placera i rumstemperatur i 2-3 dagar.
Ställ burken på ett fat eftersom det kan läcka ut burken när det fermenteras.
Du kommer att se hur det bubblar I glasburken.
Förvara kimchin i kylskåpet. 
Den är klar att äta efter 2 veckor.
Håller i mer än 3 månader, om det finns något kvar så länge.

söndag 11 augusti 2024

Broccolipaj


När butiken har bra pris på broccoli så passar jag på. Broccoli kan användas till så mycket som tillbehör, i wok, biffar, soppa eller som idag broccolipaj. 

Jag glömde basilika så jag strödde den över pajen istället. Använde inte gurkmeja idag så tofustanningen är ljusare än en äggstanning. 

Kala Namak är ett svart bergssalt med smak av svavel och något som jag använder för att få fram "ägg"-smak. Samma sak med gurkmeja som ger lite gulare utseende. 

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk valfri vätska (mjölk,havre eller vatten)
1 dl rapsolja

Fyllning:
1 rödlök
1/2 solovitlök
1 broccoli inklusive stjälk
1 röd spetspaprika 
2 dl riven ost

Tofustanning:
1 förpackning silkestofu 
2 dl havre/soyadryck
1 msk basilika 
2 krm salt
2 krm Kala Namak (kan ersättas med vanlig salt)
1 krm gurkmeja  (kan uteslutas)
1 krm svartpeppar

Eller

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1 msk basilika 
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och låt vila i kylskåpet i  10-30 minuter. 
Tryck ut degen i en pajform. 
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter.
Strimla lök och finhacka/pressa vitlöken. 
Dela broccoli i mindre bitar och finstrimla stammen. 
Strimla paprika. 
Stek lök och broccoli tills löken blivit mjuk. Löken ska inte få färg.
Tillsätt paprika och stek lite till.
Lägg fyllningen i pajskalet.


Gör stanningen genom att mixa ihop tofu/ägg och vätska. 
Rör ner riven ost, salt, (kalanamak) svartpeppar och basilika.
Häll stanningen över fyllningen. 



Grädda i 200 graders ugn cirka 30 minuter eller till stanningen stelnat.


Låt vila en liten stund och servera med sallad. Gubben fick lite strimlad salami till.

torsdag 8 augusti 2024

Björnbärssylt



Björnbären börjar mogna i trädgården så gubben bestämde sig för att ta hand om bären från förra året som var kvar i frysen. 
Det blev 2 mindre och en större burk med björnbärssylt. Svärföräldrarna fick en burk att njuta av.

1,3 kg björnbär
1 liter syltsocker

Koka ihop björnbär och socker i en kastrull.
Det tar cirka 20 minuter på medelvärme.
Skumma av då och då under tiden det kokar.
Häll upp sylten i rengjorda burkar.
Sätt på locket och låt kallna. 
Förvara i kyl.

onsdag 7 augusti 2024

Majas currygryta


Maja bjöd på middag i förra veckan och jag gillade verkligen maten. Självklart frågade jag henne om hon hade "höftat" eller gått efter ett recept. Hennes svar var:

"Jag hade i en lök, en vitlöksklyfta, en burk kokosmjölk, en burk majs, en förpackning Kikärter och sen salt peppar och curry körde jag efter smak. Ville ha haft i gurkmeja men den var slut."

Till, som topping på grytan som serverades med ris, hade Maja rostade kikärtor. Ett gott tillbehör som är risk att de gå som snacks.

Rostade kikärtor:
Skölj kikärtor.
Placera på ugnsplåt.
Pressa eller finhacka vitlöken och blanda med olivolja. 
Ringla olivolja över kikärtor och rör runt.
Rosta kikärtor i 170 graders ugn i 40 minuter. Rör runt några gånger. 
Ta ut och häll över på hushållspapper. 
Krydda med salt och paprikapulver. 

Här kommer min version av Majas currygryta. Jag serverade grytan med ris och det blev två middagar och två lunchlådor. Sista portionen så hade jag inte ris utan åt med lite bröd istället. Gick lika bra det.

1 förpackning kikärter 
1 stor gul lök 
1 solovitlök 
1 stor broccoli 
1 liten blomkål 
1 liten burk majs 
600 gram kokosmjölk 
1 msk curry 
1 tsk gurkmeja 
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
1 - 2 tsk limesaft

Grovhacka löken. 
Fräs lök tillsammans med curry och gurkmeja. 
Hacka eller pressa i vitlöken och fräs lite till. 
Dela broccoli i mindre bitar och hacka stammen.
Tillsätt stammen med löken.
Häll i kokosmjölk, limesaft och hälften av saltet. 
Koka upp.
Dela blomkål i mindre bitar. 
Tillsätt broccoli och blomkål i grytan.
Låt koka tills grönsakerna mjuknar. 
Vänd ner kikärtor och puttra i 5 minuter till.
Smaka av med eventuellt mer salt och limesaft.
Om du vill så red grytan med majsstärkelse utrörd i vatten.

Servera med kokt ris.
 



måndag 5 augusti 2024

Raggmunkar med fläsk och rårakor med tofu



Gubben blev idag sugen på raggmunkarni och fläsk. Eftersom jag inte kan äta ägg eller mjölk gjorde han rårakor till mig. Det är så enkelt och så gott. Råriv potatis och krydda med salt och svartpeppar. Stek tills de får fin färg på båda sidor. Istället för fläsk stektes alspånsrökt tofu som var skurna i skivor.


cirka 900 gram potatis
2 dl vetemjöl
4 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt

Skala och riv potatisen.
Blanda ihop mjöl och mjölk till en smet.
Tillsätt äggen och salt.
Stek raggmunkar. 
I mitt tycke och stekpanna blir 1 dl perfekt. Prova dig fram.

Servera med stekt fläsk och lingonsylt.