onsdag 30 september 2020

Kycklingfilé i tomat- och paprikasås

 


En god och snabb rätt som kan varieras på många sätt. Jag kryddade inte ens kycklingen utan satsade istället på att få en bra och balanserad sås.

Jag lät kycklingen vara hel men givetvis kan du dela den i mindre bitar. Att istället använda kycklingstrimlor gör rätten annorlunda och kan då lagas utan att använda ugnen. Stek bara hastigt kycklingen tillsammans med löken och låt den bli helt klar när såsen puttrar.

Det går utmärkt att tillsätta andra grönsaker i såsen än enbart paprika. Jag lade i lite frusen spenat i mitt veganska alternativ. Bra tillfälle att bli av med de där eventuella grönsaksresterna som finns i skåpet. Lite majs, broccoli eller blomkål. Varför inte haricot verts eller ärtor från frysen.

Idag serverade jag rätten tillsammans med ris men pasta passar också bra. Då hade jag tillsatt lite basilika eller oregano i tomat- och paprikasåsen. Klyftpotatis hade också varit gott till.

ca 900 gram kycklingfilé
1 röd lök
1/2 solovitlök
1 röd paprika
1 förpackning krossade tomater (  gram)
1 1/2 dl vatten
1 dl grädde
1 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka löken och dela paprikan i mindre bitar.
Bryn lök och paprika tills löken blir mjuk.
Tillsätt vitlök.
Rör ner krossade tomater, vatten, grädde, vinäger och grönsaksbuljongpulver.
Småputtra i 5-10 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Stek kycklingen tills den får fin färg och lägg över i en ugnsfast form.
Häll tomat- och paprikasåsen över kycklingen.
Gratinera mitt i 200 graders ugn i 10-15 minuter.

Servera med sallad.

torsdag 24 september 2020

Pasta med svampsås

 



En supersnabb vardagsrätt som kan göras lyxig genom att variera innehållet. Idag gjordes den i grunden vegansk men familjen åt knaperstekt bacon till. En ganska enkel bassås som kan ändras efter tycke och smak eller efter de rester som finns i kylskåpet.

Genom att byta ut smaksättningen, i dag Dijonsenap och gräslök, tex till ädelost så ändrar du hela rätten. Varför inte byta ut gräslök mot basilika? Gillar du dragon så varför inte? Färska örter eller frysta? Välja vad du gillar eller har tillgång till. Jag hade champinjoner men det finns mängder av goda svampar. Bacon kan tillsättas i såsen istället för bredvid. Bacon kan bytas ut mot stekt fläskfilé eller varför inte grillad kyckling. Jag valde att servera broccoli bredvid men det hade gått utmärkt att ha broccoli i såsen. Gillar du inte svamp? Uteslut den och tillsätt något annat. Använd fantasin och testa dig fram. 

6 dl gräddmjölk (3 dl grädde och 3 dl mjölk) animalisk eller växtbaserad
600 gram champinjoner 
1 1/2-2 msk Dijonsenap
1 kruka gräslök
1/2-1 tsk salt 
1-2 krm svartpeppar
(majsstärkelse/vetemjöl)

Skiva svampen och bryn tills vätskan försvunnit.
Tillsätt grädd/mjölk, Dijonsenap och låt koka ihop.
Smaka av med salt och svartpeppar. Kanske mer Dijon.
Hacka gräslöken och vänd ner.
Red eventuellt av med majsstärkelse/vetemjöl utrört i vatten.

Servera med kokt pasta, tillbehör och en god sallad.

torsdag 3 september 2020

Pasta med fläskfilé- och basilikasås



Ibland ska matlagningen gå snabbt och ibland ska det gå riktigt fort. Då är detta en utmärkt rätt.
Eftersom jag inte är riktigt frisk ännu så får det bli matlagning av vad som finns hemma.
Jag hade fläskfilé i kylskåpet på grund av att jag tänkte fel när jag skrev inköpslista till Magda. Fast nu blev det ju ändå rätt.
Bacon hade varit ett utmärkt tillskott i rätten eller varför inte stekt svamp. Har du överblivna  kokta grönsaker i kylskåpet kan de också slinka ner och glöm inte bort grönsakerna i frysen. Broccoli hade passat utmärkt här. 
Jag använde mig av frusen basilika men det hade gått lika bra med torkad. Använder du färsk så tillsätt den precis i slutet.

600 gram fläskfilé
3 dl Créme Fraiche
1 dl riven ost
30 gram frusen basilika
1 gul lök
1/2 solovitlök
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka 4-5 dl pasta enligt förpackningen. Spara någon dl av vattnet för att eventuellt späda grytan med.
Skär fläskfilé i medaljonger eller strimlor. 
Finhacka lök och vitlök.
Bryn fläskfilé, lök och vitlök tills köttet är genomstekt. Jag steker i omgångar och lägger över i en stekgryta.
Tillsätt crème fraiche, basilika, salt, svartpeppar och ost. 
Puttra tills osten har smält.
Smaka av med eventuellt mer kryddor.
Blanda såsen med pastan.
Späd eventuellt med lite av pastavattnet.

Servera med sallad.

tisdag 1 september 2020

Högrevsgryta med trattkantareller, timjan och morötter


Även om dagarna känns ganska somriga och vissa fortfarande går i shorts är mornar och kvällar kyliga. Hösten känns väldigt nära och därför tycker jag att denna gryta med höstsmaker passar bra.


Min slowcocker är en enkel modell som jag fick av min pappa. När jag lagar mat till 4-5 personer fungerar den utmärkt. Har tittat på andra varianter och större men aldrig kommit till skott. 

Jag tycker att konceptet med slowcocker är toppen. Utmärkt att komma hem efter jobbet eller aktiviteten och maten är klar. Visst får du göra tillbehören men saknar du tid till det finns det mängder av maträtter som är allt i ett.




800 gram högrev (grytbitar eller hel)
1 stor gul lök
2 - 3 morötter
1/2 solovitlök
1 msk timjan
1 "bubbla" färsk persilja eller 1 msk fryst
1 lagerblad
1 msk hackad torkad svamp eller 250 gram färsk
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk soja (kinesisk)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk Maizena majsstärkelse
2 dl grädde

Dela köttet i mindre bitar och grovhacka löken.
Skala och dela morötter i mindre bitar.
Bryn kött och lök i omgångar och lägg i slowcockern.
Koka ur stekpannan med vattnet för att få ut alla smaker.
Häll över i slowcockern tillsammans med morötter, pressad vitlök, timjan, hackad persilja, svamp (delad om du har färsk), lagerblad, soja och kalvfond.
Sätt slowcockern på Low och kör i 6-7 timmar (4-5 på High).
Rör ihop maizena med grädden. 
Tillsätt i slowcockern och rör om. Sätt grytan på High i ytterligare 30 minuter. 

Servera med kokt potatis och grönsaker.