Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
måndag 30 september 2013
Zucchiniplättar
- Mamma, måste du ha zucchini i? frågar Max
- Smaka först.
- Hm, säger han och tar en plätta och går.
Han hinner inte långt förrän han kommer tillbaka och ta en till. Det gick tydligen att äta zucchiniplättar.
För att slippa klagomål över vegetarisk mat så serverar jag bacin till. Sältan passar bra.
Jag stekt plättarna när jag hade ork och värmde dem i ugnen 200 grader i ca 15 minuter strax innan vi skulle äta.
Zucchiniplättar:
2 zucchini
6-8 potatis
1 dl vetemjöl
4 ägg
2 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skala potatis.
Riv zucchini och potatis.
Lägg i ett durkslag och salta.
Pressa ut all vätska.
Blanda ihop ägg och vetemjöl till en smet.
Rör ner zucchini och potatis.
Stek plättar ca 3 minuter per sida. Jag använde plättjärnet men det går utmärkt i stekpannan också. Bara du ser till att forma plättarna eftersom smeten blir allt lösare ju mer vätska som avges från zucchini och potatis.
Råkostsallad:
vitkål
4 morötter
Dressing:
1,5 msk rapsolja
1,5 msk äppelcidervinäger
1,5 msk socker
0,5 tsk salladskrydda
vitpeppar
Riv eller strimla vitkål och morötter.
Blanda.
Rör ihop ingredienser till dressingen i en kastrull.
Värm försiktigt på svag värme i någon minut, så sockret löser sig.
Smaka av med peppar.
Häll den varma dressingen över salladen och blanda runt.
Servera med stekt bacon och lingonsylt.
Etiketter:
dressing,
fläskkött,
sallad,
vegetarisk,
vegetariskt
Äppelmos med vanilj
Fick väldigt mycket äpple av svärföräldrarna och grannen skrek och bad mig plocka hos honom också.
Mår så dåligt av att se råvaror gå till spillo så även om jag egentligen inte orkar så tackar jag och tar glatt emot.
Idag gjorde jag av med lite frukt genom att koka äppelmos med vanilj.
Underbart med de svarta prickarna i moset. Lyxigt.
Har planer på att använda moset i en kaka. Om det inte blir uppätet innan.
Nu blir det till att vila. Tar på krafterna att skala äpple.
2 kg äpple
1 vaniljstång
4 dl vatten
3 dl strösocker
2 tsk atamon
Skala, kärna ur och klyfta äpplen.
Lägg äppleklyftorna i en kastrull.
Skär vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg frö och stång bland äpplen.
Tillsätt vatten.
Koka upp och skjud i 30 minuter.
Rör ibland.
Rör ner sockret och rör tills det smält.
Ta bort från värmen och rör ner atamon.
Häll upp i väl rengjorda burkar.
söndag 29 september 2013
Majas fötter
Under bordet ser jag Majas fötter. Tycker de blivit värre.
Hon har berättat att hon får ont på gympan. När hon går mycket. Springa hade varit jobbigt.
I somras på danslägret hade hon också väldigt ont men jag trodde det var eftersom hon dansade så mycket.
Är nog dags att hon går till skolsköterskan för råd.
Skånsk kalops
Idag jublar familjen. Inte bara gubben som älskar kalops.
Köpte idag kött i den lokala butiken och vilken skillnad. Inte så att det var äckligt men det går inte att jämföra med nystyckat hos slaktaren.
1 1/2 kg grytbitar (högrev)
3 gula lökar
1/2 dl vetemjöl
15 kryddpepparkorn
3-4 lagerblad
1 1/2 tsk salt
2 msk kalvfond
vatten
4 morötter
Vänd köttet i mjöl.
Klyfta löken.
Stek kött och lök i omgångar.
Lägg över i en gryta.
Tillsätt kryddor, fond och täck med vatten.
Koka på svag värme i 2-2 1/2 timme.
Skala morötterna och dela mindre bitar.
Lägg morötterna i grytan och koka i ytterligare 20 minuter.
lördag 28 september 2013
Morotsbiff
Familjen har åkt iväg på barnkalas. Så jag passar på att laga vegetariskt till mig själv. Hoppas tårtorna smakar bra. Kanske kommer det hem en liten bit till mig.
2-4 morötter
2 ägg
2 msk maizena
1/2 dl skorpmjöl
1-2 vitlöksklyftor
knappt 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Blanda ägg, maizena, skorpmjöl, kryddor och pressa ner vitlöken.
Riv morötter och blanda ner i smeten.
Klicka ner i stekpanna och forma till biffar. Jag fuskade och använde min form.
Smeten räckte till 3 riktigt stora morotsbiffar. Som ensam vegetarisk rätt räckte det gott och väl med två för mig.
Servera med vitlökssås, vitkålssallad och tomater.
Tårta nummer 2
Som fyllning till tårtan kokade jag världens enklaste och godaste kolasås.
Kolasåsen blandades med 3 dl vispad grädde.
På toppen brer gubben ut grädden.
Sidorna spritsade han.
Jag strödde strössel på och gubben placerade mina försök till marsipanrosor.
Även på denna tårta kommer det ljus. Gubben har köpt sådan ljus som tänder sig själv igen efter att man blåst ut dom.
Kolasåsen blandades med 3 dl vispad grädde.
På toppen brer gubben ut grädden.
Sidorna spritsade han.
Jag strödde strössel på och gubben placerade mina försök till marsipanrosor.
Även på denna tårta kommer det ljus. Gubben har köpt sådan ljus som tänder sig själv igen efter att man blåst ut dom.
Fortsättning på gubben bakar
Ta ut tårtan ur kylen och ta bort plasten.
Placera ett tårtfat på tårtbotten och vänd hela tårtan rätt.
Den är nu färdig att spacklas med smörkräm, vilket kommer att göra att tårtan håller sig färsk.
Smörkräm:
375 gram osaltat smör
1-4 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha krämen)
3/4 burk marshmallowfluff på burk
3-4 msk grädde
3-4 msk vanilinsocker
ev. smakessens
Vispa det rumsvarma smöret med elvisp i 15-20 minuter.
Tillsätt sedan i tur och ordning:
florsocker (vispa i 5 minuter)
marshmallowfluff (vispa i 5 minuter)
ovispad grädde (vispa i 5 minuter)
Spackla hela tårtan med ett jämnt lager smörkräm.
Ställ svalt i kylen några timmar att stelna.
Sedan är det dags för att lägga på marsipantäcket.
Gubben färgade marsipan 500 gram med svart karamellfärg. Knådade riktigt ordentligt. Om marsipanen blir för lös så knåda in lite maizena.
Kavlade ut och skar remsor för att klä sidorna på tårtan. Givetvis går det bra att göra ettt helt täcke och klä tårtan med men då behöver du mer marsipan.
Till lock hade gubben fuskat och köpt ett färdigkavlat vitt tårtlock.
Tårtan dekorerades med namn och siffran 5.
Gubben har också köpt sprutande ljus som skasättas på senare.
fredag 27 september 2013
Plopp kärlek
Jag är inte mycket för choklad men när jag ser en nyhet i automaten på jobbet så måste jag helt enkelt prova.
Kan inte låta bli när jag ser något som jag inte testat innan. För det mesta för det mig på många nya spännande upplevelser men även på äckliga.
Detta tillhörde nog en av de trevliga.
Plopp med gelehallon i mitten var faktiskt gott. Fast jag hade hellre ätit gelehallonen som de är istället för i choklad.
Teater
Rymt från jobbet en stund och går på teater.
3 olika sidor av dramatikern Samuel Beckett tolkade av teater buzka.
"Fotsteg", "Quad" och "Fragment för teater 1"
Gubben står vid spisen
När gubben ändå är i köket lagar han också mat.
Potatismos och falukorv. Morötterna kokade han i buljong.
Lyxigt att bli serverad.
Gubben bakar
I morgon fyller barnbarnet V hela 5 år. Var sjutton har tiden tagit vägen? Känns som igår som hans pappa kom med en blombukett till gubben där det stod:
"Grattis du ska bli farfar."
Nästa år ska busungen börja skolan.
Inte konstigt att en annan känner sig gammal och trött.
Gubben har tagit på sig att baka tårta till V:s kalas. Och våghalsig som han är så inte ska han köra på sitt gamla vanliga recept som han vet är bra. Nej, han ska testa ett nytt och helt oprövat. Ur en tidning till och med (101 nya idéer). Hoppas verkligen att det fungerar annars är det han som får baka mer medan jag jobbar ikväll.
Receptet är gjort av Carola Schill som driver bloggen www.mycakes.se men givetvis ska gubben ändra på hennes recept. Carola har ett lager med mousse men gubben gör två olika mousse. Ett lager med hallon och ett lager med blåbär. Vilket jag inte är så glad över.
- Äsch, det blir inte fläckar på kläderna av blåbärsmousse.
- Vad är det enda man ska undvika på barnkalas, pappa? säger Maja. BLÅBÄR!!
Du behöver:
Lägg springformens ring på ett bakplåtspapper och rita ut en rundel. Klipp ut och täck botten med den.
Pensla botten och formens kant med lite olja.
Klipp en ca 10 cm bred remsa av bakplåtspapper.
Smörj ena sidan med lite olja och klä sedan insidan av formens kant med pappersremsan. Kakan blir högre än själva formen, därför behövs den extra höjden som pappret ger.
Grundrecept tårtbotten:
Ställ tre stora glas på bordet. (Gubben använde IKEAS kaffeglas)
Knäck 5 stora, rumsvarma ägg i det första glaset.
Fyll det andra glaset med strösocker tillsamma nivå.
I det tredje glaset:
häll potatismjöl till ca 1/3 , kakao 1/3 och fyll sedan på med vetemjöl till samma nivå som de två andra glasen.
Lägg i 1 1/2 tsk bakpulver i glaset med mjöl/kakao.
Häll över ägg och socker i en rymlig bunke (köksmaskinen).
Vispa länge med elvisp - minst 5 minuter och helst 10 minuter - så att smeten blir ljus och pösig.
Blanda mjöl- och kakaoblaandningen ordentligt i en separat bunke.
Häll sedan ner blandningen i smeten med hjälp av spatel och luftiga, yviga tag
Grädda kakan i 35-40 minuter.
Prova med sticka att kakan känns torr/färsig innan du tar ut den ur ugnen.
Ta direkt av den löstagbara ringen och riv bort pappersremsorna.
Lägg en bit bakplåtspapper på en tallrik, lika stor som tårtbotten.
Vänd sedan tårtbotten försiktigt upp och ner på tallriken.
Trä tillbaka ringen över kakan och lägg över en ren kökshandduk.
På det sättet får du en rak och fin botten att jobba med.
Mousse:
5 dl bär
1 dl Daansukker Gelesocker Multi
1/2 msk vanlijsocker
3 dl vispgrädde
Koka en syltliknande kompott av valfria bär eller frukt och syltsocker eller gelesocker.
Vispa grädden stadigt.
Blanda ihop bär och grädde till en mousse.
Montering:
Skär tårtan i tre delar.
Klä insidan av springformen med plastfolie.
Ta till i överkant eftersom du ska svepa om den om tårtan sedan.
Nu måste du tänka tvärt om.
Lägg först i den del som bli överdelen på tårtan.
Fyll på med mousse. Gubben spritsar ut och brer sedan lagret jämnt med baksidan av en sked.
Lägg på mittendelen av tårtan och fyll på med lite mer mousse.
Lägg på sista delen som blir botten på den färdiga tårtan.
Se till att tårtan är jämn mellan varje lager.
Plasta nu om tårtan och låt den stå till sig i kylen över natten. Eftersom gubben bakar tårtan på förmiddagen så fortsätter han ikväll.
Fortsättning på denna tårtan kommer i morgon.
Nu bakar han ytterligare en fast enligt gammalt och beprövat recept.
"Grattis du ska bli farfar."
Nästa år ska busungen börja skolan.
Inte konstigt att en annan känner sig gammal och trött.
Gubben har tagit på sig att baka tårta till V:s kalas. Och våghalsig som han är så inte ska han köra på sitt gamla vanliga recept som han vet är bra. Nej, han ska testa ett nytt och helt oprövat. Ur en tidning till och med (101 nya idéer). Hoppas verkligen att det fungerar annars är det han som får baka mer medan jag jobbar ikväll.
Receptet är gjort av Carola Schill som driver bloggen www.mycakes.se men givetvis ska gubben ändra på hennes recept. Carola har ett lager med mousse men gubben gör två olika mousse. Ett lager med hallon och ett lager med blåbär. Vilket jag inte är så glad över.
- Äsch, det blir inte fläckar på kläderna av blåbärsmousse.
- Vad är det enda man ska undvika på barnkalas, pappa? säger Maja. BLÅBÄR!!
Du behöver:
- springform med löstagbar kant ca 24 cm (min är 25 cm)
- elvisp/köksmaskin
- 2 bunkar
- bakplåtspapper
- 5 ägg
- strösocker
- potatismjöl
- kakao
- vetemjöl
- bakpulver
Lägg springformens ring på ett bakplåtspapper och rita ut en rundel. Klipp ut och täck botten med den.
Pensla botten och formens kant med lite olja.
Klipp en ca 10 cm bred remsa av bakplåtspapper.
Smörj ena sidan med lite olja och klä sedan insidan av formens kant med pappersremsan. Kakan blir högre än själva formen, därför behövs den extra höjden som pappret ger.
Grundrecept tårtbotten:
Ställ tre stora glas på bordet. (Gubben använde IKEAS kaffeglas)
Knäck 5 stora, rumsvarma ägg i det första glaset.
Fyll det andra glaset med strösocker tillsamma nivå.
I det tredje glaset:
häll potatismjöl till ca 1/3 , kakao 1/3 och fyll sedan på med vetemjöl till samma nivå som de två andra glasen.
Lägg i 1 1/2 tsk bakpulver i glaset med mjöl/kakao.
Häll över ägg och socker i en rymlig bunke (köksmaskinen).
Vispa länge med elvisp - minst 5 minuter och helst 10 minuter - så att smeten blir ljus och pösig.
Blanda mjöl- och kakaoblaandningen ordentligt i en separat bunke.
Häll sedan ner blandningen i smeten med hjälp av spatel och luftiga, yviga tag
Grädda kakan i 35-40 minuter.
Prova med sticka att kakan känns torr/färsig innan du tar ut den ur ugnen.
Ta direkt av den löstagbara ringen och riv bort pappersremsorna.
Lägg en bit bakplåtspapper på en tallrik, lika stor som tårtbotten.
Vänd sedan tårtbotten försiktigt upp och ner på tallriken.
Trä tillbaka ringen över kakan och lägg över en ren kökshandduk.
På det sättet får du en rak och fin botten att jobba med.
Mousse:
5 dl bär
1 dl Daansukker Gelesocker Multi
1/2 msk vanlijsocker
3 dl vispgrädde
Koka en syltliknande kompott av valfria bär eller frukt och syltsocker eller gelesocker.
Vispa grädden stadigt.
Blanda ihop bär och grädde till en mousse.
Montering:
Skär tårtan i tre delar.
Klä insidan av springformen med plastfolie.
Ta till i överkant eftersom du ska svepa om den om tårtan sedan.
Nu måste du tänka tvärt om.
Lägg först i den del som bli överdelen på tårtan.
Fyll på med mousse. Gubben spritsar ut och brer sedan lagret jämnt med baksidan av en sked.
Se till att tårtan är jämn mellan varje lager.
Plasta nu om tårtan och låt den stå till sig i kylen över natten. Eftersom gubben bakar tårtan på förmiddagen så fortsätter han ikväll.
Nu bakar han ytterligare en fast enligt gammalt och beprövat recept.
Dagens klokhet
"I believe in being strong when
everything seems to be going wrong.
I believe that happy girls are
the prettiest girls.
I believe that tomorrow is
another day,
and I believe in miracles”
Audrey Hepburn
torsdag 26 september 2013
Kallt
Det var längesedan jag kände av Raynuds syndrom så mycket som ikväll.
Lila fingrar som värker av blodfyllda kärl. Smärta långt upp i armarna.
Känns som om jag fryser till is inuti. Jobbigt när jag faktiskt sitter inomhus och kollegan står i t-shirt.
Hoppas verkligen att det inte blir en kall och jobbig vinter.
Även om det lindrar med varma kläder så hjälper det inte när det är riktigt kallt.
Dags att plocka fram vantar och pulsvärmare.
Lila fingrar som värker av blodfyllda kärl. Smärta långt upp i armarna.
Känns som om jag fryser till is inuti. Jobbigt när jag faktiskt sitter inomhus och kollegan står i t-shirt.
Hoppas verkligen att det inte blir en kall och jobbig vinter.
Även om det lindrar med varma kläder så hjälper det inte när det är riktigt kallt.
Dags att plocka fram vantar och pulsvärmare.
onsdag 25 september 2013
I väntan
En timme att vänta tills tåget kommer. Espresso House på Hässleholms station. Litet, intimt och riktigt mysigt.
Sushi Yama
Jag köper alltid med mig mat på tåget när jag åker från Stockholm. Alltid från Sushi Yama. Idag tog även gubben sushi. Äkta då. Jag äter den vegetariska.
Att se gubben äta med pinnar är ungefär som att se en brandman i full mundering dansa Svansjön.
Men han får i sig maten.
Wasabi och ingefära ratar han. Tyvärr. Han hade gott kunnat äta lite wasabi så han blivit av med den mansförkylning han fått. Stackare!
ASG!!
Så mycket som jag skrattade igår så kommer jag leva i många hundra år.
Jeff började med en inledning där han stod själv på scen. Han pratade snabbt och jag var rädd att gubben inte skulle hänga med.
-Började du med buktaleri eftersom du sög på stand up?
Jeff hade klarat sig utan dockorna men när han introduserar Ahmed lyfts nästan taket.
- I think they like you.
- WHY????
När han sa:
- Silence I'll keel you!
Tjöt publiken.
- Swedish weather is bipoler. Hot, cold, hot, cold, rrraaaiinnn.
Som en pausakt berättade Jeff om sitt projekt att få fler att börja med buktaleri. Han har skapat en MiniMe, en liten Jeff, som är ett mellanting med leksak och proffsdocka.
Visst var det kul men när den där lila dockan Peanut kom in höjdes skratten.
Som avslutning kom Walter. Av skratten att dömma så ligger Walters populäritet i höjd med Ahmed.
Han är verkligen en bitter, elak gubbe. Men oj så rolig.
Allra sist så fick Walter svara på frågor som publiken fått ställa till honom.
-Walter, how do we make our children let go?
- Stomp on their fingers.
-I cought my husband with a blowupdoll. What should I do?
-Give it to Jeff. He can make it talk.
Det var mycket snuskskämt men på ett ganska snällt sätt.
Det var en fantastisk kväll.
Jeff började med en inledning där han stod själv på scen. Han pratade snabbt och jag var rädd att gubben inte skulle hänga med.
-Började du med buktaleri eftersom du sög på stand up?
Jeff hade klarat sig utan dockorna men när han introduserar Ahmed lyfts nästan taket.
- I think they like you.
- WHY????
När han sa:
- Silence I'll keel you!
Tjöt publiken.
- Swedish weather is bipoler. Hot, cold, hot, cold, rrraaaiinnn.
Som en pausakt berättade Jeff om sitt projekt att få fler att börja med buktaleri. Han har skapat en MiniMe, en liten Jeff, som är ett mellanting med leksak och proffsdocka.
Visst var det kul men när den där lila dockan Peanut kom in höjdes skratten.
Som avslutning kom Walter. Av skratten att dömma så ligger Walters populäritet i höjd med Ahmed.
Han är verkligen en bitter, elak gubbe. Men oj så rolig.
Allra sist så fick Walter svara på frågor som publiken fått ställa till honom.
-Walter, how do we make our children let go?
- Stomp on their fingers.
-I cought my husband with a blowupdoll. What should I do?
-Give it to Jeff. He can make it talk.
Det var mycket snuskskämt men på ett ganska snällt sätt.
Det var en fantastisk kväll.
tisdag 24 september 2013
Jeff Dunham i Hovet
Jeff Dunham "Disorderly conduct".
På plats en timme innan föreställningens start. Platserna fylls på så sakta.
Spännande.
Funderar på showens namn. Det måste väl betyda Förargelseväckande beteende? Hm, låter farligt.
På plats en timme innan föreställningens start. Platserna fylls på så sakta.
Spännande.
Funderar på showens namn. Det måste väl betyda Förargelseväckande beteende? Hm, låter farligt.
Ben & Jerry's
Lunch
Hurtigs Konditori på Drottninggatan
Vilka råvaror. Helt otroligt. För 99 kronor plockas en sallad ihop. Förutom sallad, gurka och tomat får du välja 5 ingredienser där 3 får vara kött, fågel eller fisk och skaldjur.
Har precis ätit de godaste soltorkade tomater och gubbens kronärtskocka var sagolik.
Rekommenderas varmt.
Vilka råvaror. Helt otroligt. För 99 kronor plockas en sallad ihop. Förutom sallad, gurka och tomat får du välja 5 ingredienser där 3 får vara kött, fågel eller fisk och skaldjur.
Har precis ätit de godaste soltorkade tomater och gubbens kronärtskocka var sagolik.
Rekommenderas varmt.
Som det kan gå
Jag vill göra saker i god tid och min gubbe i sista minuten.
Min packning betyder tanke och planering. Hans två strumpor och kalsonger nerkastade i en väska.
Denna gången lät jag honom bestämma hur packningen skulle gå till. Alltså i sista minuten.
Så här står jag i Stockholm. Utan hårborste, hårfön och en stor fettfläck mitt på toppen jag skulle ha ikväll.
Inte låter jag mig själv bli arg. Lite irriterad.
-Det är mitt fel va? undrar gubben. Eftersom jagstressade dig igår.
Hm!!
Han ska få ge sig ut själv och köpa en borste. För såhär går jag inte ut. Resten löser sig.
Min packning betyder tanke och planering. Hans två strumpor och kalsonger nerkastade i en väska.
Denna gången lät jag honom bestämma hur packningen skulle gå till. Alltså i sista minuten.
Så här står jag i Stockholm. Utan hårborste, hårfön och en stor fettfläck mitt på toppen jag skulle ha ikväll.
Inte låter jag mig själv bli arg. Lite irriterad.
-Det är mitt fel va? undrar gubben. Eftersom jagstressade dig igår.
Hm!!
Han ska få ge sig ut själv och köpa en borste. För såhär går jag inte ut. Resten löser sig.
Dagens klokhet
Ikväll är det dags för gubben att utnyttja sin bröllopspresent. Jag gav honom biljetter till Jeff Dunhams föreställning.
Men
innan dess så ska vi njuta av en hel dag bara han och jag i Stockholm.
Planer? Nej. Vi tar det som det kommer. Stockholm känner vi ganska bra.
Du får väl följa med under dagen om du vill se våra upptåg. Eller, vi
kanske stannar inne i lägenheten hela dagen. Vem vet.
måndag 23 september 2013
På äventyr
Gubben och jag är på väg på äventyr. 3 dagar alldeles själva.
Nu tar vi det lugnt på tåget. Räkmacka, korsord och bok.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)