fredag 31 maj 2024

Vegansk broccolipaj med soltorkad tomat


Idag var jag bjuden på vinkväll med min mamma och svägerska. Jag stod för maten och bestämde mig snabbt för att det skulle bli en paj med sallad. Passar utmärkt till vin och "tanttjat".


Tofustanning kan givetvis ersättas med äggstanning.


Pajskal:
125 gram mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
1-3 msk vatten
2 krm salt

Tofustanning:
150 gram silkestofu
1 1/2 dl växtbaserad dryck eller grädde
2 dl riven vegansk ost
1 krm cayennepeppar
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Fyllning:
400 gram broccoli
1 gul lök
1 solovitlök alternativt 3-4 vitlöksklyftor
125 gram soltorkade tomater
2-3 krm salt
1 krm svartpeppar 

Knåda ihop alla ingredienser till pajdegen. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 30 minuter. 
Tryck ut degen i en pajform (22 cm i diameter). 
Nagga pajskalet och förgrädda i 220 graders ugnen i 7-10 minuter.
Mixa alla ingredienser (förutom osten) till tofustanning till en slät sås.
Vänd ner osten. 
Sänk värmen på ugnen till 200 grader. Skiva lök tunt och hacka vitlöken fint.
Dela broccoli i mindre buketter. 
Stek tills lök och vitlök mjuknar utan att få färg.
Tillsätt broccolin och steka några minuter till.
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Grovhacka tomaterna.
Lägg broccoliröran i pajskalet och fördela tomaterna överst.
Häll tofustanningen över och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. 

Servera med en sallad.

tisdag 28 maj 2024

Vegansk dragonpasta med stekt portabello


Snabba och goda pastarätter är underbart att ta till på vardagarna men också vid andra tillfällen. Bjud en lite lyxigare sallad till så har du en bra bjudrätt. Byt ut den torkade dragonen mot 1/2 kruka färsk.
 
Kokta grönsaker som haricots verts eller broccoli passar också bra både i såsen och som tillbehör. 

Blanda gärna ihop pasta och sås men du kan 8ckså servera var för sig.

2 portabellosvampar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt matlagningsvin
1 grönsaksbuljongtärning 
5 dl matlagningsgrädde (sojagrädde)
1 dl riven parmesanost (vegansk)
1 tsk salt 
1 - 2 krm svartpeppar
1/2 - 1 msk torkad dragon
1/2 krm chiliflakes (kan uteslutas)
 
Hacka lök och vitlök fint.
Fräs löken mjuk helst utan att det får färg.
Hacka portabello grovt.
Tillsätt svampen med löken.
Häll i vitt vin och småputtra i några minuter. 
Tillsätt buljongtärning och grädde.
Koka upp och låt puttra någon minut.
Sänk värmen, blanda ner parmesan och låt osten smälta.
Smaka av med salt, svartpeppar och dragon.

måndag 20 maj 2024

Pasta med sparris och tomat

Nu börjar årets primörer dyka upp i butiken. Det finns inget godare än dessa sköra grönsaker som inte kräver så mycket jobb för att smaka fantastiskt. Denna pastarätten gjorde jag som lunch och det passar utmärkt även som middag.

Jag serverade vegansk salami på min tallrik medan gubben valde lufttorkad skinka. Det hade även fungerat bra med  grillade/stekt kyckling eller varför inte med kryddig korv. Använd resterna i kylskåpet. Du kan även lägga i någon annan grönsak som du har kvar efter tidigare måltider. Broccoli, gröna ärtor, paprika, majs. Utmärkt sätt att ta till vara på resterna. 

Att utesluta proteinkällan hade också gått utmärkt. 

Servera gärna en sallad till.


1 knippe sparris 
1 stor bifftomat
3 vitlöksklyftor
mozzarella 
1 msk oregano 
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Ansa sparrisen och dela i mindre bitar.
Spara knopparna för att lägga i dem lite senare. 
Dela tomaten i mindre bitar och grovhacka vitlöken. 
Riv/hacka mozzarella om du inte har riven.

Sätt på välsaltat vatten till pastan och koka pastan enligt förpackningen. 

Börja med att lägga sparrisen i ett stekjärn med lite vatten (1/2 dl).
Låt sparrisen småkoka några minuter tills vattnet kokat bort.
Tillsätt smör cirka 25 gram (finns bra veganska alternativ).
När det börjar fräsa vänder du ner vitlöken och efter några minuter även tomaterna. 
Låt allt puttra ihop tills tomaterna börjat släppa vätskan men inte tills allt är mos.
Vänd ner sparrisknopparna och smaka av med salt, svartpeppar och oregano. Eventuellt kan du behöva lite socker (1-3 krm).
Stäng av plattan och vänta in pastan om den inte har kokt klart. (SPARA lite pastavatten 1-2 dl)
Vänd ner pastan i tomatsåsen.
Sätt på plattan igen på medelvärme.
Tillsätt lite av pastavattnet och blanda väl tills såsen blivit lite tjockare. 
Sist vänder du ner Mozzarella.

Smaklig måltid.