fredag 21 juni 2024

Grillspett av svamp



Idag serverades grillspett på portobello och ostronskivling. De blev lite väl starka så jag har ändrat receptet för framtiden.  Kommer absolut att göra dessa igen.
Grillspetten kan serveras som kebab i kebab- eller libabröd samt grönsaker men idag blev det stekt potatis och sallad. Givetvis med god sås till också. 

2 rödlökar
300 gram portobello
300 gram ostronskivling

Marinad:
1 1/2 msk Kikkoman Original sojasås
1 msk TABASCO® Chipotle pepparsås
1/2 tsk mald spiskummin
1 msk kebabkrydda
3 msk neutral rapsolja

Vitlökssås:
1/2 solovitlök 
1 1/2 dl Greek style yoghurt 
1/2 dl crème fraiche (vegansk)
salt
svartpeppar 

Dela svampen i större bitar. 
Dela rödlöken i grova klyftor.
Blanda ingredienserna till marinaden i en skål.
Vänd ner rödlök och svamp och blanda väl så att allt täcks av marinaden.
Låt stå i minst 30 minuter men går utmärkt att förbereda dagen innan.
Varva rödlök och svamp tätt ihop på grillspett. 
Grilla tills spetten fått fin färg. 
Om du grillar i ugnen så lägg spetten på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in i mitten av ugnen 225 grader i 30 - 40 minuter. 
Ta ut och låt spetten vila 10 minuter innan servering.

Vitlökssås: 
Blanda ihop alla ingredienserna i en skål. 
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med stekt potatis, sallad och sås.

söndag 16 juni 2024

Tomat- och baconpaj


Gubben har pratat om att det snart är dags att laga tomatpaj. Så fort det börjar dyka upp svenska tomater i butiken så tycker han att det är dags. Det har inte passat att laga tomatpaj förrän nu så idag ska han få sin älskade tomatpaj.

Denna paj räcker även till två matlådor och pajen är även god att äta kall.

Pajdeg: 
2 1/2 dl vetemjöl 
75 gram smör 
3/4 dl Kesella 

Hacka ihop smör och mjöl. 
Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg. 
Låt degen vila i kylskåp cirka 30 minuter. 
Tryck ut degen i pajform cirka 24 cm i diameter. 
Nagga med en gaffel. 
Förgrädda i 10 minuter på 200 grader. 

Pajfyllning: 
2 paket bacon 
2 - 4 tomater (beroende på storlek och hur mycket du vill ha i)
1 gul lök 
250 gram Keso 
3 ägg 
2 dl riven ost 
2 tsk potatismjöl 
1 krm salt 
1 - 2 krm svartpeppar 

Hacka lök och skär bacon i mindre bitar. 
Stek bacon och låt löken steka med tills löken mjuknar. 
Skiva tomaterna. 
Lägg tomater samt bacon- och lökröran i pajformen. 
Blanda Keso, ägg, ost, potatismjöl, salt och svartpeppar. 
Häll blandningen överst i pajformen. 
Grädda cirka 30 minuter på 200 grader.

Servera med sallad. 

måndag 10 juni 2024

Icebug Eli RB9X


Jag har i flera år sneglat på skor från Icebug men dels har jag varit snål och i ärlighetens namn har jag helt enkelt inte kommit till skott med att beställa. 
När vi bokade en resa till Spanien bestämde jag mig för att köpa ordentliga promenadskor. Varken jag eller gubben är personer som ligger och solar utan vi vill uppleva och se. Så att vi skulle gå mycket visste jag redan.

Vi valde modellen Eli RB9X 
Helst hade jag köpt en i varje färg men eftersom jag inte har så stor plånbok bad jag barnbarn Stora A välja åt mig. Självklart valde hon rosa.

Gubben valde själv och som Stora A sa; 
- Klart morfar valde svarta.

Mina skor satt som gjutna men gubben fick gå upp en storlek. 

Det känns som om du tar på dig ett par strumpor eller en extra hud. Skorna är så lätta att det inte känns som att du har något på fötterna. Gubben fick i början kämpa lite för att få på sig skorna men efter några gånger gick det lättare. 

Icebug är ett svenskt privatägt företag som värnar om miljön och sina anställda. Det är ett företag som är transparant och med deras initiativ Follow the Footprints kan alla som vill följa hela produktionskedja för att se vad en produkt innehåller för komponenter och var den är producerad. 

Sulan är gjord i Icebugs egen gummiblandning RB9X och har ett fantastiskt grepp.

Vi gick väldigt mycket under våra två veckor i Spanien och skorna var helt underbara. Tänk att sätta på sig ett par nya skor och de känns som att de alltid suttit på fötterna. 

Jag hade tagit med mig andra skor/sandaler att använda på kvällen när vi skulle ut och äta men det blev att jag använde mina Icebug mer än jag planerat. 

Jag skadade nämligen min tå när jag en morgon inte orkade lyfta benet ordentligt när jag gick in från balkongen. (Så går det när man har en kropp som är lite knas och en hjärna som inte accepterar.)

Jag var orolig över hur det skulle gå med en bruten tå och våra promenader men det var inga som helst problem med Icebug. 

Skorna är inte bara otroligt sköna utan även snygga och fungerar utmärkt till finklänningen också. 

Mina Icebug har varit det enda som jag kunnat använda i tre veckor på hemmaplan medan min tå har läkt. Funderar på om jag kanske ska köpa ytterligare ett par men har samma problem som första gången. Jag kan inte bestämma mig för vilken färg.

Gubbens skor har plågats rejält. Inte bara av vår semester utan också i helgen av mjöl från langostillverkning på 10-års kalaset.
 
Dessutom har han en fotsvett som är riktigt nasty så det var dags för skorna att få lite kärlek. 

Detta med att tvätta skorna var en av de saker som tilltalade mig när jag läste om Icebug. Visst, många andra skor kan också tvättas i maskin men min erfarenhet har varit att det många gånger inte blir så bra. Jag läste så många recensioner och blev övertygad. 

På hemsidan rekommenderas att man tvättar skorna tillsammans med några handdukar men jag la också skorna i en tvättpåse. Tvättade sedan i 30 graders snabbprogram. 

Efter det plockade jag ut innersulan och lät dem lufttorka.

De blev som nya och luktar gott igen. Perfekt!

Vi är båda otroligt nöjda med Icebug Eli RB9X  och rekommenderar dem varmt.

söndag 9 juni 2024

Langos till Mimmis 10-års kalas

Min underbara svärdotter Julia tillika födelsdagsbarnets mamma
Foto: Privat

Gubben bakade langos i långa banor när bonusbarnbarnet hade 10-års kalas.

Foto: AnnCharloth 

Eftersom det skulle komma 39 gäster (inklusive barn) så hölls födelsedagskalaset i bygdegård med riktigt kök. Tur när man måste ha fyra grytor med olja igång samtidigt. 

Foto: Maja

Totalt gjordes deg på 3 paket jäst. Inte lite deg med andra ord. Lite överdrivet då det blev ungefär 30 langos kvar men bättre med för mycket än för lite.

Foto: AnnCharloth 

Langos blir bäst om man gör allt i ett steg men man kan också förbereda. Degen jäser inte lika bra andra gången om den har legat för länge och blir inte lika bra efter fritering.

Blir det deg över kan du förvara i kylskåpet några dagar och den går även utmärkt att frysa. Redan tillagade langos går givetvis att värma i ugn eller micron men blir inte lika goda.

Foto: AnnCharloth 

4 personer (8 langos)
1/4 paket jäst
1 1/2 dl vatten 37 gradigt
1 kokt kall potatis
2-3 krm salt
ca 4 dl vetemjöl special

Rör ut jäst i vatten.
Pressa eller riv potatisen och blanda ner den tillsammans med salt och 3 dl mjöl.
Arbeta degen 3-4 minuter och tillsätt lite mer mjöl i omgångar tills degen precis släpper från skålen.
Degen ska vara ganska lös men hanterbar.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp och arbeta degen med lite mjöl på bordet.
Dela i 8 bitar och rulla släta bullar som du sedan formar avlånga och plattar ut till stora tunna bröd.
Lägg bröden på smord plåt med mjöl både över och under.
Låt jäsa under bakduk i 10 minuter.
Fritera ca 2 minuter på varje sida eller tills langosen fått fin färg. Lägg inte i för många åt gången.
Använder du dig inte av en fritös så var försiktig med oljan. Med en stektermometer kan du kontrollera värmen. Bäst friteras langosen i 190 grader.

Topping:
riven ost
röd lök
räkor
skinka
vitlökssås (gräddfil, vitlök, salt och svartpeppar)
svart kaviar
röd kaviar
tångkaviar
riven rökt tofu
vegansk "skinka"