|
Min underbara svärdotter Julia tillika födelsdagsbarnets mamma Foto: Privat |
Gubben bakade langos i långa banor när bonusbarnbarnet hade 10-års kalas.
|
Foto: AnnCharloth |
Eftersom det skulle komma 39 gäster (inklusive barn) så hölls födelsedagskalaset i bygdegård med riktigt kök. Tur när man måste ha fyra grytor med olja igång samtidigt.
|
Foto: Maja |
Totalt gjordes deg på 3 paket jäst. Inte lite deg med andra ord. Lite överdrivet då det blev ungefär 30 langos kvar men bättre med för mycket än för lite.
|
Foto: AnnCharloth |
Langos blir bäst om man gör allt i ett steg men man kan också förbereda. Degen jäser inte lika bra andra gången om den har legat för länge och blir inte lika bra efter fritering.
Blir det deg över kan du förvara i kylskåpet några dagar och den går även utmärkt att frysa. Redan tillagade langos går givetvis att värma i ugn eller micron men blir inte lika goda.
|
Foto: AnnCharloth |
4 personer (8 langos)
1/4 paket jäst
1 1/2 dl vatten 37 gradigt
1 kokt kall potatis
2-3 krm salt
ca 4 dl vetemjöl special
Rör ut jäst i vatten.
Pressa eller riv potatisen och blanda ner den tillsammans med salt och 3 dl mjöl.
Arbeta degen 3-4 minuter och tillsätt lite mer mjöl i omgångar tills degen precis släpper från skålen.
Degen ska vara ganska lös men hanterbar.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp och arbeta degen med lite mjöl på bordet.
Dela i 8 bitar och rulla släta bullar som du sedan formar avlånga och plattar ut till stora tunna bröd.
Lägg bröden på smord plåt med mjöl både över och under.
Låt jäsa under bakduk i 10 minuter.
Fritera ca 2 minuter på varje sida eller tills langosen fått fin färg. Lägg inte i för många åt gången.
Använder du dig inte av en fritös så var försiktig med oljan. Med en stektermometer kan du kontrollera värmen. Bäst friteras langosen i 190 grader.
Topping:
riven ost
röd lök
räkor
skinka
vitlökssås (gräddfil, vitlök, salt och svartpeppar)
svart kaviar
röd kaviar
tångkaviar
riven rökt tofu
vegansk "skinka"