måndag 31 juli 2017

Nudelwok



Får ofta höra:

"Det måste vara jobbigt att du äter veganskt och familjen äter kött. Stå och laga två rätter varje dag."

Oftast ser det ut som idag. Vi äter alla samma mat och vi har bara olika tillbehör. Famuljen sitt animaliska och jag något annat.

Idag serverar jag en supersnabb och enkel wok. Använd de grönsaker du gillar. Böngroddar och sockerärtor passar också bra.


600 gram varmrökt sidfläsk
1 liten tumme ingefära
1 lime
2 msk soja
1/2 dl sweetchilisås
1/2 röd chili
1 rödlök
1/2 purjolök
1 broccoli
1 röd paprika
2 morötter

Skala och riv ingefäran.
Lägg i en liten skål.
Pressa saften ur limen.
Häll limesaft över ingefäran tillsammans med soja och sweetchilisås.
Blanda.
Strimla fläsket.
Kärna ur chilin och hacka fint.
Skala och strimla rödlök.
Strimla purjolök.
Dela broccolin i små buketter.
Skala morötter och dela i mindre bitar.
Strimla paprikan.
Koka nudlar enligt förpackning och spola med kallt vatten.
Bryn köttet på hög värme så det får fin färg.
Lägg på papper eller i durkslag så att fettet rinner av.
Fräs grönsakerna.
Tillsätt nudlar och sås.
Låt allt bli varmt.
Servera fläsket bredvid eller tillsätt det i woken.

Min rädsla



Det är inte bra att ha en ledig dag. Det är inte bra att stanna upp och vara still. Då märker jag hur ont det gör I min kropp. Hur fruktansvärt dåligt jag mår. Det är bättre när jag är i gång och upptagen med att tänka på annat. Springa på utan att känna efter.

Varför?

Det är otroligt smärtsamt att erkänna för sig själv vad det är som är ens rädsla. Att sätta ord på skräcken. Att bara erkänna att man är rädd. Och för mig är det otroligt jobbigt för jag har alltid varit stark. Jag har alltid varit en kämpe. Men jag är rädd för att om jag stannar upp, om jag sitter still så måste jag förstå att det är dags för mig att inse att jag inte orkar längre. Att min kropp talar om för mig att den inte vill mer. Men jag vill inte inse. Jag vågar inte inse. Jag är så otroligt rädd att den dagen jag inser att jag inte orkar mer så kommer jag att ge upp. Även om jag är en otroligt positiv person så är jag realist. Den dagen det inte finns något att kämpa för mer så är livet meningslöst. Den dagen jag ger efter för smärtan kommer jag att vara förlorad.

Nu när jag öppnat min rädsla både för mig själv och för er så kanske kan jag tillslut komma till insikt om att en rädsla går att övervinna. Första steget var att erkänna att jag är rädd.

tisdag 25 juli 2017

Zucchini-biffar



Jag serverar biffarna med sallad och en dressing  av iFraiche.

1 zucchini  (500 gram)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Riv zucchini och lägg i ett durkslag.
Salta och låt stå några minuter.
Hacka gul lök, vitlök och röd chili fint.
Pressa ur all vätska ur zucchini.
Blanda ner zucchini, gul lök, vitlök och chili i en skål och blanda ordentligt.
Krydda med svartpeppar.
Forma till biffar och stek i rikligt med olja.


2 dl iFraiche (creme fraiche)
färska eller torkade örter

Blanda samman och smaka av med salt och svartpeppar.

söndag 16 juli 2017

Ledig lördag

Det var väldigt länge sedan jag var ledig en helg och det var mycket som skulle/behövde/borde hända igår. Hela huset hade behövt en ordentlig städning men istället åkte jag på äventyr med Maja.

Tiden och framförallt orken till att göra mer än att bara jobba finns inte. Jag gillar mitt jobb men min kropp tar stryk. Det är ett tillfälligt och intensivt arbete som tyvärr tar slut när sommaren är slut. Därför är allt annat runtomkring satt på paus ett tag.

Jag skriver tyvärr för jag älskar mitt jobb. Det är helt enkelt helt fantastiskt och jag njuter varje dag. Kroppen är inte riktigt med på noterna men så är det med en sjuk kropp.

Gubben brukar säga åt mig att jag borde sluta jobba och ta det lugnt men jag har inte det i mig. Visst, jag har inte lika mycket ont om jag bara vilar och tar det lugnt men jag har ändå ont. Jag vill så länge jag orkar. Kanske är jag dum men jag måste leva.

Men igår njöt jag av min lediga tid. Först åkte jag och Maja till Gittes Stuvkälla i Rinkaby. Tur att plånboken inte är så stor för annars hade jag shoppat ännu mer.


Men det gäller också att ha tid och ork att sy. Det ska bli tre klänningar/tunikor till Maja och en hel del kläder till Pluttan/Puppan. Jag kände mitt lilla barnbarn sparka igår. Vilken enorm glädje och förväntan. Längtar så efter att få träffa henne.

När vi lämnade Gittes passade vi på att besöka Pysselboden som ligger rakt över parkeringen. Inget pyssel fick följa med hem men vi köpte varsin glass. Härligt sitta i solen och äta en riktigt god glass.


Sedan skulle vi hem men när vi närmade oss Trolleljungby beslöt vi oss för att unna oss en tur till Minas Choklastudio. Vi har inte varit där sedan de flyttade.


Vi satte oss på baksidan under ett kastanjeträd. Maja avnjöt en kall ljus chokladdryck och jag en myntalemonad. Några praliner unnade vi oss också.


Det var så härligt där. Bara njuta.


Sedan skulle vi hem men när vi närmade oss Tosteberga ändrade vi oss och vi parkerade vid Tosteberga Ängar.


En lugn promenad ner till havet som gav tid till både eftertanke och småprat.



När vi väl kom hem fixades det till middag med Maja och Magda samt deras respektive. Gubben startade grillen och plötsligt trollades tillbehör fram så att alla blev mätta. Sedan tog orken slut.

Vilken underbar dag det blev men idag måste jag jaga dammråttor. Ska bara njuta lite av ledigheten först.

torsdag 13 juli 2017

Ugnsbakad lax med citronsås


Gubben kommer hem före mig och lagar maten. Han tyckte att fisken blev väldigt god. Såsen var också god. Eftersom han hade kycklingfond i såsen smakade inte jag den så jag kan inte bekräfta eller dementera. När jag lagar mat brukar jag göra tillbehören veganska så jag också kan äta av det men gubben håller sig strikt efter receptet.

600 gram lax
1/2 gul lök
1 påse bladspenat
1/2 påse riven prästost
1/2 citron
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 dl creme fraiche
1 paket sockerärtor
salt
svartpeppar
vitpeppar

Hacka lök fint.
Fräs i smör tillsammans med spenaten.
Krydda med salt och svartpeppar.
Dela laxen i portionsbitar och lägg i en ugnsfast form.
Krydda med salt och vitpeppar.
Fördela spenatblandningen över laxen och riv över ost.
Gratinera i 180 graders ugn i 15-20 minuter.
Riv det yttersta skalet på citronen.
Pressa ur saften.
Koka upp vatten, fond och creme fraiche.
Vänd ner citronsaft och citronskal.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med kokt potatis och sockerärtor.

Färsfyllda bifftomater



Livet springer på allt för fort och jag hinner inte med. Jobbet tar all min ork och energi. Tur att jag har det så otroligt bra där. Men när jag kommer hem är jag helt slut och orkar inget. Hemmet rasar och det är tur att Maja kommer hem och startar en maskin med tvätt då och då

Som vanligt görs större delen av maten animalisk och en liten del till mig gör vegetarisk det vill säga helt utan animaliska produkter. Min favoritfärs är från företaget Anamma. Den rivna osten kom från Astrid och aporna.


Första gången jag testar Jeezly och den var väldigt god.


Smälte inte till 100 % men det gjorde mig inget alls. Gubben tyckte att "osten" luktade illa men han ska hålla tyst. Gamle Ole är en av hans favoriter.

500 gram fläskfärs
6 bifftomater
1/2 gul lök
1/2 solovitlök
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1 dl vatten
riven ost
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Dela tomaterna på mitten och gröp ur innanmätet. Spara detta.
Sätt tomaterna i en ugnsform.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs i olja i cirka 2 minuter.
Tillsätt färsen och stek tills klar.
Tillsätt det urgröpta från tomaterna, tomatpure, fond och vatten.
Koka ihop.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Fyll tomaterna med färsen.
Toppa med riven ost.
Gratinera i ugn 200 grader i 15-20 minuter.

Servera med matig sallad eller med ris/pasta/bulgur och enkel sallad.

torsdag 6 juli 2017

Paddling med tjejerna

Ledig dag från jobbet men jag var ändå på plats på Wetlandi klockan 8 för att förbereda inför dagens äventyr med tjejerna.

Jag hade planerat en kanottur på Holjeån och vi skulle utgå ifrån Västanå Kvarn. Tyvärr fick jag bara med mig döttrarna då svärdöttrarna hade annat för sig. Istället fick Rex följa med fast han inte hade någon flytväst.

- Han kan simma, övertalade jag Maja som var lite orolig.
- Tänk om han slår huvudet i en sten,utbrast Maja.
- Ja du, då hjälper ingen flytväst.


Färden börjar med att vi tog oss ut genom bron och ut i Holjeån.


Den första biten är lite livlig och det gäller att hålla tungan rätt i mun. Magda var väldigt orolig och det märktes på Rex att han kände av hennes oro.

Vi fastnade på några stenar och även trädstockar som låg i vattnet. På vissa ställen var det lite trixigt men efter en timmes paddling vi kom fram till Vången där vi dukade upp lunch.


I Vången finns både bord under bar himmel och under tak. En fin grill för de som vill grilla.

Platsen är stor och det finns absolut möjligheter till att slå upp tält för en natt.


Efter en lång och härlig lunch fortsatte vi paddla. Vi hade verkligen tur med vädret. Soligt och precis lagom varmt.


Nu var Magda och Rex lugnare men Magda höll på att överge kanoten vid mer än ett tillfälle. Hon gillar inte trollsländor och andra kryp som olyckligtvis hamnade på henne när vi smög oss genom vegitationen.


Rex höll också på att hoppa ur kanoten men det berodde på att vi skrämde upp änder som snabbt flög iväg.


Jag skrattade så mycket att jag fick ont i magen.  Mer än en gång körde vi fast i sten och stock.

Det är härligt med hinder i ån. Även om det inte är en svår paddling utan det passar för barnfamiljer också så är det lite utmaning. Träd som du måste huka dig för och ibland får du fundera på vilken väg du ska ta. Vi tog fel mer än en gång och fastnade. Vid ett tillfälle trodde jag allvarligt att vi skulle få hoppa i ån för att få loss kanoten men vi lyckades.

Med tunna Maja i fören kom kanoten långt innan vi upptäckte att det var en sten eller gren under oss.


Nästa stopp var Tomsabron där vi fikade en liten stund. Här pausade vi inte lika länge.



Det är viktigt med fika och framförallt att komma ur kanoten och sträcka på kroppen.


Maja hade bakat kakor.


Färden fortsatte och vi njöt av fågelsång och att sakta glida fram. Vi hade ingen brådska.


Plötsligt var ån slut och vi kom ut i Ivösjön.


Det var en vacker vy när ån blev sjö.


Sista biten till Klackabacken paddlade vi längs med kusten. Det var riktigt roligt att nu kunna ta i ordentligt och paddla på. Ån ger inte riktigt den möjligheten med sina kringelikrokar.

När vi kom i land var vi riktigt slut. Jag är tacksam över att vi bestämde oss för att inte paddla hela vägen till Axeltorp. Varken jag eller Maja hade orkat

Vilken härlig och fantastisk dag vi haft. Hela turen tog oss 3 1/2 timme men vi tog det lugnt. Detta var en underbar dag. Vi måste paddla kanot i Holjeån snart igen.

måndag 3 juli 2017

Vi ska få ett till barnbarn


Äntligen får jag dela med mig. Äntligen får jag berätta. Min baby ska få en egen baby. 

Även om halva graviditeten har gått känns det som en evighet till november. Ser fram emot att få välkomna en ny människa. Så spännande. 


Vårrullar med nudlar och sallad



Familjens vårrullar innehöll fläskfärs medan min innehöll Anamma färs. Inte särskilt svårt att göra min mat vegetarisk.

600 gram fläskfärs
200 gram morötter
1/4 vitkål
1/2 solovitlök
1 msk röd currypasta
1/2 msk fisksås  (för vegetarisk - uteslut eller ersätt med några droppar soja)
1 ägg (kan uteslutas utan problem)
1 paket filodeg


Skala och riv morötterna.
Strimla vitkålen tunt.
Stek grönsakerna och färsen i olja.
Krydda med pressad vitlök, röd curry, fisksås, 3 krm salt och 1 krm svartpeppar.
När färsen är genomstekt dra bort från värmen och rör ner ägg.
Pensla kanterna på filodeg.
Lägg köttfärsröra på och rulla ihop.
Lägg med skarven ner i smord form.
Pensla med olja.
Stek i 200 graders ugn i 10 - 12 minuter.

Servera med nudlar, sallad, sweet chilisås och soya.