söndag 10 februari 2013

Rotfruktsgratäng



Ulrika bjöd på rotfruktsgratäng och kyckling i fredags. Insåg hur längesedan det var, hur gott det är och hur enkelt.

Hade annan mat enligt kalendern men jag varken orkar eller hinner köra till affären om maten ska bli klar innan jobbet. Därför blir det rotfruktsgratäng och kassler.

200 gram palsternacka
300 gram rotselleri
4 stora morötter
6 potatis
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1-1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl riven ost
4 dl grädde

Dela rotsakerna i mindre delar.
Strimla purjolöken.
Blanda ihop allt i en bunke.
Krydda och blanda runt ordentligt.
Pressa i vitlöken och blanda.
Smörj en ugnsform med olja.
Häll i rotsakerna.
Häll över grädde och mjölk.
Riv ost och toppa med den.
Gratinera i 220 grader i 20-30 minuter. Känn med sticka så rotfrukterna är mjuka.

Servera med kassler och tillbehör som oliver, inlagda vitlökar, babyspenat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar