Maja och jag åt morötter i senap- och dillsås hos Mormors Bakeri. Vet inte hur de var gjorda men hittade detta receptet i kokboken ”Vegansk husmanskost” av Gustav Johansson, Bonnier fakta.
Jag förberedde och lät morötterna ligga i hovmästarsåsen i två dagar innan det var dags att äta.
4 portioner
6 morötter
3 dl grovsalt
2 msk ättiksprit, 12 %
4 msk strösocker
1 dl hett vatten
1 tsk liquid smoke
1 blad norialger
1,5 tsk senapsfrön
1 lagerblad
Hovmästersås:
2 msk grov skånsk senap
1 msk dijonsenap
2 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger, (vitvinsvinäger fungerar också!)
1 dl rapsolja
0,5 dl hackad dill
salt
vitpeppar
DAG 1: Sätt ugnen på 200 grader.
Skala morötterna och lägg dem på en bädd av grovsalt i en ugnsfast form.
Saltet gör att vätskan dras ut ur morötterna och de blir fastare.
Ugnsbaka i 30–40 minuter eller tills morötterna är genombakade, men fortfarande lite fasta i mitten.
Var försiktig, du vill inte överbaka dem så de blir för sladdriga.
Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull medan morötterna bakas.
Låt koka upp och ta av från värmen när sockret har lösts upp.
Låt svalna helt.
Ta ut morötterna ur ugnen och torka bort saltet.
Lägg morötterna hela i en tätslutande plastpåse tillsammans med lagen och låt marinera över natten.
DAG 2: Gör hovmästarsåsen.
Blanda alla ingredienser utom rapsolja och dill i en skål.
Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.
Häll av lagen från morötterna och skär dem i 1–2 mm tunna skivor på längden med en vass kniv eller mandolin.
Blanda morotskivorna med hovmästarsås så att de täcks.
Blir det sås över så servera det till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar