tisdag 11 september 2012

Bok för alla



Jag läser en bok som alla borde läsa. Föräldrar, förskolepersonal, skolpersonal, sjukvården, politiker. Kort och gott alla som har med barn att göra eller fattar beslut som påverkar våra barn.

Och i ett samhälle där det lever mängder med barn är det en bok för alla.

"Litet syskon- Om att vara liten och ha en syster eller bror med sjukdom eller funktionsnedsättning" - Christina Renlund

Det är så otroligt viktigt att se våra "friska" barn. De har tankar, de ser och de känner. Mycket mer än vad vi vuxna tror.

Det känns i hjärtat när jag läser om en liten pojke som trodde att han orsakat sin lillasysters blindhet genom att pussa henne på ögonen när hon var nyfödd. "Jag gjorde bebisen sjuk", berättade han långt senare, något föräldrarna inte haft en aning om att han hade tänkt.

Barn reagerar och vi måste alla lära oss att se att bakom varje reaktion, bakom varje utbrott och reaktion finns en orsak.

Som vuxen måste man våga se, våga fråga och våga berätta och förklara. 

2 kommentarer:

  1. Nä men lille godingen. Nu rullar mina tårar! Tänk att vara liten och bära en sådan börda. Usch den boken kan jag bara inte läsa. :(
    Kram

    SvaraRadera
  2. Barn bär på mer än vi vuxna tror. De tänker och tar ofta på sig skulden för många saker. Deras värld är ju inte så stor. Förstår inte allt som händer och behöver vår vuxna hjälp att förstå.

    Väldigt intressant läsning.

    SvaraRadera