måndag 22 juli 2013

Diagnoser och kärlek

Alla människor vill bli älskade.

Som barn har vi kärleken från våra föräldrar och vår familj men när vi växer upp börjar vi söka kärlek från någon utanför tryggheten.

För alla innebär det både en nyfikenhet och en utmaning att lära känna en helt ny människa.

Med diagnoser oavsett vilken så ställs du inför en större utmaning när man plötsligt står inför en individ som inte alls vet hur du fungerar. Är du tonåring så vet du knappt det själv.

Från att ha varit i familjen där alla vetat hur du reagerar och varför. Hur du fungerar och är. Till att det nu finns en person i ditt liv som inte har en susning om varför du ibland reagerar kraftigt över ord eller handlingar.

Saker som tidigare fungerat per automatik eller som du aldrig har behövt säga med ord för din familj har förstått ändå måste du nu berätta, förklara. Saker som du kanske inte själv riktigt kan sätta ord på.

Det hela, kärleksäventyret, kan vara spännande. Kanske en möjlighet att lära känna sig själv och inse att saker som man tidigare ansåg vara väldigt viktiga kanske inte längre är det.

Lära sig kompromissa och ta hänsyn för en annan människa.

Men det är också en svårighet för den nye individen.

Det är inte lätt att lära känna en ny person oavsett om man är kär eller inte. Finns det då även en diagnos med i bilden kan det bli tufft.

För jobbig, för intensiv, för högljudd, för konstig.

Att känna personen som man börjar älska är kanske en fördel i dessa fallen.

Jag kände eller snarare kände till min gubbe även om jag inte insåg hur det riktigt låg till. Det var i en tid då adhd-diagnoser fortfarande inte nått ut. Där de här barn och ungdomarna många gånger blev klassade som dumma, stygga och obildbara. Kunskapen fanns inte där riktigt.

Men man kan säga att jag hade ett hum om vad jag gav mig in på.

Maja har blivit tillsammans med en kille som hon gått i samma klass med under hela högstadiet.

Han har sett hennes utbrott. Han har sett bord med klasskamrater förflyttas över golvet av en rasande och missförstådd Maja. Han har sett frustrationen hos henne när hon inte klarat av att koncentrera sig.

Men han har också sett henne omtanke mot andra. Speciellt de som är i underläge. Hennes generositet. Han har sett henne sprudlande energi. Hennes livsglädje. Hennes kunskapstörst. Hennes enormt stora hjärta.

Han har inte skrämts bort av Majas svårigheter. Han har sett och bestämt sig för att de positiva sidorna väger över.

Framtiden får visa. De är unga och har livet framför sig.

Alla vill vi bli älskade för just den vi är.

1 kommentar:

  1. Det där är en fin grabb :) Fick äran att träffa honom i helgen.

    SvaraRadera