Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
söndag 7 juli 2013
Pizza Parma
Gubben hade ätit en pizza med parmaskinka, ruccola, tomater och mozzarella. Han tyckte den var så god och bestämde att nästa gång vi bakade pizza hemma så skulle det utgöra toppingen.
Så idag tog han en paus från klippningen av häcken och bakade ut pizzor. Jag kokade som vanligt tomatsåsen och hade förberett allt till degen.
Wilma har varit några dagar hos Magda och Maja kom hem med Anna och Anders men maten räckte till alla.
Ungarna var väl inte så förtjusta i en konstiga toppingen men åt gjorde de i alla fall.
Som avslutning hade gubben dessutom snott ihop en "fusk" chokladmousse med vispgrädde. Men jag måste erkänna att den faktiskt var okej att äta. Trots att jag inte tycker om att köpa halvfabrikat.
Riktigt lyxigt blev det.
Perfekt dag.
Pizzadeg:
1 paket jäst
3 dl vatten
4 msk olivoljan
2 kryddmått salt
6-8 dl vetemjöl
Lös jästen i 37 gradigt vatten.
Tillsätt olja, salt och mjöl, lite åt gången.
Arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till ca dubbel storlek.
Går utmärkt att göra degen dagen innan och låta den vila i kylskåp över natten.
Tomatsås:
1 burk passerade tomater
4 msk hackad gul lök
4 msk olivoljan
1 msk ketchup
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm peppar
nypa strösocker
2 msk oregano
Hacka och fräs gul lök i oljan. Tillsätt tomat, vitlök, kryddor.
Koka under lock på svag värme. Rör om då och då.
Sila såsen.
Ingredienser:
mozzarella
zucchini
lufttorkad skinka
färska tomater
ruccola
ost
Pizzabakning:
Arbeta upp degen, först i bunken och sedan på bordet.
Vill du göra individuella pizzor så dela degen i 4-8 mindre bullar. Låt degen jäsa lite till.
Kavla ut till runda tunna pizzor. Eller gör pizzan över hela ugnsplåten. Denna satsen räcker till två av våra braspannor.
Lägg pizzorna på mjölad plåt.
Skiva tomater, zucchini och mozzarella tunt.
Strö över lite vanlig riven ost.
Grädda på 250 grader i 10-15 minuter.
Ta ut pizzan ur ugnen och fördela lufttorkad skinka ssmt ruccola över.
I vanliga fall hade jag serverat med pizzasallad men det får vara idag. Finns tillräckligt med grönsaker på pizzan.
Etiketter:
baka
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar