tisdag 14 januari 2014

Vegetarisk paj



Vegetariskt är inte så omtyckt i familjen så gubben steker lammkotletter åt dem. Jag klarar mig med vitkålssallad.

Pajen passar som ensamrätt men även tillsammans med kött.

Pajdeg:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
150 gram fetaost
250 gram fryst spenat
1 gul lök
2 - 4 vitlöksklyftor
1 liten zucchini
3 ägg
2 dl mjölk/grädde
2 dl riven ost
knappt 1 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar

Pajskal:
Blanda mjölet och smör gärna i matberedare.
Tillsätt vattnet på slutet. 
Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
Nagga pajen med en gaffel.
Grädda pajskalet i ugn 200 grader i 10 minuter.

Fyllning:
Låt spenaten tina lite.
Finhacka löken.
Fräs lök i olja. 
Tillsätt spenaten och vitlök stek tills all vätska kokat bort. 
Skiva zucchinin i 1/2 cm breda skivor. 
Stek någon minut på var sida så att skivorna får lite färg. Var beredd på att de spottar och fräser. Zucchini innehåller mycket vatten som reagerar med oljan.
Vispa äggen med grädde/mjölk. 
Tillsätt den rivna osten. 
Salta och peppra.

Montering:
Smula ner fetaosten i pajskalet.
Därefter spenatblandningen. 
Lägg zucchiniskivorna överst och slå till sist över äggstanningen.

Gräddning:
Grädda pajen i 30 minuter, tills den har fått färg och äggstanningen har stelnat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar