söndag 16 juni 2024

Tomat- och baconpaj


Gubben har pratat om att det snart är dags att laga tomatpaj. Så fort det börjar dyka upp svenska tomater i butiken så tycker han att det är dags. Det har inte passat att laga tomatpaj förrän nu så idag ska han få sin älskade tomatpaj.

Denna paj räcker även till två matlådor och pajen är även god att äta kall.

Pajdeg: 
2 1/2 dl vetemjöl 
75 gram smör 
3/4 dl Kesella 

Hacka ihop smör och mjöl. 
Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg. 
Låt degen vila i kylskåp cirka 30 minuter. 
Tryck ut degen i pajform cirka 24 cm i diameter. 
Nagga med en gaffel. 
Förgrädda i 10 minuter på 200 grader. 

Pajfyllning: 
2 paket bacon 
2 - 4 tomater (beroende på storlek och hur mycket du vill ha i)
1 gul lök 
250 gram Keso 
3 ägg 
2 dl riven ost 
2 tsk potatismjöl 
1 krm salt 
1 - 2 krm svartpeppar 

Hacka lök och skär bacon i mindre bitar. 
Stek bacon och låt löken steka med tills löken mjuknar. 
Skiva tomaterna. 
Lägg tomater samt bacon- och lökröran i pajformen. 
Blanda Keso, ägg, ost, potatismjöl, salt och svartpeppar. 
Häll blandningen överst i pajformen. 
Grädda cirka 30 minuter på 200 grader.

Servera med sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar