torsdag 14 mars 2013

En farlig värld


Vi varnar våra barn för fula gubbar som lockar med dem från lekplatser. Män som står utanför skolor och försöker lura dem till sig. Vi förmanar om och om igen att ALDRIG hoppa in i en bil med någon som man inte känner.

Sanningen är att den farliga världen finns mycket närmare.

I våra hem finns faran. Den finns i ditt barns rum. Den finns faktiskt i deras ficka.

I dagens samhälle är de flesta barn och ungdomar uppkopplade till nätet via sina mobiltelefoner. I dessa mobiltelefoner finns personer som försöker locka våra barn till sig.

Nätkontakten på Facebook, KIK eller Skype kanske inte är Anna Karlsson 13 år. Det kanske är Bengt Anderson 43 år.

Du kan inte vara säker på att personen ditt barn delar sitt liv och sina tankar med är en jämnårig kompis.

Äsch, man ska inte vara så misstänksam. Så farligt är det väl inte?

Rikskriminalpolisens grupp mot sexuella övergrepp mot barn har hittills kartlagt 865 personer, som de misstänker är kapabla att begå sexbrott mot barn.

Det är otäckt.

Vi måste vara uppmärksamma. Vi som föräldrar måste vara nyfikna. Vi  måste vara besvärliga.

Att förklara för barnen att världen är så falsk är svårt. Som förälder vill man värna om dem men ändå inte göra så att de helt förlorar tron på mänskligheten.

Man vill som förälder linda in sina barn i bomull och gömma dem tätt, tätt intill. Hålla dem borta från alla faror i världen.

Men man måste släppa ut dem. Man måste låta dem få leva.

Information, information, information. Visst är det viktigt men räcker kanske inte alltid.

Jag tror att det allra viktigaste skyddet är att man bygger upp ett starkt förhållande till sitt barn. Att man låter dem lita på en och att de alltid vågar komma till mig som förälder.

Även om de skäms över sina handlingarna så ska de veta att mamma och pappa står på deras sida. Att man som förälder älskar dem oavsett vad de gjort. Att de som barn inte har gjort något fel även om bilderna de skickade var intima.

Och skulle det ändå inträffa att ditt barn hamnar i klorna på någon så anmäl. Kanske är det just er anmälan som gör att polisen kan gripa den här personen. Hindra honom från att skada ytterligare personer.

Lär barnen att inte kasta konversationer eller bilder. Avge ett löfte om att du inte ska titta utan att bara polisen får.

Skammen över det de gjort och kanske hoten från gärningsmannen räcker. Vi ska inte skuldbelägga våra barn. De är bara barn som ställs inför en hemsk värld där ute på nätet. En värld som vi inte kan gömma dem ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar