Idag står det polenta med stekta grönsaker i matkalendern. Jag byter ut det mot förra veckans söndags middag.
1 kg fläskfile
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
3 portabella eller 300 gram champinjoner
1 burk kronärtskockshjärtan
Stuvning:
1/2 dl smör
1/2 dl vetemjöl
1 dl vatten
2 dl äppeljuicekonsentrat
2 dl grädde
2 dl mjölk
4 dl lagrad ost (Västerbotten)
Skär filen i skivor och bryn ca 2 minuter per sida.
Krydda med ca 1/2 tsk salt och 1 tsk svartpeppar.
Lägg över i en smord ugnsform.
Skiva purjolöken.
Tärna svampen lite grovt.
Fräs purjolök och svamp.
Finhacka vitlöken och tillsätt den i svampröran.
Häll av vattnet från kronärtskockshjärtan och klyfta.
Lägg svampröran och kronärtskockshjärtan över filen.
Fräs smöret och rör ut mjölet.
Späd med vätskan.
Koka upp under omrörning och smaka av med salt och svartpeppar. Knappt 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Häll stuvningen över köttet.
Toppa med riven ost.
Gratinera i 220 grader högst upp i ugnen i ca 10 minuter eller till gratängen fått fin färg.
Tomatsallad:3 stora tomater
1 stor rödlök
2 msk olivolja
salt
1 krm svartpeppar
Skala och skiva rödlöken tunt. Jag använde 1,5 mm på mandolinen.
Lägg lökskivorna i en sil och salta ganska rikligt. Jag har upplevt att rödlök ibland är väldigt beskt och saltet drar ur det beska.
Skiva tomaterna.
Skölj bort saltet av löken. Använd rikligt med vatten.
Rör ihop tomat och lökringar.
Peppra och ringla över olivolja.
Servera med tomatsallad.
Skölj bort saltet av löken. Använd rikligt med vatten.
Rör ihop tomat och lökringar.
Peppra och ringla över olivolja.
Servera med tomatsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar