måndag 3 september 2012

Kryddiga äppelbullar


Väldigt besviken på mig själv.
När jag läste receptet var min första tanke att det var på tok förmycket ingefära och muskotnöt. Beslöt mig för att minska.

Äppelfyllning:
1/2 kg äpple
1 msk vatten
1 dl socker
2 tsk kardemumma
2 tsk ingefära
2 1/2 tsk kanel
3 krm muskotnöt
1 1/2 - 2 msk potatismjöl

Deg:
7 dl vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
1 ägg
200 gram smör
1/2 paket jäst

Skala och skär äpplena i små tärningar.
Tillsätt vatten, socker och kryddor. 
Koka upp och rör så det inte bränns i botten.


Men när jag stod och skulle krydda så tänkte jag att är det ett recept så är det och då får jag väl följa det.
Ibland är det bättre att lyssna till sin instinkt.


Koka tills äpplena mjuknar.
Mosa äppelröran lite. 
Tillsätt potatismjöl och koka upp det.
Dra sedan av från plattan och låt svalna.



Skär ut degen i fyrkanter ca 9 * 9 cm och lägg ungefär en msk äppelröra i mitten. Ta kant för kant och för dem mot mitten.
Placera i en bullform.
Tryck till lite så att degen stannar.


Grädda i 5-8 minuter mitten i ugnen på 250 grader.


Jag och tjejerna gillade inte ingefärssmaken men jag tror att nästa gång jag ska servera bullarna (frös in de flesta) ska jag göra en glasyr med florsocker och vatten. Tror det tar bort lite av det bittra.

Maja var inne och lämnade några bullar till grannarna och när jag smakade dem skämdes jag.

Men efter en stund fick jag ett meddelande från mamman i grannhuset att de gillade bullarna. Behöver kanske inte skämmas så mycket. Men besviken är jag för att jag inte litade på min instinkt och minskade receptet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar