Jag tycker att det är lite slöseri att kasta bär som man kokat saft på. Verkar alltid finnas lite mer i.
Då är detta ett sätt att utnyttja dina bär till max. Tänk bara på är att dricka efterkoksaften först eftersom den har kortare hållbarhet.
Första koket gav mig två flaskor medan efterkoket gav mig en. Självklart är efterkoksaften något ljusare i färgen.
Lingondricka:
2 liter lingon (1 1/2 kg)
1 liter vatten3 dl strösocker per liter vätska
Kasta INTE bären.
Mät upp socker beroende på mängd vätska och häll i kastrullen.
Häll tillbaka vätskan.
Rör ut sockret.
Rör ut sockret.
Koka ca 5 minuter.
Skumma.
Häll upp på väl rengjorda helst kokta flaskor. Jag spolar dem i hett vatten. Tillsätter sedan 2 tsk atamon och 1 dl hett vatten och sakar ordentligt. Glöm inte att skölja ordentligt med varmt vatten efterät.
Häll upp på väl rengjorda helst kokta flaskor. Jag spolar dem i hett vatten. Tillsätter sedan 2 tsk atamon och 1 dl hett vatten och sakar ordentligt. Glöm inte att skölja ordentligt med varmt vatten efterät.
Förvara svalt. Helst i kylskåpet.
Eftersaft:
restlingon från Lingondrickakoket
1 liter vatten
3 dl strösocker per liter vätska
Koka restlingonen i vattnet ca 5 minuter. Sila genom silduk.
Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker och koka ca 5 minuter.
Häll upp på väl rengjorda helst kokta flaskor.
restlingon från Lingondrickakoket
1 liter vatten
3 dl strösocker per liter vätska
Koka restlingonen i vattnet ca 5 minuter. Sila genom silduk.
Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker och koka ca 5 minuter.
Häll upp på väl rengjorda helst kokta flaskor.
Förvara svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar