måndag 3 september 2012

Lingondricka och eftersaft


Lingon som jag köpte genom svärmor hamnade i frysen men idag passar jag på att koka lite lingondricka.

Jag tycker att det är lite slöseri att kasta bär som man kokat saft på. Verkar alltid finnas lite mer i.
Då är detta ett sätt att utnyttja dina bär till max. Tänk bara på är att dricka efterkoksaften först eftersom den har kortare hållbarhet.

Första koket gav mig två flaskor medan efterkoket gav mig en. Självklart är efterkoksaften något ljusare i färgen.

Lingondricka:
2 liter lingon (1 1/2 kg)
1 liter vatten
3 dl strösocker per liter vätska

Koka lingon och vatten ca 5 minuter. Skumma av några gånger.

Mosa bären lite. 
Häll upp bärmassan i en silställning och låt självrinna. Hjälp till lite om du är otålig.


Kasta INTE bären.
Mät upp socker beroende på mängd vätska och häll i kastrullen. 
Häll tillbaka vätskan.
Rör ut sockret.
Koka ca 5 minuter. 
Skumma.
Häll upp på väl rengjorda helst kokta flaskor. Jag spolar dem i hett vatten. Tillsätter sedan 2 tsk atamon och 1 dl hett vatten och sakar ordentligt. Glöm inte att skölja ordentligt med varmt vatten efterät.
Förvara svalt. Helst i kylskåpet.

Eftersaft:
restlingon från Lingondrickakoket
1 liter vatten
3 dl strösocker per liter vätska

Koka restlingonen i ­vattnet ca 5 minuter. Sila genom silduk.
Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker och koka ca 5 minuter.
Häll upp på väl rengjorda helst kokta flaskor. 
Förvara svalt.



  
Vilka underbara färger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar