tisdag 24 april 2012

Baconlindad fläskfile med ädelostsås



Mår inte bra. Vill inte. Orkar inte. Men gör det i alla fall.

Har tvättat två maskiner. Vikt tvätt. Plockat, plockat och plockat. Dammsugat kök, hall och vardagsrum. Startat diskmaskinen som inte slogs på igår. Tömt den igen och stoppat in det som tydligen smög ur skåpen inatt när jag sov.

Nu är maten fixad och jag stressar iväg till ett möte innan jobbet.

Fläskfiléen kan delas i skivor och serveras i såsen men här är det säkrast att alla får ta som de vill.

Såsen kan du göra vegetarisk genom att byta ut oxfonden mot grönsaksfond. Jag tycker inte såsen behöver redas. Men vill du hade den tjockare så red med lite mjöl och mjölk.

800 gram - 1 kg fläskfilé
2-3 paket bacon
2-3 krm vitpeppar

Krydda med vitpeppar.
Linda baconskivorna runt filéen.
Bryn på spisen för att få färg runt om.
Stek färdigt i ugnen i 200 grader i ca 25-30 minuter. Innertemperatur max 77 grader.



Sås:
2 msk smör
2 liten gul lök
5 dl vispgrädde
3 tsk oxfond
240 gram ädelost (Kvibille gräddädel)
1 "bubbla" persilja
2 krm svartpeppar

Såsen: 
Finhacka löken.
Fräs löken.
Tillsätt grädde, grönsaksfond och svartpeppar.
Låt såsen puttra en stund.
Hacka persiljan.
Smula i ädelost.
Blanda i den hackad persilja.


Servera med kokt potatis och sallad.

3 kommentarer:

  1. Det låter som om du är i behov av lite semester, vila och en kravfri tillvaro, innan kroppen går i totalstrejk... förstår genom dina inlägg att du har det kämpigt nu, hoppas att det vänder! Kram.

    SvaraRadera
  2. Oj det här såg jättegott ut!
    Jag har alltid bara gjort fläskfilé på traditionellt vis, skivad och stekt i stekpanna med sås och potatis till. Blev långtråkigt så har en filé i frysen som nog behöver kastas för att den blivit för gammal (skäms)... Men ditt recept här måste jag verkligen prova! Ska försöka köra bara laktosfritt med originalrecepten när barnen är iväg och sedan hitta någon modifierad variant när de är tillbaka. Hmmm, undrar om en örtsås skulle passa istället för ädelosten..? Tack för inspirationen, det är bra jag får lite tips för här är det ju som sagt inte så kul med matlagning alltid...
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fläskkött kan du ha i frysen 4-8 månader. Man brukar kunna se på köttcellerna att de börjar bli kristallaktiga. Men är du osäker är det bättre att kasta.

      Örtsås låter supergott istället. Det ska jag testa. :D Tack för tipset. Kram

      Radera