fredag 13 april 2012

Muta eller belöning

Egentligen är det ju samma sak. En muta eller en belöning är en "betalning" för gott beteende. Det enda som skiljer är kanske den negativa eller den positiva klangen.

När jag ber Magda att städa hennes rum får hon ett utbrott värre än Vesuvius. Det är ju inget man gillar att vara med om men ibland måste man. Så jag tog mig ett snack med Magda och förklarade hur ohälsosamt det var att hon hade sitt rum så stökigt. Hur dåligt jag faktiskt mådde av att se hur hon behandlar sitt rum och sina saker. Hur ledsen det gjorde mig.
Drog parallellen med om hur hon kände det när hon lagt ner lång tid på att måla en fin teckning som hon gav till pappa. Han tittade knappt på den, säger tack och kastar den.

Det förstod hon. Det gjorde ont i henne.

Så hon började faktiskt att städa och såhär ser rummet ut efter några veckors arbete.


Det går framåt och det är inte mycket kvar.

Så igår gjorde jag en fuling.

Magda har hittat ett par byxor som hon gärna vill ha. Klädintresserad som hon är. Och jag sa att om hon plockar undan på sitt rum. Alltså tömmer golvet. Dammsugar och torkar golvet tills söndagskväll så köper jag byxorna på måndag.

Hör och häpna. Det kom inget utbrott.

Ska bli spännande att se vad som vinner. Städning - byxor eller stök - byxlös.


Hennes garderob är nog det värsta jag har sett. Allt ligger på golvet. Det känns lika jobbigt i mig men jag inser att det är ett för stort arbete för henne. Jag har städat garderoben många gånger men det varar inte länge förrän det ser likadant ut igen.

Jag tyckte jag gjorde garderoben enkel för henne. Jag köpte lådor som jag satte etiketter med innehållet på. Allt för att förenkla.

Trosor ligger i troslådan osv.

Men, nej. Allt ligger på golvet. Det finns säkert massor av kläder där som inte ens passar.





Istället har hon uppfunnit ett sätt som för henne fungerar men som inte är så bra ur hundhår/dammsynpunkt. Hon samlar alla kläder som hon för tillfället gillar inkilade mellan sängen och bokhyllan.

Om jag hela tiden städar åt henne så lär hon sig inte att ta hand om sina saker.

Men om det för henne är en så svår och jobbig sak så kanske hon inte kommer att kunna klara av att ha ett hem. Hon kanske tillhör dem som måste ha hjälp för att få struktur på allt. Inte bara en gång utan ständigt.

Känner mig kluven och vet inte hur jag ska hjälpa henne på bäst sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar