söndag 1 april 2012

Fiskgratäng


Har idag bjudit hem Marcus och hans familj på fiskgratäng. Några äter inte fisk så det bli annat till dem.
Jag använder mig av torskfilé från frysen som jag tinat. Men jag tror det går utmärkt att använda sig av ett fruset fiskblock också. Då hade jag nog ökat gratineringstiden till 40 minuter.

1 kg torskfilé
200 gram räkost
2 -2 1/2 dl créme fraiche
400 gram räkor
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 krukor dill

potatis
smör
grädde
salt
vitpeppar

Skala och koka potatisen.
Pressa potatisen och rör ihop med salt, vitpeppar, smör och grädde till potatismos.

Lägg fisken i botten på en smord ugnsfast form.


Lägg räkorna över fisken.


  Spritsa moset runt om kanterna.



Blanda räkost och créme fraiche.
Hacka 1 kruka dill.
Blanda ner dillen i räkosten. 
Krydda med salt och vitpeppar.
Häll röran över räkorna och fisken. 


Hacka den kvarvarande krukan med dill och strö över.



Gratinera i ugn i 225 grader ca 20-25 minuter.  

Servera med rårivna morötter.


Uppdatering: 
Jag fick den absolut finaste kommentaren någonsin av min man.  
I gubbens ungdom åt han ofta fiskgratäng hos en kompis mamma. Hon kallades FiskeTilda. Gubben har ofta pratat om Tildas fantastiska fiskgratänger. Jag kan de historierna avigt och rätt. 
Idag när vi åt säger gubben:
- Detta var riktigt gott. Jag får en flashback till Tildas fiskgratäng. 

Det tycker jag var en fin komplimang.

3 kommentarer:

  1. Gud så gott kanske skulle gjort fiskgratäng idag. :)
    Den sortens komplimanger är den bästa sortens komplimanger.
    TACK för kramen och orden Lotta. Dom satte sig som en pil i hjärtat. <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tackar för returen. <3

      Du måste testa detta receptet om ni gillar fiskgratäng.

      Så enkelt och jag är säker på att det funkar lika bra med fruset fiskblock och otinade räkor. Öka bara tiden som jag skrev i inlägget. Kanske hålla koll på moset och lägga folie över.

      Testa. Du kommer bli överraskad.

      Radera
    2. Jag dömmer inte den som använder pulvermos. Det är bara inte potatismos för mig.

      Radera