måndag 9 april 2012

Fish and chips


Magda låg i soffan igår och tittade på tv.

- Mamma, jag vill testa fish and chips.
- Visst, det kan vi ha i morgon. Hm, du vet om att det är fisk va?

Magda tittar konstigt på mig.

Idag när jag och gubben håller på i köket kommer hon in och vill kontrollera receptet.

- Öl? Ska det vara öl? Pappa, det ska vara i tidningspapper. Det vet du väl?
- Du ska få trycksvärta, säger gubben.
- Vad är det?
- Bläck som bokstäverna är tryckta på pappret med, förklarar jag.

1 kg torsk

Frityrsmet:
2 tsk bakpulver
2 msk maizena
4 dl vetemjöl
4 lime
2 dl öl (porter eftersom jag hade det i skåpet)
1/2 kruka dill
1 tsk salt 
1 krm vitpeppar

6 bakpotatisar

Blanda vetemjöl, maizena och bakpulver i en skål.
Finhacka dillen.
Blanda med öl och limesaft.
Häll försiktigt ner ölblandningen i mjölblandningen. 
Salta och peppra. 
Rör om och låt svälla i 20 minuter innan fritering.

Skala och skär potatisarna till ca 1/2 centimeter tjocka stavar.

Hetta upp fritösen till 160 grader.

Vänd varje fiskbit först i mjöl och sedan i smeten. 
Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter.

Fritera potatisen först i 160 grader tills de blir lite mjuka.
Höj värmen till 190 grader och fritera igen tills de får fin färg.

Servera tillsammans med aioli.



Maybe the british way in newspaperwrap.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hon åt.:D Både hon och Maja åt upp sina tidningspaket. Maja vräkte i sig alla kvarvarande pommes. Hon är tokig i all form av potatis. Pommes blir mycket sötare om man gör dem av bakpotatis.

      Max fick jag koka några weinerkorvar till. Han bara rynkade på näsan.

      Radera