onsdag 25 april 2012

Kyckling- och bacongryta


Självklart kyckling på menyn en dag då Maja får bestämma.

1 kg kycklingfilé
2 paket bacon
2 röda paprikor
2 dl crème fraiche
2 1/2 dl grädde
200 gram Philadelphia vitlök och örter

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar, strimla bacon och hacka paprika.
Fräs bacon och tillsätt kycklingen och bryn allt några minuter.
Tillsätt paprikan.
Rör ner creme fraiche, grädde och Philadelphia.
Låt grytan puttra i några minuter.
Smaka av om det behövs lite salt.

Servera med pasta och sallad.

5 kommentarer:

  1. Flygande Jakob är kyckling men föll visst inte sötnosen i smaken förra ggn hon var här ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flygande Jakob har hon ätit hemma innan. Men hon är ombytlig. :D

      Radera
  2. Oj det här såg verkligen gott ut! Här kör vi dock mjölkfritt så får se om jag kan ersätta det utan att det går för mycket ut över smaken. Tack för tipset!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns inte mjölkfritt alternativ? Mjölkfri grädde och creme fraiche finns väl men osten kanske blir svårt. Men vitlöksklyftor och lite färska örter och riven vegoost kanske?
      Svårt det där. Jag tänker ju inte i de banorna. Ska jag servera mat till någon så brukar jag laga mat som passar den personens matvanor. Men det är inget jag tänker på i vardagsmaten.
      Försökte plocka bort och göra lite mer LCHF/GI/Vego men det fungerar inte här.
      Kanske kan få lite tips av dig?

      Radera
  3. Jag brukar köra diverse mjölkfria varianter på grädde etc men det är absolut inte samma sak som med riktiga mjölkprodukter. En potatisgratäng med havregrädde är liksom inte en potatisgratäng när man varit van vid riktiga saker från början. Men lilltjejen äter sin egen havre-variant och är nöjd. Vi andra tar den med laktosfri grädde.
    Jag märker med mina ungar att undviker jag för många snabba kolhydrater, då blir humöret jämnare och utbrotten färre. Den minsta blir "mindre autistisk" utan snabbt socker och definitivt utan mjölk. Får inte samma starka perceptionsproblem heller när hon är mjölkfri. Slipper den evinnerliga klådan överallt. Tar nästan frivilligt på sig kläder och de åker inte lika lätt av igen för att det "kliar". Jag började med att smyga in lite grövre bröd och långsamt byta ut vanliga pastan mot fullkornspasta. Första gångerna gjorde jag det när det var i gratänger etc, så de hann vänja sig och det inte var lika synligt. Började ha fint fullkornsmjöl i pannkakorna, tog en del fullkorn och en del vanligt vetemjöl. Ökade på efterhand och har även lite grahamsmjöl i pannkakorna. Tar man det lite efterhand så är det inte så stor en omställning. Bytte ut vanliga raffinerade sockret mot rårörsocker. Det är dessutom lite sötare så man behöver ta mindre. Men det kostar såklart lite mer. Har skippat glutamat/smakförstärkare (googla e-nummer och tillsatser i mat, speciellt E620-626) helt och gör tex egen tacokrydda utan sånt i. Men det är också en balansgång, man får ta lite åt gången. Jag började minska på vanliga tacokryddan och lade sedan i fler "vanliga kryddor" för att få mer smak ändå. Man kan ha en helt egen burk med färdigblandad tacokrydda, kolla på innehållsförteckningen på paketet och utgå från det. Experimentera dig fram... Jag får mindre ont i kroppen om jag får i mig färre tillsatser men det går ett tag innan man märker ordentlig skillnad. Den största boven är ändå de snabba kolhydraterna. Står jag utan energi är det inte ångt till härdsmälta. Det är samma sak för barnen.
    Lycka till och kram,
    Tina

    SvaraRadera