onsdag 4 januari 2012

Gryta med fläskfilé, champinjoner och gröna oliver serverad med rotfruktsgratäng


500 gram fläskfilé
2 paket bacon
8 champinjoner
liten burk gröna oliver
4 dl grädde
1 msk soja
1 1/2 krm svartpeppar

Skär fläskfilén i medaljonger och stek.
Rör i bacon.
Låt allt steka.
Dela champinjonerna i fyra delar.
Rör ner i grytan.
Häll i grädde och koka upp.
Tillsätt oliverna och smaka av med soja och svartpeppar.
Red med lite mjöl om du tycker det behövs.
Låt sjuda några minuter.



4 fasta potatisar
3 morötter
150 gram palsternacka
150 gram kålrot
150 gram rotselleri
1 1/2 grönsaksbuljong
2 bananschalottenlök
2 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 dl matlagningsgrädde
Riven Väserbottenost

Hyvla rotfrukterna i mandolin 1 1/2 mm tjocka. Självklart kan du skära dem med kniv men jag gillar dem riktigt tunna.
Koka dem tillsammans i vatten med grönsaksbuljongen i några minuter.
Häll av vätskan från rotsakerna.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Smörj en ugnssäker form.
Rör ihop lök och rotfrukter.
Salta och peppra.
Häll i formen.
Häll över matlagningsgrädden.
Strö över riven ost.


Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 20 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar